Najdi forum

Stara sem 23 let in zdravnica mi je pred pol leta za menstrualne krče predpisala tablete zaldiar(tramadol,paracetamol).od takrat naprej jih jem vsak dan,saj sem nezavedno postala odvisna od njih in sedaj sama zmanjšujem odmerek.največ sem pojedla 10 tablet dnevno,zdaj sem zmanjšala na 2 na dan in se že počutim slabše.zmanjšujem po pol tablete na teden.ali mislite,da je tako vredu?prav tako me je strah da bi doživela epileptični napad,ko jih bom čisto prenehala jemati,ali je to res možno?najbolj pa me zanima kakšno možno škodo so naredile te tablete mojemu telesu v času jemanja?že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor.

Spoštovana!
Ko Vam je zdravnica predpisala zdravilo Zaldiar, Vam je zagotovo razložila kako in kdaj ga jemljite. Moti me namreč, da ga jemljete kar naprej. Zdravilo se uporablja za simptomatsko zdravljenje (lajšanje) bolečin in se ga ne sme jemati dalj kot je potrebno, torej samo ob Vaših menstrualnih težavah. Prekomerno jemanje zdravila, za kar po mojem pri Vas gre, pomeni hudo tveganje za okvare jeter.
Svetujem Vam, da se obrnete na Vašo zdravnico, ji razložite, kako ste jemali zdravilo in ga postopoma prenehate jemati pod njenim nadzorom. Ona bo tudi ocenila, če je potrebno narediti jetrne teste. Vsekakor pa lahko računate na določene odtegnitvene simptome, ki so opisani v navodilu za uporabo zdravila. Epileptične napade, motnje zavesti, pospešeno bitje srca,…. lahko dobite samo pri jemanju prevelikih odmerkov.
Lep pozdrav!

Mimogrede….kje ste dobili ves ta Zaldiar? Lp. A

zaldiar mi je predpisovala osebna zdravnica in potem kadarkoli sem jo klicala za recept mi ga je brez problema napisala,zato tudi nisem vedela da so to tako močne tablete.zakaj te zanima?a jih rabiš?

Zaradi hudih težav s hrbtenico dokaj občasno vzamem Tramal 50 mg. Sedaj mi je zdravnica namesto njega predpisala Zaldiar 37,5mg / 325mg. Učinek je zelo slab. Če sem pri enem tramalu lahko bil cel dan pokreten, mi tega 2 do 3 tablete Zaldiara ne omogočajo. Kako je s tema dvema zdraviloma za bolečine križa in posledično tudi zadnjega dela glave.

Spoštovani!
Med obemi zdravili je razlika v tem, da zdravilo Tramal vsebuje kot učinkovino tramadolijev klorid, zdravilo Zaldiar pa poleg tramadolijevega klorida še paracetamol, ki tudi zmanjšuje bolečino. Torej gre pri Zaldiarju za kombinirano zdravilo. Zdravilo Zaldiar se predpisuje tistim bolnikom, za katere se smatra, da potrebujejo kombinacijo.
Obe zdravili izdeluje isti proizvajalec Grünenthal, kar pravzaprav nakazuje, da je glavna protibolečinska učinkovina (tramadolijev klorid) ista. Možno pa je, da pri Vas v kombinaciji s paracetamolom ne pride do iste intenzitete učinka. Obe zdravili se razlikujeta tudi v sestavi pomožnih snovi, zaradi česar bi tudi bila možna razlika v delovanju.
Razlika med obemi zdravili pa je tudi v razvrstitvi na liste Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. In sicer:
– zdravilo Tramal je na pozitivni listi z omejitvijo predpisovanja s seznama medsebojno
zamenljivih zdravil (oznaka PC*).
– zdravilo Zaldiar pa je na pozitivni listi s seznama medsebojno zamenljivih zdravil (oznaka PC).

Morda je v tem razlog, da Vam je zdravnica morala zamenjati zdravilo.
Svetujem Vam, da se pogovorite z njo in ji razložite Vaše težave, ki niso prav nič nenavadne in so verjetne.
Upam, da Vam bo uspelo dobiti ponovno učinkovito zdravilo.
Lepo Vas pozdravljam!

Zaldiar jemljem odkar se nisem mogla vstati iz postelje-imam cisto v spinalnem kanalu, sedaj imam zraven te ciste še nekaj manjših-te so mi zrasle v 6 mesecih. Meni zdravilo pomaga-ampak ga ne jemljem vsak dan, da bi bila odvisna od njejga, ampak ko me boli. In sedaj me zelo boli zato ga jemljem. Včasih vzamem zraven še Apaurin. To kombinacijo so mi dajali že v bolnišnici. Ampak mi je moj osebni zdravnik odsvetoval , razen v res kritičnih trenutkih. Sedaj ko me boli cela hrbtenica in roka vse imam trdo vzamem oboje ampak samo zjutraj . In mi res pomaga.

