Najdi forum

Pozdravljeni,

Edino zdravilo, ki mi pomaga pri bolečinah je Zaldiar ( nesteroidna zdravila v maksimalnih dovoljenih dozah nimajo učinka ) in sicer 37.5mg / 325mg. Sem v postopku, ki bo, upam, na koncu pripeljal do trajne rešitve problema, do takrat pa moram živeti in delati in brez Zaldiarja je to nemogoče, bolečine so prehude. Ker vem da učinkovina tramadol lahko zasvoji, previdnost ni odveč. Omejil sem se na eno tableto dnevno in si urnik uredil tako, da ga 4 dni vzamem, nato pa 3 dni ne ( s tem ne samo da naredim zdravo pavzo ampak se ob enem tudi kontroliram. Če bi v teh treh dneh začutil kakršnekoli odtegnitvene simptome, bi vedel da moram paziti oz. prekiniti. Če bi Zaldiar jemal 7 dni na teden neprekinjeno, ne bi vedel da sem odvisen dokler ne bi bilo že prepozno. ).
Žal druge možnosti nimam. Živeti od zraka ne morem, vsa slikanja zaenkrat niso pokazala izvora problema tako da kakšna invalidnina ali olajševalne okoliščine ne pridejo v poštev.
Želel bi vaš komentar na napisano, predvsem kako hitro pride do hude zasvojenosti z Zaldiarjem in ali je moj način za le to kaj boljši kot če bi ga jemal 7 dni na teden – ali bo zasvojenost prišla kasneje. Stopnja bolečine pa menim da je pomembno, je taka da brez Zaldiarja delo ni mogoče.

Lp

Pozdravljeni!
Zaldiar je opioidno zdravilo, ki ga zdravniki predpisujejo za lajšanje bolečin le za krajši čas in kadar ocenijo, da je to potrebno. Zdravilo je namreč razvrščeno v II. stopnjo analgetične lestvice, ki jo je določila Svetovna zdravstvena organizacija, kar pomeni, da zdravnik individualno določa potrebne odmerke.
Informacije o nastanku odvisnosti so v literaturi zelo skopo opisane. Zasvojenost z opioidnim zdravilom je seveda odvisna od časa trajanja jemanja, velikosti dnevnega odmerka in fizičnih lastnosti bolnika samega. Z ozirom na to, da so terapevtski odmerki, ki so določeni v zvezi z zdravilom Zaldiar zelo visoki, od 2 – 8 tablet dnevno, menim, da so možnosti pri jemanju ene tablete na dan bistveno manjše. Opozarjam pa vas da so odzivi na zdravila pri različnih ljudeh različni.
Zasvojenost je na zdravilo (odtegnitveni sindrom) se opazi šele po nekaj dneh z nelagodnostjo in z vsemi obrazi, ki so opisani v navodilu za uporabo zdravila. Po tri dnevni prekinitvi dvomim, da bi se simptomi že pokazali. Sicer pa ne razumem, kako zdržite tri dni brez zdravila, če ga morate sicer vzeti vsak dan. Ali je vaša bolečina konstantna, ali občasna?
Vsekakor vam svetujem, da tako zdravljenje čimprej zaključite saj ste omenili, da ste v postopku trajne rešitve problema.
Bolečino se namreč sme simptomatsko lajšati le kratek čas. V kolikor traja bolečina dlje, je znak resnejše bolezni in je zato potrebno ukrepati čimprej in odstraniti vzrok.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.

Lepa hvala za vaš odgovor,

Bolečina je prisotna stalno pri sedenju ali stanju pri miru, je tako huda da se ne da zdržati in delati karkoli.
Operacijo ki je to težavo za nekaj časa rešila sem že imel, problem pa je da sedaj doktor pravi da “ne vidi kaj bi lahko bolečino povzročalo”, čeprav je identična kot pred operacijo. Problem je tudi ker če doktor ne vidi kaj bi bolečino lahko povzročalo verjetno niti bolniške ne morem dobiti, merilca za bolečino namreč ni, kljub temu da sigurno sem delni invalid če ne morem sedeti in stati ( npr. v vrsti v banki, itd. ).

