Zakaj v tujino
Vsi ljudje ki jih poznam v sloveniji , moji starsi, sorodniki ,prijatelji itd so docakali svoje penzije in zivijo v relativnem konfortu v svojih hisah,stanovanjih,domovih itd. Mlajsi imajo sluzbe, hodijo na dopuste doma in po svetu, se ukvarjajo v raznih panogah rekreacije in zivijo polno zivljenje.Niti na misel jim ne pride emigriranje v tujino.Kaj je v tujini da nimate doma. Mogoce so visje place toda cena zivljenja je sorazmerno drazja.Z visjo placo se zapufas z vecjo hiso placujes vec nazaj in vse je relativno.Ti vozis Mercedes jaz forda in oba kupujeva v istem supermaketu.
Meni je zal da sem sel zivet v tujino. Zivljenje v sloveniji je dosti boljse kot kjerkoli v tujini. Povsod pa velja da kakor si posteljes tako spis, le da v tujini si vedno tujec.
Lp Brit
Mogoče pa tujina vleče zato, ker si za svoje delo bolj cenjen, Pa ne govorim samo iz finančnga vidika. Sposobnost pohvale, spodbude, podpore…… tega enostavno Slovenci nimamo. Žal je med nami preveč nevoščljivosti, svoja znanja raje skrivamo drug pred drugim, kot da bi jih delili, se pogovarjali konstruktivno itd. To je moje mnenje, na podlagi izkušenj.
pa pejt nazaj
Mah dej
Je lahko biti nesramen na anonimnem forumu. Toda vseeno, stvar je ravno v temu, da ko si enkrat angaziran v zivljenju, delo,druzina itd ne mores vec “pa pejt nazaj” ker ta odlocitev ni vec odvisna od tebe samega in z leti postaja vedno tezja.
Ceprav nimam veliko delavnih izkusenj iz slovenije, mislim da se strinjam s Plymouthem, ze sam nacin kako nekateri odgovarjate na teh streneh pove veliko o mentaliteti povprecnih slovencev. Takoj je kontra in zalitve. Nevem zakaj nekateri sploh vprasate za nasvet, ko ocitno niste zmozni sprejeti nobene realnosti.Po moje ste se odlocili predno vprasate za nesvet,a ne?
Lp Brit
Jaz imam cisto drugacno izkusnjo, ampak tudi mislim, da ne mores tujine posplosevat. Seveda je odvisno, kje si. Ce si na portugalskem, sonce sije, krasno je, a njihova ekonomska situacija je se bolj katastrofalna od slovenske. Jaz lahko govorim le iz svoje izkusnje in po 6ih letih v Avstraliji lahko trdim, da imam zelo lepo zivljenje, ki ga v Sloveniji ne bi imela… Ko primerjam kaj sem sama dosegla tukaj v primerjavi z vrstniki doma, nimamo kaj debatirat. Vsi smo dostudirali na razlicnih podrocjih, pa ne morejo sluzb dobit…delajo na salterjih z magisteriji, daj no! Pa srecni so, ker majo sluzbo! Tukaj pa smo zbircni, ker smo lahko. Tistim prijateljem vredu gre, ki jim starsi pomagajo (se zdaj, pri 30ih!!!).
Ja, stroski so seveda dosti visji, a ostane nam dosti vec tud. Na dopuste hodim 3 krat letno od Havajev, do Balija in 1 krat letno v Slovenijo, vikende prezivljamo na plazi, gor in dol po obali…Zivim zivljenje, ki sem si ga vedno zelela in ki je za mene pravljica. Ampak treba je povdarit, da tak je za mene, seveda pa ne pomeni, da bi vsak bil srecen tu… Poznam ogromno ljudi, ki so sli nazaj, zaradi domotozja, viz, ljubezenih razocaranj, kaj pa vem…
Tudi ne pocutim se kot tujka.Porocena sem z avstralcem, moji sorodniki po tisti strani so vsi avstralci, prijatelji so zivi mix od Avstralcem, brazilcev, juzno africanov, saj tu so vsi pomesani.
Tak da, ce povzamem – odvisno kje si! Meni je v Avstraliji lepo, tebi Brit pa zelim, da mogoce vsaj gres na vec dopustov v Slovenijo, pa bo tudi domotozje manjse:) Saj te ni tak dalec (za tebe).
