Najdi forum

Zakaj v tujino

Tukaj pa obljubim, da bom šel malo pogledati uporabnike, da se prepreči žaljenje in grdo psovanje.

Se strinjam z Britom, da se da veliko lepše.

primož

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

17,09,2012 se selim z komplet druzino v anglijo.plymouth,je kdo v blizini,kaksen normalen clovek z druzino?bil sem ze v birminghamu ampak mi sploh ni vsec.to much pakis!!!

Pozdravljeni,

jaz razmišljam o selitvi v Plymouth, ker delam doktorat na tamkajšnji univerzi, obenem pa so mi ponudili službo, ampak ta bo aktualna čez kakšno leto. Bi bilo dobro vzpostaviti kontakt za naprej mogoče. Tko da izkušenj z življenjem tam nimam, pridem pa 2 ali 3x letno za par dni.

Lp

Malo vec kot eno leto zivim v Plymouth-u in mislim, da sem ‘normalen clovek’… Prej pa je bil Birmingham moj dom veliko let in moja izkusnja je precej bolj pozitivna – mesto je cisto drugacno in veliko vecje, zato tudi kulturno veliko bolj mesano, odvisno od predela, tempo je hitrejsi, vec je moznosti za sluzbe, prijateljstva, zabavo, lazje je potovati v katerokoli smer v drzavi, …

vezan32_mb: javi se kaj, lahko se zmenimo za kaksno srecanje.
Lp!

Pozdravljen Devon22,

konec septembra pridem za par dni v Plymouth, ker imam obveznosti na faksu. Sicer imam skoraj vse dneve zelo zasedene, ampak bi se pa našel čas za kakšno kratko kavo, in sicer v soboto 22.9. zvečer ali pa v nedeljo 23.9. V živo bi se lažje malo poklepetalo.

Lp

Pozdravljena, ‘Plymouth’,

V nedeljo dopoldne 23., bi mi ustrezalo. Ker ne vem koliko poznas center mesta, prepustim tebi, da dolocis kraj – morda poznas kak ‘coffee shop’, recimo ‘Barrista Brothers’ ali pa ‘Americano’, lahko tudi kje drugje.
Lp.

Živjo,

ja, lahko se dobiva dopoldne 23.9. v Barrista Brothers (to je zraven Jurys Inn-a, kajne). Kdaj? Ali je ob 10h ok?
Lp

Zivjo,

‘Barrista Brothers’ je v centru mesta in nekaj ulic stran od Jurys Inn-a. Morda si nastanjena v tem hotelu in obenem je to tocka, ki nama je obema znana, zato predlagam, da se dobiva v vhodni avli hotela Jurys Inn, gotovo imajo kake udobne sedeze in te bom tam pocakala oz bos ti pocakala, ce prides preje. Bi ti to ustrezalo in recimo ob 10.30?

Lp.

Živjo Devon22,

dogovorjeno. Dobiva se v vhodni avli Jurys Inn-a, v nedeljo 23.9., ob 10.30.

Se vidiva!

Zivjo.
Dogovorjeno.
V rokah bom imela kopijo revije Zdravje, da bo malo lazje.
Mimogrede – vcaraj sem ‘odkrila’, da se restavracija v tem hotelu imenuje ‘Il Barrista’…
Lp in prijetno potovanje!

Hvala! Dobra ideja, tole z Zdravjem. Velja Devon22, se vidiva.

Lp

Lahko si srecen tujec, ki zna trdo delati in ob enem tudi uzivati. Sploh pa bomo kmalu Slovenci tujci v svoji lastni drzavici.

Vsem, ki razmisljate o selitvi v tujino pa pogumno naprej. Tako si clovek razsiri obzorje in tudi ugotovi kako omejeni znamo biti vcasih.