Lep pozdrav,

zaradi močno vnetega grla sem dobil za 5 dni amoksiklava. Grlo me res močno boli in me zanima, če je kaj narobe če bi proti bolečinam vzel zaldiar.

LP!

Pozdravljeni!
Če ste morda že vzeli zdravilo Zaldiar, sicer ni nič narobe, priporočljivo pa to ni. Zdravilo Zaldiar vsebuje kombinacijo dveh učinkovin (tramadol in paracetamol), ki ima zelo močan učinek in se zato predpisuje le bolnikom, za katere zdravnik to posebej določi. Otrokom se ne predpisuje, pri starejših bolnikih pa je potrebna posebna previdnost, kot tudi pri ledvičnih in jetrnih bolnikih.

Pri običajnih bolečinah, kot je na primer glavobol, zobobol, pa tudi bolečinah v grlu, je bolje vzeti protibolečinsko zdravilo, ki ga dobite v lekarnah brez recepta, po posvetu s farmacevtom. Ta vam lahko priporoči tudi katero od drugih blažjih zdravil, ki vam bo pomagalo olajšati bolečine.
Čeprav ste verjetno hudi name, ker sem odgovorila tako pozno, upam, da vas danes grlo ne boli več.
Lepo vas pozdravljam!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.

stara sm 20 let in mi je nevrolog predpisal zaldiar kot močnejše zdarvilo lekadola. osebna zdravnica mi je svetovala naj rajwe vzamem lekadol ker ne prenašam tabletk. zaldiar sem dobila zaradi močnih bolečin v zadnjem delu glave in motnjami ravnotežja. ko sem vzela 2 tableti se mi je vse poslabšalo razn to da me je bolela glava sem imela še mravljičaste ustnica dlani in stopala bila se brez moči in ravnotežja, veliko sem imela tudi vrtoglavice in slabosti. kaj naj zdaj lekadol ki skoraj ne pomaga ali zaldiar?

Pozdravljena!
Obe zdravili, tako Lekadol, kot Zaldiar delujeta tako, da zmanjšujeta bolečino. Lekadol je milejše zdravilo, Zaldiar pa vsebuje dve učinkovini, od katerih ima ena zelo močno delovanje, katerega vi očitno ne prenašate. Obe zdravili pa zdravita simptomatsko, kar pomeni, da lajšata simptom, ne odpravljata pa vzroka vašim bolečinam, ki je pri vas glavno vprašanje.
Bolečina, ki ne odneha, je lahko posledica hujše bolezni. Svetujem vam, da se s svojo zdravnico pogovorita o vzroku vaših bolečin in da jo poprosite za preiskave, ki bi izločile ali pa dokazale resnejši vzrok.
Jaz vam pri vaši dilemi ne morem pomagati. Bilo bi tudi prenevarno, nestrokovno in neetično.
Želim pa vam dober izid.
Lep pozdrav!

pred nekaj dnevi sem imela operacijo sprednje križne vezi. ves čas v bolnici sem dobivala zaldiar (in ketonal). zadaj so mi dali tudi recept za zaldiar. zanima me kako pogosto lahko jemlješ zaldiar in koliko časa, glede na to da lahko postaneš odvisen.

lp

Pozdravljena!
Ko zdravnik predpiše zdravilo Zaldiar, njegov odmerek individualno prilagodi bolniku. Običajni odmerek sta dve tableti na dan. Le v redkih in primerih zelo hudih bolečin se odmerek lahko poviša, vendar ne sme preseči 8 tablet na dan. Vmesni čas naj bi bil najmanj 6 ur.
V navodilu za uporabo zdravila ste verjetno opazili stavek, da naj se zdravilo ne jemlje dalj kot je potrebno. Pri tem pa ne gre samo za možnost nastopa odvisnosti, ki je sicer redka, temveč tudi za neželene učinke obeh učinkovin, ki sestavljata zdravilo.
V vašem primeru bodo bolečine trajale le krajši čas, zato je skrb za nastanek odvisnost odveč, seveda v kolikor boste zdravilo jemali le zaradi potrebe.
Lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Vprašala bi Vas, kaj se zgodi v primeru, če oseba vzame preveliko tabletk na dan oz. naenkrat? Osebni zdravnik je namreč moji babici predpisal te tablete, pod strogim nadzorom, saj je moja babica na žalost dementna in včasih pozabi, da je vzela tablete in jih hoče vzeti večkrat. Tablete zato skrivamo, vendar vedno znova odkrije naša skrivališča. Zanima me torej kako odreagirati v primeru, da vzame več tabletk naenkrat? Naj takoj pokličemo rešilca ali jo odpeljemo v bolnišnico, ali jo prisilimo, da tablete izbruha ipd. Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor

Lp

Pozdravljena!