Brit…življenje je tako, kot si ga narediš…moj dedek živi tudi že cca 55 let v Angliji, in zdaj, pri 80+ letih pravi,da mu ni bilo niti za trenutek žal,da je šel. Ja, ko pride, gremo najprej na Laško, zrecitira že na Brniku Prešerna, tukaj pa ne bi več živel. Tu ima del družine,tam ima del družine,in veliko prijateljev. Ni bogataš, delal je v proizvodnji, pa vseeno lepo živi. Kar hočem povedati je,da se ne zavedaš, koliko se je v tem času spremenilo.Mogoče še vedno idealiziraš Slovenijo,kot je bila takrat, ko si odšel, ampak stvari so se zelo spremenile. Veš, tudi v lastni državi se lahko počutiš kot tujec!! Tudi jaz se odločam,da bi s partnerjem odšla v Anglijo,in edino kar me zadržuje je to, da imam tu krasno primarno družino..pa vem,da je to zaenkrat tudi izgovor, da se prikrije smoj trah,ker to ni mali korak..pa tudi ta strah bo najbrž enkrat premagan, tako da…Pa sem malo zašla…Gelde na to, koliko imaš tu prijateljev, in družino, mislim,da ti ne bo težko prit za kak mesec, dva, sem, pa boš videl kaj je na stvari. Tudi ljudje se spreminjamo, mogoče boš ugotovil,da ne samo, da ni Slovenija taka, kot si ti jo zapomnil, mogoče tudi ljudje niso več..
Pa srečno!
Nejkaoz
Ze spet se nismo razumeli, ker vsi merite svojo “srecno zivljenje” s kolikokrat lahko greste na plazo ali dopust na Bali itd Sploh ne razumem zakaj bi en australski slovenec hodil na dopuste na Bali itd saj je vse isto le ljudje,politika, so bolj zaguljeni tam.
Kar se tice australcev imas australce angleskega porekla ki se imajo za prave australce in so rasisti napram vsem ostalim.Kot pravis da se druzis v mesani druzbi je zato en razlog, ki ga ne omenjas, ker se pocutis bolje ce si v denial Pa dosti o tem.
Tudi v UK so ljudje z visjo izobrazbo brez primernih sluzb, isto v sloveniji in drugod.Kar se mene tice sem v penziji in grem lahko nazaj v slovenijo kadar mi pase. Vse kar sem negdaj imel v sloveniji sedaj ne obstoja vec.Se pocutim da ne pripadam tam in ne pripadam tukaj.In tako se bo zgodilo z vami v ausrtraliji, toda tega se sedaj se ne zavedate.Ni vazno kako globoko integriras v njihovo druzbo se ti vedno dogajajo stvari, ki te spomnijo da si tujec.Tudi ce nihce ne ve da si tujec ti ves da si in to postane zelo vazno zate, verjemi mi. Vem da mi ne boste verjeli saj tudi jaz nisem ko sem zacel po svetu, zato pravim, naredi kot ti pase(kar bos tako ali tako), in amen na to.Carry on regardless! Samo lepo prosim ne mi pravit da je tam vse v rozicah, ker ni.
Pa brez zamere
Lp Brit
Brit, ne vem zakaj hoces s svojo izkusnjo vsem pamet solit, ne razumem. Forum je tu zato, da delimo izkusnje, a ne? Ti si povedal svojo, jaz svojo ( aja,pa ni me treba vikat).
Zakaj na Bali, Havaje in Fiji? Zato ker sem strastna surferka in imam sreco, da so imam valove blizu( zato sem tud sla). Glih zato, ker so tu vsi tujci – 1.,2 al pa 3. Generacija, se ne pocutim tuje, sem pa se,ko sem zivela na Dunaju 5 let…nikdar nisem pocutla sprejeto ali del njih. Sam morem bit pripravljen sprejet kulturo najprej, predno lahko pricakujes da bodo drugi tebe. Pa prosim ne enaci uk z avstralijio, ker ni glih ist isto, a ne! Meni zgleda, da sam nisi nikdar sprejel svoje nove dezele za svojo, zato pa si tujec. Al si pa pac en negativec, ki tak vedno vse slabo vidi, takemu pa tak ni pomoci….
Nejka iz OZ
Hvala za dovoljenje da se ni treba vikat ceprav zame to ni dokaz spostovanja ce je to kar mislis s tem reci Mimogrede povedano sem govoril v mnozini tako ali tako.Jaz ti nocem solit pameti ceprav sem mnenja da malo soli ti ne bo v skodo..