Lp

spoštovani

zakaj v tujino?
naj samo omenim svoje stanje glede na situacijo v sloveniji in zakaj želim oziroma nameravam oditi v združeno kraljestvo.
kar bom pisal v nadaljevanju, ni mišljeno kot razočaranost, ali pljuvanje v stilu “ubogi jaz”. sploh ne.

star sem 32 let, sem visokošolsko izobražen v poklic, ki ga nisem nikoli opravljal, saj so me okoliščine v času šolanja vodile v pedagoške, andragoške, sociološke,…vode.
sem tudi mesar, živilski delavec, trgovec, prevažal sem ljudi s kombijem, bil sem hišnik, delal v šolstvu, vzgoji,…imam široko paleto znanj

ker nimam izkušenj in znanj v svoji uradni stroki (transportne vede), pač pa predvsem v pedagogiki, sem se prešolal samo zaradi uradnega spričevala, kar je manjkalo za pogoje (obetala se mi je služba). službe ne morem nikakor dobiti, ker je jasno da javna uprava ne zaposluje, pogoji so tudi totalno zblojeni (brez strokovnega izpita me ne morejo zaposlit, pogoj za strokovni pa je zaposlitev v stroki), kar se verjetno dogaja samo v zblojenem sistemu.

poleg tega nimam vplivnih stricev, ki bi mi pomagali (vsi samo blebetajo kako oni zmorejo, poznajo tega pa tistega, kako je dela dovolj, če hočeš delat, in podobne neumnosti).

pri nas ni več upanja in zaradi tega mladi bežimo. bežimo v iskanju priložnosti. odhajam, ker upam, da bom na vsa znanja in izkušnje in pridnost, marljivost,…nekje dobil priložnost.

odhajam v naslednjem mesecu, najkasneje februarja (imam namreč še nekaj nepreložljivih obveznosti doma) najprej kot au-pair, da se naučim tekoče jezika, potem pa bom iskal možnost da ostanem v državi in normalno funkcioniram, si uredim vse potrebno. ostal bom, da delam, da pustim dušo in telo tam, kjer bo nekdo to cenil, ali mi vsaj priložnost dal za to.
iščem priložnost, da se izkažem, izrazim, da ustvarjam.

v sloveniji tega ni!!! ni priložnosti (razen, če si pri koritu lopovov) in to je žalostno, to me boli, ker imam rad svojo domovino.
želim pa biti človek, kar mi tu ni omogočeno. to je vse.

in ne razumem nekatere na tem forumu, ki vse tako črnogledo jemljete, ki strašite ljudi, ki si nekaj želimo, ki nam je težko pri srcu, ki želimo preživet.
ok, vem, da ni pravljica drugje, verjamem pa, da vlada razum.

Oh kaksen govor kaksna izpoved. In kaksna pricakovanja, da v UK te bodo pa cenili in tako dalje. Ce te nekdo zaposli te tudi ceni ker delas za njega in to je vse. Pravis da si bil tudi mesar. Povej mi kako se lahko izrazas in biti ustvarjalen v takem poklicu, Res govoris neumnosti. Danes ne bo nihce nihce spodbujal tvoje potenciale ce jih sam ne bos. Dobro, ni sluzb v sloveniji zato gres v uk kjer si najdes sluzbo. Ja pa kaj pricakujes, pridruzil se bos ostalim miljonom delavcev tu in to je vse. Zasluzil bos dvakrat vec kot v sloveniji tada tudi zapravil bos dvakrat vec. Kaj mislis da bos ti kaj boljsi kot ostali. Vse je relativno in kmalu bos uvidel da je pac trdo zivljenje povsod. Ce bos vztrajen bos postal povprecen prebivalec Velike Britanije. Pa kaj, mislis da bos bog in batina, se zdalec ne dragi moj. Zapufan za celo zivljenje kot vecina britancev. Predvsem pa bos prisel do zakljucka da nobody gives a shit thank you very much. Moj nasvet je ostani doma.
Srecno pot
LP Brit

Očitno poznate situacijo v Sloveniji bolje kot mi, ki tukaj živimo. In kaj svetujete “mladim”, ki imajo končano uni. izobrazbo, mag., cca. 10 let d.izkušenj, brez poznanstev in so v času krize ostali brez službe ter nove ne morejo dobiti? Jih poznam kar nekaj, ki se javljajo tudi na nižje vrednotena del. mesta, tam jih zavračajo, češ, da imajo previsoko izobrazbo itd. Kaj svetujete, naj rajši živijo od sociale in čakajo na boljši jutri?