Urnik si delno lahko sam urejam se pravi od ponedeljka do četrtka opravljam obveznosti sede in takrat vzamem zaldiar, potem pa 3 dni pač nič ne sedim ali stojim pri miru.

Sprašujem zato ker si trenutno ne morem privoščiti ne sedeti tiste 4 dni v tednu, brez zaldiarja pa ne gre. Veliko sem brskal po spletu in kot ste rekli, tramadol večina jemlje v precej večjih količinah ( 200mg dnevno in več ) in majhna količina v povezavi z zdravo pavzo 3 dni bi verjetno morala imeti nek učinek. Druge izbire pa trenutno nimam, da se razumemo, mi ni niti v najmanjše veselje jemati zdravila, ki je praktično droga, nesteroidna protibolečinska zdravila pa poleg tega da so mi enkrat v preteklosti že uničila želodec nimajo niti najmanjšega učinka, tudi pri najvišji dovoljeni dozi. O kakšni protibolečinski injekciji, ki bi delovala malce dlje pa nobeden od zdravnikov niti slišati noče.

Pozdravljeni!
Svetujem vam, da vztrajate pri raziskavi vzroka za vašo bolečino. Vsekakor je bolečina znak resnejše bolezni ali okvare, ki jo je potrebno raziskati in odpraviti. Protibolečinska terapija je smiselna le za kratek čas, kot sem vam že napisala. S tako terapijo se lajšajo samo simptomi, vzroka pa ni moč odpraviti. Zato ne vidim nobene rešitve, če se boste osredotočali samo na bolečino, ne da bi vedeli za njen izvor.
Lahko se posvetujete tudi z drugim zdravnikom. Saj poznate možnost drugega mnenja.
Lep pozdrav!

Seveda imate absolutno prav in se strinjam z vami. Hotel sem le povedati da zaradi te bolezni sem izgubil veliko let in si tega več ne morem privoščiti. Raziskovanje vzroka je v polnem teku, z zdravili pa le skrbim da v tem času opravim kaj koristnega in za življenje nujno potrebnega, namesto da na postelji mentalno propadam.
Drugo mnenje pa bo postalo zelo kmalu aktualno, v roku 3 tednov imam pregled in če bo po tem zadnjem slikanju spet rečeno da se ne vidi nič kar bi lahko povzročalo bolečino in bo diagnoza “mišična bolečina” ali kot jaz temu bolj strokovno rečem ” ne da se mi s tabo ukvarjati – trpi in se zastrupljaj s tabletami do konca življenja “, potem bom prisiljen obiskati drugega zdravnika. Na sploh sem rahlo skeptičen do diagnoz povezanih z mišicami, pred operacijo sem 4 leta nečloveško trpel in pošiljali so me po fizioterapijah, ko sem jasno vedel iz narave bolečine ( človek to čuti .. ) da je nekaj hudo narobe. Na koncu je bilo že tako kritično da sem bil operiran v par dneh..

Še enkrat hvala za vaše odgovore, močno upam, da ne bom naslednjič tukaj spraševal kako se rešiti Zaldiarja…vsekakor ga bom jemal kot hudo drogo in bil skrajno previden, morda pa samo 2x tedensko, pa bom za preostala 2 dni probal najti kakšno kombinacijo nesteroidnih zdravil…s temi je sicer problem, učinek je skoraj ničen, želodec pa gre po hitrem postopku…

Pozdravljeni!
Želim vam, da bi vam uspelo odkriti vzrok vaših težav.
Škoda je vsakega dne ko vam ni dobro. Upam, da se bodo izpolnila vaša pričakovanja
in da vam ne bo treba več jemati zdravil. Želim, da bi bilo tako.
Lepo vas pozdravljam!
Nada Irgolič

Pozdravljeni,

Ponovno vam pišem. Na ortopediji so končali obravnavo z menoj. Bolečine so še vedno nevzdržne tako da se mi zdi dejstvo, da so obravnavo z menoj končali popolnoma nerazumljivo in nečloveško. Ampak to sodi v kakšen drug forum. Dejstvo je, če jih citiram, da bom z bolečinami moral živeti celo življenje in jemati tablete. Zaldiar mi ne pomaga več, tudi 2 tableti ne. Težko bi za to okrivil odvisnost ( do sedaj sem v letu porabil 2-3 škatljice zaldiarja 37.5/375mg ) tako da ne vem zakaj mi ne pomagajo več. Je pa odvisnost v tem primeru popolnoma nepomembna, dejstvo je da bom slejkoprej odvisen, vendar kot kaže bom tablete jemal neprestano tako da odtegnitvenega sindroma sploh ne bom občutil. Nesteroidne tablete nimajo nobenega, niti najmanjšega učinka na bolečino ( razen bolečin v želodcu ). Mi lahko svetujete kakšno drugo zdravilo ? Oz. kako se sploh postopa v tem primeru, kako živeti z bolečinami ?