Kar se tice tega da jaz nisem nikdar sprejel tujine kot dom je pa normalno, ker pac ni moj dom, vsaj ne v pravem smislu besede. Tudi moj odhod ni bil istih razlogov kot tvoj Ti kot jaz sva rojena v sloveniji in to ostane tako do smrti, ni vazno kolikokrat zamenjas dezelo, drzavljanstvo itd in kot tak nisi nikoli 100% enakopraven kjerkoli si v tujini kaj je to tako tezko razumeti? Bistvo ostane nespremenjeno, in to je da si le doma enakopraven in ni vazno kaj ti o temu hoces verjet, tako je in amen.
PS pravis da si sprejela australsko kulturo!? kaj pa je to:,surfanje , lezanje po plazah v bikinih, barbi in galone Fosterja.
Midva se sploh ne razumeva a ne?
Lp Brit
Ma tebi res ni pomoci, pol pa pravis da so drugi nesramni na tem forumu, saj se ne bom spuscala na tvoj nivo, ker to ni v moji ne slovenski,ne avstralski kulturi!
Ti pa zgleda si en osamljen starcek v tujini, ki je faus nam mladim, ki uzivamo v zivljenju. Pa naj tak ostane; tak kot si si postlal, tak bos spal….
Good night lost soul
Hi ni tako
Ker ne vem nicesar o tvojem dedu ne morem komentirat, Mogoce se on ni nigdar spuscal globlje v to zadevo in pac sprejel situacijo tako kot pac je.Jaz tudi ne recem ljudem ob vsaki priliki da mi je zal da sem sel ven. Toda ce se spuscamo v to bom rekel da ce bi imel se eno zivljenje ne bi sel v tujino, in to je vse.Ko pa si enkrat v tujini postaja vrnitev vedno tezja. Je pa eno pravilo, da ljudje ki niso zadovolnji doma bodo se manj v tujini. Posebno danes ko je vsega prevec in najti kvalificiranih ljudi ni problem v naprednih drzavah.Ne pozabi da vsi dajo prednost svojim. Kamor gres te samo iskoriscajo.
Lp Brit
Nejka oz dobro jutro tebi
Hmm skoraj volgarno, vsekakor nesramno.Nevem ce si tako mlada toda fous mladimi sigurno nisem saj imate pred seboj orenk zasran svet. Kaj pa imate poleg korupcije,droge in vojne vsepovsod da ne omenim zarazene prirode.Imam vnuke ves in me res skrbi kaj bo prinesla bodocnost za njih. Seveda tebi jeto vseeno vazno je da lahko surfas.
Nic se ne boj da bos dosegla moj nivo s spuscanjem svojega, gres v napacno smer, da dosezes mojega se bo treba vspenjat draga moja.
Lp Brit
Ves, Brit, ljudje emigrirajo zaradi 100 razlogov. Ljubezen, avantura, delo/kariera, itd, ne le iz ekonomskih razlogov.
Ne bos verjel, ampak celo ljudje iz razvitega sveta se znajo preseliti v najbolj revne drzave tretjega sveta. Tudi po cele druzine. In razlogi niso vedno tisti, ki ti v trenutku branja najbrz padejo na pamet. Se pa se jih je. Vsak emigrant ima svojo zgodbo. Tega ne mislim kot zalitev, ampak vec kot ocitno je, da si videl sila malo sveta. Sicer bi drugace pisal.
Si kdaj pomislil, da malo razsiris krog dopustniskih destinacij? Za razliko od mnogih Slovenkih upokojencev ti vsaj Anglescina ne predstavlja ovire.
Kot tudi sam opazas, ljudje imamo razlicne prioritete in le te se skozi zivljenje spreminjajo. Saj si najbrz ze kdaj prebral blog kakega ostarelega samskega Angleza, ki se je na stara leta preselil, recimo, na Tajsko, oz. na Tajke. 🙂 Zakaj pa ne? Nekdo drug pa jo mahne v Slovenijo, v kraj odrascanja, ki tako ze dolgo ni tisto kar je nekoc bil. Pac zdravi nostalgijo.
Podobno nekateri mladi, zeljni dokazovanja, denarja, … pac zelijo poiskati sreco izven meja ene globalno gledano mikroskopske drzavice s temu primernimi moznostmi. Morda se jim kasneje, ko (ce) bo denarnica debelejsa in rit bolj polna, prioritete spremenijo. Ali pa si namesto drzave z dobrimi placami zazelijo destinacije s poceni zivljenjem, obiljem punc/fantov ali nizkimi davki. Ah, kaksni vse razlogi ne obstajajo. Vsak posameznik ima svojo zgodbo, motive, zelje in nenazadnje tudi svoj zivljenski slog. Vecina pa iz zadovoljstva ali kaksnih drugih razlogov ostane tam kjer so. Saj ves, redki so taki, ki ne zmrznejo ob pomisli na kaksnokoli spremembo, ne glede na (ne)zadovoljni s trenutnim zivljenjem.
