Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Zaldiar

Zaldiar

Imam dolgoletne bolečine v nogah,kolena in stopala oz. nart.Zdravnik mi je predpisal že veliko protibolečinskih tablet in trenutno edino Zaldiar omili težavo za nekaj ur.Imam šuneče tablete-raztopim v vodi.Zanima me kaj je v teh tabletah saj so zame trenutno edina rešitev.

Spoštovani!

Gre za nekoliko močnejše protibolečinsko zdravilo. Kot pove že samo ime, zdravilo ne deluje protivnetno, vendar zgolj simptomatsko blaži bolečino in ne zdravi samega izvora nastanka bolečine.

Zdravilo Zaldiar vsebuje dve učinkovini: blagi analgetik – paracetamol (Lekadol) in močnejši, opioidni analgetik tramadol (Tramal).

Kot omenjeno, zdravilo blaži občutke zaznave bolečine. V kolikor gre za kratkotrajno uporabo omenjenega zdravila (največ pol leta do enega leta), potem je njegova uporaba vsekakor na mestu. V kolikor pa so bolečine kronične, degenerativne narave, pa zgolj uporaba zdravila Zaldiar ni na mestu. V tem primeru je nujno potrebno dodati neko drugo, osnovno zdravilo, ki bo delovalo na sam izvor nastanka bolečine – v osnovi v tem primeru ne gre za protibolečinska zdravila – imajo drugačen mehanizem delovanja. Zaldiar se v tem primeru sme uporabljati zgolj občasno, po potrebi, ko so kljub uporabi osnovnega zdravila, bolečine še vedno prisotne.

V kolikor so bolečine že dolgoletne nikakor ne smete uporabljati zgolj Zaldiara, saj se bo v tem primeru razvila toleranca, kar pomeni, da boste morali za enak protibolečinski učinek zaužiti vedno večje odmerke Zaldiara. Potrebujete še neko drugo, osnovno terapijo.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close