Pa še to. Situacije odhodov v tujino so različne. Sama imam sorodnike v tujini, verjetno nekje vaše starosti in vedno povedo, da jim ni je žal odhoda v tujino. Od njih nisem slišala, da se počutijo kot tujci. So pa mojih staršem in ostalim sorodnikom večkrat rekli, da bi v tujini z svojo izobrazbo v tistih letih(zdravniki, uni.itd) bolje živeli kot v Sloveniji. Z nižjo izobrazbo imajo boljši standard. Tako, da mnenja so različna.
Pa srečno,
Jona

Cisto na kratko

Visoka izobrazba ne pomeni da si zelo sposoben. Delodajalci danes poberejo samo TOP ali kremo kot se rece. Pa ne samo danes to se dogaja ze od nekdaj. In le ti dobijo glavna mesta in visoke place. Toda na 20 studentov sta mogoce dva ali tri kandidati, ki imajo nekaj exstra. That’s life draga moja. Univerze proizvajajo diplome kot na tekocem traku Moja zlahta v sloveniji, ja, imajo vsi sluzbe in so zadovolni. Ti pa le pojdi probat, saj ni taka stvar, domov se se vedno lahko vrnes, ali ne?
Pa srecno pot

Kot v Sloveniji, si tudi drugje ljudje zelijo vec in zdaj. Dohodki dejansko so v tujini visji kot v Sloveniji, vendar so tudi zivljenski stroski precej visji. V “moji” drzavi povprecen prebivalec dolguje 26000 dolarjev, in v to ni vstet kredit za hiso. Kot v Sloveniji, si tudi ljudje zelijo vec in zdaj, zato kupujejo z dohodkom, ki ga bodo zasluzili sele cez nekaj mesecev. Zame je to lazen standard, iluzija tistih, ki niso pripravljeni graditi svojega premozenja v skladu s svojimi dohodki.

Razlika v standardu se v veliki meri nanasa na materialne dobrine, seveda z zadolzitvijo, in pa zdravstveno varstvo, ki je tu dejansko bolj dostopno in bolje organizirano, da ne govorim o odnosu zdravstvenega osebja do pacientov. (V Slovenijisem sem imela priliko opazovati razliko v obravnavanju medicinske sestre in zdravnika do mene, ki sem prisla iz “bogate” drzave in do revne priseljenske druzine, verjetno iz Bosne. Bilo me je sram, da sem iz drzave, kjer se tako obravnava ljudi, kot je sestra obravnavala tisto druzino, in sem ji povedala, da tako ne gre, a me je zavrnila. – Tega tu ne dozivis.) Solski sistem pa je tu pomankjliv, univerzitetna izobrazba zahteva premozne starse ali pa mocno zadolzevanje (ze poklicna frizerska sola stane 15 000 dolarjev, npr.) varstvo za predsolske otroke je privatno, povprecna dolzina letnega dopusta je 3 tedne, brez dodatnih dni na otroke, delovno dobo, ipd., bolniske so omejene, le 1/3 podjetij svojim zaposlenim omogoca placevanje v pokojninski sklad, pa tudi tem ni 100% zagotovljena pokojnina, kot se je izkazalo v zadnjih letih v nekaterih velikih podjetjih. Marsikatero podjetje zmanjsuje svoje stroske z najemom delavcev z nepolnim delovnim casom, cetudi le za ¼ ure dnevno manj kot je polni delovni cas. Desetletja nazaj so bile razmere baje veliko bolj naklonjene priseljencem, v zadnjih 20-25 pa drzava daje prdnosto domacinov, ki se bolj odlocajo za visokosolsko izobrazbo, zato je konkurenca na trgu dela precej vecja.