Svoj cas je ogromna vecina celo zivljenje prezivela za zapeckom kjer so odrasli brez da bi kdaj videli kaj se nahaja borih 10km od domacega praga.. Danes pa je vse vec ljudi, ki za casa zivljenja zamenjajo par drzav, tudi kontinentov.
Ne bom sodil kaj je bolje. Dejstvo pa je da se casi spreminjajo. Ljudje vec potujemo, se mesamo, in prav nic cudnega ni ce v Afriki naletis na Kitajca, v Aziji na crnca, v Sloveniji pa na Americana. In vsak od njih ima svojo zgodbo.
To kar bi nam ti zelel povedati je, da si na stara leta spoznal, da bi bilo bolje ce bi (ti) celo zivljenje prezivel v Sloveniji, v svojem rojstnem kraju. Ne vem, morda si s svojo izselitvijo res mimo ustrelil, morda te samo daje nostalgija. Najbrz se sam nisi preprican. Ampak, toliko si star, da bi ze lahko vedel, da so pri vsaki odlocitvi + in -. Drugace povedano, pri vsaki spremembi, pa ce se nam se tako pozitivna zdi, je treba v zakup treba vzeti tudi kak -, pa ce se ga zavedamo ali ne. To vedo celo tisti ki so na loteriji zadeli milijone. Ampak to kar bi tu jaz dodaj je, da tvoja spoznanja, + in – tvoje selitve v Angliji, niso nujno koristen nauk za ostale. Morda so tudi drugim zanime izkusnje. Ampak tako kot si ti prisel do svojih zakljuckov, ze jaz npr. poznam kaksnega upokojenca, ki bi povedal sila drugacno zgodbo. 😉
Hi Odzunaj
Ja se strinjam, razlicni ljudje razlicne zgodbe.Vsi se izogibate enega vprasanja ki je.Jaz bi rad slisal tvoje mnenje o dejstvu ki ga hocem postaviti pred vsem, da v tujini si in ostanes vedno tujec.
Lp Brit
Kaj tebi konkretno pomeni “v tujini si tujec”? Da zivis v “tujem” okolju, kjer se pocutis kot “tujec”? Je tujec = tujek? Tujek pa “nekaj”, kar “nekam” ne spada? Kaj pa ce se vsi emigranti ne pocutimo tako? In kaj naj tisti, ki se tako pocutijo v okolju kjer so se rodili?
Dokler vstrajas pri “da si le doma enakopraven in ni vazno kaj ti o temu hoces verjet, tako je in amen” (tvoje besede), ti po moje ni pomoci, ker Slovenijo smatras za dom, verjames da bi bil le tam lahko enakopraven, zivis pa izven meja. Ostane ti le odlocitev ali svoje nezadovoljstvo zadrzati sase ali… 🙂
Mimogrede, sam mislim, da ljudje nismo nikjer enakopravni. In to ne glede na to od kod smo in kje zivimo. Niti v Sloveniji, pa ce se sedaj vrnemo ali ce bi vedno ostali znotraj moja. Z odhodom v tujino se le razmerje spremeni. Nekaj pridobimo, nekaj pa izgubimo, odvisno od destinacije in nas samih.
Odzunaj
Ne vem kje ti zivis,sklepajoc po tvojih pismih mislim da v sloveniji. Tujina na kratko pomeni drzava v kateri nisi bil rojen.Jaz govorim o ljudeh ki so odsli v tujino kot odrasli, na primer po 20 letih starosti.Kot tak nikoli popolnama ne izgubis naglas, dialekt Vsaj jaz do sedaj se nisem srecal tujca brez naglasa. Ze to te izdaja in ljudje vedno sprasujejo, ugibajo od kje tvoj naglas izhaja. S casom ti to lahko zacne iti na zivce, ali ne.Meni osebno ne ker skoraj nimam naglasa so pa druge stvari, ki se objavljajo ce si tujec.Ne vem zakaj delas tako stvar iz tega, ce nisi rojen v dezeli kjer zivis si za njih tujec. Vidim da tega ne sprejmes pa mi ti povej kaj si?In tisti ki so rojeni v dezeli kjer zivijo imajo dolocene prednosti, katerih tujec nima torej ni enakopraven.Ce tega ne razumes nima smisla naprej filozofirat.Biti enakopraven ni samo imeti, na primer, volilne pravice.