Problem, ki ste ga opisali je žal zelo pogost. Zato je skrb za pravilno odmerjanje zdravil pri starostnikih pomembna. Zdravilo Zaldiar je zaradi kombinacije dveh učinkovin, tramadola in paracetamola, ki imata obe močan učinek, lahko nevarno, če pride do predoziranja.
Maksimalni odmerek zdravila Zaldiar na dan naj bi znašal 8 tablet, ki vsebujejo 37,5 mg tramadola in 325 mg paracetamola. Vaša babica zagotovo nima predpisanega tako visokega odmerka že zaradi starosti, kajti v starostnem obdobju morajo biti odmerki zdravil manjši, kot se računajo za odrasle osebe v zgodnejših letih. Kljub temu pa lahko izračunate, da bi bil prekoračen odmerek manjši od 8 tablet.
Znaki prekoračenega odmerka, ki se pojavijo v zvezi z učinkovino tramadol so: mioza (zožena zenica), bruhanje, kardivaskularni kolaps, motnje zavesti, koma, krči in motnje dihanja, ki se kažejo kot zastoj dihanja.
Znaki povečanega odmerka v zvezi s paracetamolom pa so: bledica, slabost, bruhanje in bolečine v trebuhu. Do okvare jeter lahko pride ali zaradi povečanega odmerka zdravila Zaldiar, lahko pa pride tudi zaradi napačne kombinacije dveh ali večih zdravil, ki vsebujejo paracetamol. Na primer: zdravilo Lekadol vsebuje paracetamol in ga uporabljamo pri lajšanju bolečin, ali pa tudi za znižanje povišane telesne temperature. Zato ga v primeru ko bolnik jemlje Zaldiar, ne smemo uporabiti. Znaki okvare jeter se pokažejo po 12 – 48 urah po zaužitju (7,5 – 10g paracetamola).
Če sumite, da je vaša babica vzela večje število tablet (kar lahko kontrolirate s štetjem tablet), jo vsekakor peljite na urgenco, če pa je vzela dve tableti namesto ene in ni imela nobenega od omenjenih simptomov, pa menim, da to ni potrebno. Vsekakor pa jo morate opazovati.
Svetujem pa vam, da zdravila hranite pod ključem, ki ga lahko skrijete tako, da ga ne bo našla.
Lep pozdrav!

Zivjo,

Zanima me eno vprasanje, ce mi lahko kdo tukaj pomaga.
Zdaj sem prisla sele v slovenijo sem bila v tujini in zdaj zal nimam se urejenega zdravstvenega zavarovanja in vse zdravstvene storitve so zelo drage. Ali ima mogoce kdo skatlico dorete ali zaldiarja, vrnem v roku dveh mesecev, ko mi zacne tect zavarovanje, ali pa ce kdo proda.
Prosim za pomoc

dobro jutro

Pozdravljena!
Obe zdravili sodita med opiatna zdravila, ki se smejo izdajati izključno na zdravniški recept.
Svetujem vam, da se oglasite pri zdravniku, ali v Zdravstvenem domu ali pri zdravniku, ki ima koncesijo, ali pa pri zdravniku, ki ordinira le za plačnike, da vas pregleda in vam predpiše zdravili na beli recept. Zdravili morate v lekarni plačati v celoti in ker je njuna cena nizka, najbrž to ne bo problem!
Nikakor pa vam ne svetujem, da jemljete zdravila iz druge roke.
Lep pozdrav!

Pozdravljeni,
star sem 23 let, s športom se ukvarjam 4x do 5x tedensko.
Že sveč kot dva meseca imam motnje spanja (prebujanje sredi noči, kljub utrujenosti ne morem zaspati, nočne more, potenje, občasno izsušena usta)
zanima me, če lahko brez posveta z zdravnikom občasno vzamem uspaval. tablete Helex, ali mi proporočate katere druge?
baldrijanova tinktura in tablete ter različni čaji ne pomagajo nič, sem že vse preizkušal.
hvala za vaš odgovor,
LPMatic

Pozdravljeni!
Ne svetujem vam, da bi jemali uspavala po lastni presoji. Tudi izdaja teh zdravil je možna le na zdravniški recept. Helex sodi v skupino zdravil, ki jih zdravniki predpisujejo pri akutnih stresnih motnjah, kadar ocenijo, da so zdravila res potrebna.
Helex ima tudi številne neželene učinke in lahko povzroča zasvojenost, pojav odtegnitvenega sindroma, itd… Uporablja se samo za kratek čas zdravljenja (2 – 4 tedne).
Svetovala bi vam sprostitev. Včasih se obdobje nespečnosti konča tudi samo od sebe, ko minejo vzroki kot so stres ali potrtost. Glede zdravil pa bi vam svetovala kvečjemu zdravilo, k vsebuje šentjanževko, če ne jemljete nobenih drugih zdravil. Šentjanževka namreč zaradi svojega metabolizma znižuje vsem drugim sočasno vzetim zdravilom koncentracijo le teh v krvi.
Če je primer hujši, pa vam svetujem pogovor z zdravnikom. Zdravila te vrste niso primerna za samozdravljenje, ker si lahko naredite po nepotrebnem veliko škode.
Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close