Pozdravljeni!
Žal mi je za vas, da se bolečine ne morete znebiti. Še vedno sem prepričana, da bi bilo možno poiskati vzrok zanjo. Zagotovo obstaja. Enkrat sem vam že svetovala, da bi se posvetovali še z drugim zdravnikom oziroma, da bi poiskali drugo mnenje. To bi bilo za vas najbolje.
Glede drugega zdravila pa tudi obstaja možnost. Opioidnih in tudi drugih analgetikov je mnogo vrst, zato vam svetujem, da se s svojim zdravnikom dogovorite o zamenjavi zdravila. Sama nimam izkušenj, zdravniki pa vedo, s katerimi zdravili so dosegli učinek izboljšanja. Vendar pa je to le izhod v sili.
Veliko bolje bi bilo za vas, če vztrajate na iskanju vzroka za bolečino.
Ne obupajte! Lepo vas pozdravljam!

Lep pozdrav

Slučajno sem naletela na to vašo temo, ki mi je bila zelo zanimiva. Zakaj se boste vprašali? Iskreno vam povem, tudi jaz sem imela ortopedske težave in sem imela že eno operacijo in so mi ortopedi samo dajali za jemati Tramal in jaz sem jih lepo jedla sploh se nisem pozanima, če lahko postaneš odvisnik, kje še na kraj pameti mi ni prišlo, da bi jaz pomislila, da se lahko zasvojiš. Ker sem imela neznosne bolečine in normalno samo Tramal so mi pisali in jaz sem ga jedla 3x na dan in sedaj sem že prešaltala na kapljice in iskreno povedano vam povem, da sem se zeloooo zasvojila z Tramalom. Lahko rečem, da ne morem živeti brez Tramala in to že kar 14. let odkar jemljem Tramal. Tako, da sedaj se nekaj menim z mojim psihiatrom, da bi šla na zdravljenje odvisnosti, ker tako ne morem več naprej. Ampak je moj psihiater povedal, da jaz še nisem za zdravljenje, ker sem imela pred kratkimi življenske operacije, ki sem za las ušla smrti. In to me je še psihično potrlo. Ko sem imela neznosne bolečine sem imela vseskozi infuzije Tramal ali Zaldiar itd. Samo malo mi je pomagalo, ker sam moj kirurg je povedal, da mi verjame, da to tako boli, ker takšno diagnozo kot sem imela mi je povedal moj kirurg dr. da takšnih hudih bolečin nimajo niti tisti bolniki kateri so v zadnjem stadiu raka. Žal je tako:( Samo moje izkušnje sem želela vam deliti tako, da imenovani avtor oz. gospod naj ve, da ni edini, ki bo zasvojen z zdravili.
Lep pozdrav pa veliko zdravja vam želim
Mineja

Pozdravljena!
Odobrila sem vaše pismo tudi zaradi vaše želje, da tudi z drugimi delite svojo izkušnjo. Zagotovo, bo komu v pomoč in morda v osveščenje. Žal mi je, da ste morali toliko pretrpeti, vendar ne pustite, da bi imela zdravila vas v oblasti. Vedno je čas, da se zgodijo spremembe, samo voljo je potrebno imeti. Z vašim zdravnikom se dogovorite za režim počasnega odvajanja od tablet, ki naj ga spremlja in vas vodi pri tem.
Četudi vam kdaj ne bo lahko, imejte v mislih čas, ko boste osvobojena tablet in bolečin.
Veliko lepega morate še doživeti in pripravite se za ta čas.
Tudi jaz vam želim veliko zdravja, in vas lepo pozdravljam!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close