V Slovenijo hodim na 2 – 3 leta, in vidim cudovite hise, ki si jih veliko ljudi, kjer zivim ne bi moglo privosciti. Po drugi strani me zanima, koliko ljudi v Sloveniji bi zivelo v hisi iz iverk, tu pa jih sprejmejo, ker tudi domacni zivijo v njih. Nekoc mi je en izseljenec starejse generacije po obisku v Sloveniji rekel, “ A ves, kako so bili bogati, se v garazi so imeli keramicne ploscice.” Takrat se mi je to zdela smesna pripomba, a to je le en primer. Dobro se zavedam, da v Sloveniji obstaja tudi revscina, kar nikakor ni prav, ampak revscina obstoja povsod, zal. Cene nepremicnin so V Sloveniji neverjetne, in ce bi bila kupna moc res tako majhna, jih ljudje ne bi kupovali. Male hisice, prakticno podrtije na podezelju, pa stojijo po leta in leta neprodane, ker lastnik ni pripravljen spustiti cene, saj ocitno nima stroskov z vzdrzevanjem, ali pa minimalne, torej nima motivacije za prodajo. To je zame odraz pogoltnosti. Iztrziti cimvec s cim manj dela.

Tudi jaz poznam ljudi, kot je gospa iz Avstralije. Ena kolegica je imela moza domacina, in je zivela lepo zivljenje, po njegovi prezgodnji smrti, so se tu rojeni prijatelji postopoma porazgubili. Druga prijateljica ima tudi moza domacina, z dohodki v visini velikokratnega povprecja,In ima precej nepremicnin, dopustov, tu rojenih prijateljev, vendar stoji na realnih tleh, in sama priznava, da s svojim slovenskim magisterijem tu ne bi dobila sluzbe, zaveda se pa tudi, da ce njenega moza ne bi bilo vec, bi tako imenovani tukajsnji prijatelji izpuhteli, ker se je tako dogodilo ze drugim. Poznam kar nekaj priseljencev, a nikogar, ki ima v glavnem domacine za prijatelje, in zame je to pomembno merilo sprejetosti v novo okolje.

Zivljenski stil v tej drzavi je je delo in spanje, sobotna nakupovanja, pa sem in tja druzinska praznovanja, in za tiste, ki si to lahko privoscijo, letni izlet v Mehiko, ali kam dlje. Smucanje, izleti na morje, pohajkovanje po hribih, peljati otroka na sprehod jim je tako tuje kot Slovencem jahati kamelo. Tudi to je potrebno upostevati pri selitvi v tujino.

Tako, morala sem se izkasljati. Opisala sem zivljenje povprecnih ljudi, najvisjih in najnizjih nekaj procentov so si pa verjetno enaki ali zelo podobni po vsem svetu.

Vsem, ki nameravate spakirati kovcke in se seliti v tujino, pa zelim veliko srece in uspehov.

Se povsem strinjam, da visoka izobrazba ne pomeni sposobnosti. Žal, danes pri nas igra vlogo samo papir. Pri svojem delu pa opažam, da se žal najdejo tudi takšni, ki z mag. nimajo takšnih sposobnosti kot nekdo z visoko oz. srednjo šolo. Ampak s prejšnjim pisanjem sem želela povedati povsem nekaj drugega. Mladi so danes težko zaposljivi in mislim, da bi marsikdo za preživetje sprejel kakršnokoli službo. Poznam ljudi, ki razmišljajo o tujini, ker tukaj nimajo vira preživetja. Jaz ne odhajam. Imam družino in službo in mislim, da bi morala kjerkoli drugje začeti od spodaj in vprašanje, koliko časa bi trajaki da dosežem oz. če sploh dosežem pozicijo, ki jo imam sedaj. Mislim, da mladi, ki nimajo družine se lažje odločajo za odhod v tujino.

J

Tujino so nam sem prinesli ko so tu Republiko Slovenijo postavli, nastavli.

zakoga pa se ti vzames saj ne ves kaj je zivljenje v sloveniji

ti govoris z polnimi ustami dreka , saj vidim kaj ti pisaris ti si

zares kuga na internetu in sramota slovencev samo na tvoj

gobec mislis drugi pa bi lahko pocrkali lacni v sloveniji

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close