Lp Brit
MA kaj ste tko butasti da ne razumetekaj pomeni:
V TUJINI SI VEDNO TUJEC
pol pa spregate in v slovarju iščete
edini normalen tu je brit
imam pa na sumu, da ne razumete tega, ker ste itak povsod tujci, pa če ste na tujem ali v slo, po moje ste še v družini tujci,
sej itaq noben sploh ne ve kaj je družina
potem se res bolje počutiš kjer si res samo zrno peska v tujini na ogromni peščeni plaži vseh ciganov in podobnih
in imaš blažen mir, nihče te niti opazi ne
budale
Budalo
Hahaha……………….Dobro povedano pa naj dodam da na tisti plazi si zrno druge barve, ce ves kaj hocem reci!
Lp Brit
Ze dolga leti sem v tujini, z naglasom, in pogosto me ljudje vprasajo od kod sem. Clovek se navadi…
Mislim, da je biti “tujec” lahko zelo razlicna “izkusnja”, odvisno pac od drzave kjer zivis. Nekje se na “tujce” gleda navzdol, drugje navzgor, … vsekakor pa je precej odvisno od nas samih in ljudi s katerimi smo obdani. Ponavljam, kot tujec imas lahko tudi prednost v primerjavi z “domacimi”. Odvisno pac od drzave, okolja, okoliscin.
Osebno se trenutno pocutim relativno enakopraven. Moj hendikep je le dejstvo, da “pri roki” nimam dorodnikov, prijateljev iz otrostva, in vsega kar iz tega lahko sledi. Sem pa v drugem okolju dozivel tudi obratno. Kot “tujec” sem se pocutil “vec vrednega”.
In ce se vrnem na zgoraj omenjeni “hendikep”, tudi pri tem gre za sila subjektivno zadevo. Vzemimo par ekstremov:
– Nekomu je ata direktor, drugemu pa nezaposleni pijanec. Nekomu starsi kopijo stanovanje, drug je sam za vse. Nekdo odraste v idilicni druzini, drug je vec nima. Lagicno kdo z odhodov v tujino vec “izgubi” oz. morda celo “pridobi”.
– Nekdo je tesno navezan na prijatelje iz otrostva, medtem ko je kdo drug ze v Sloveniji veckrat zamenjal svojo druzbo zaradi selitve v kraj nove sluzbe. Spet je razumljivo, kdo je boljsi “kandidat” za emigracijo, a ne?
Tako da, preden govorimo o enakopravnosti v tujini je dobro da razmislimo o enakopravnosti v “lastni” dezeli. Siroka paleta okoliscin vpliva na nase moznosti in pocutje v “lastni” dezeli. Razumes kaj zelim povedati? Vsak posameznik ima svojo situacijo in svoje razloge za odhod izven meja.
Zgoraj napisano pa je hkrati tudi odgovor “budali”. Ne poznam njegove situacije, zato bom le na splosno komentiral.
Najprej glede druzine. Namrec, kot sem ze napisal, dogaja se, da cele druzine emigrirajo. Tako so se vedno skupaj, a ne? Poleg tega, cisto mimogrede, emigracija sem pa tja celo pomeni zdruzevanje ze razseljene druzine.
In za konec poglejmo se, na primer, zelo drugacno situacijo sina ali hcere vplivnega/bogatega slovenskega “klana”. V Sloveniji je tako oseba nekdo ze zaradi priimka, z obiljem moznosti, vsespolosne podpore, ipd. Zelo verjetno, celo razumljivo je, da se bo tak posameznik v tujini pocutil kot zrno peska in to najverjetneje dozivljal kot nekaj negativnega. Nenadoma sam za vse, brez privilegijev in vsestranske podpore na katere je navajen. To je tudi razlog da se razni slovenski lokani “veljaki” nimajo interesa preselili v Ljubljano ali kam ze, ne glede na poslovno priloznost. Postali bi isto zrno peska, pa ceprav iste barve in v svoji dezeli morda le 50km stran od kraja rojstva. Nimajo jajc za kaj takega.
Ima se kdo obcutek, da se ima “budala” za “nekaj vec”? Takim je se posebno tezko emigrirati.
Forum je zaprt za komentiranje.