Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Zakaj si oteževati življenje? Vprašanje za MOM osebe.

Zakaj si oteževati življenje? Vprašanje za MOM osebe.

Pozdravljeni,

z zgornjim vprašanjem se obračam na vse tiste, ki imate MOM in se tega povsem zavedate. Namreč, moj oče, hud MOM primer, v poznih letih, ima tri odrasle otroke. Vsi trije smo doštudirali (tudi doktorirali), vsi trije smo v dobrih službah in imamo čudovite družine (na srečo nihče ni poročen z MOM), vsi smo relativno zdravi in se te sreče zavedamo, radi potujemo po svetu, znamo uravnotežiti čas med službo in družino v prid slednji, ukvarjamo se s športom, smo vesele narave in se radi poveselimo……

Namesto, da bi bil oče ponosen na svoje tri otroke, bil zadovoljen, da smo preskrbljeni, da smo zdravi in srečni, nas vse tri nenehno kritizira (že od vedno), žali z najbolj primitivnimi slabšalnimi izrazi, meče v “nič”, naši poklici so ničvredni, naše življenje je bedasto, naši partnerji so neumni, naši načrti so nori, ves čas si izmišljuje zgodbe, kaj vse hudega se nam bo zgodilo, napoveduje nam načine naše smrti in čas, ko bo ta za nas nastopila, vedno gleda grdo, leži v zatemnjeni sobi in le redko pride iz nje, ves čas razmišlja in kuje najbolj bizarne scenarije o vseh drugih, razmišlja dolgo v noč in je zjutraj sposoben povedati tako napleteno neverjetno izmišljotino, nenehno izpostavlja svoje zdravje in povdarja da vse to čaka tudi nas, nenehno zahteva pozornost in ko mu kdo pride blizu, ga žali, sramoti, na nas je grozljivo jezen brez vzroka po več dni….

Zanima me vprašanje tistih, ki veste, da imate MOM: mar ne bi bilo lepše življenje osebe z MOM, če bi pogledala v sonce in bila hvaležna za vse lepo, kar ji življenje prinaša, hvaležna za zdrave, uspešne otroke, ki skrbijo sami zase, mar ne bi bilo bolje, da bi se veselila izleta, svojih prijateljev…. Nenehno si zastavljam vprašanje, zakaj je tem ljudem tako zelo fajn biti jezen????? Mar ni toliko lepih stvari na svetu, zaradi katerim smo zadovoljni, četudi je to lep sončen dan ali pa obisk in kavica v prijetnem klepetu?

No, moj oče bo in ostaja MOM. Kot berem, ga ni mogoče spremeniti. Žal mi je samo, da si je tako zelo zakompliciral z neutemeljeno lastno jezo svoje življenje in še zlasti stara leta. Pa tako lepo bi se lahko imel.

MOM osebe doživljajo čustveni teror, zato je vaš oče tak na zunaj in očitno ima vaš oče MOM s psihotično dekompenzacijo, če si izmišljuje po celo noč, v to verjame in vliva v realnost, vsekakor znajo MOM pacienti biti nasovraženi do tistih, ki uživajo življenje in so nanje ljubosumni, tudi če ste mu najbljižji, to je še hujše za njega, da uživate on pa ne more. Mislim tudi, da njegovih poniževanj do vas ne bi smeli jemati tako resno, ampak se zavedati da ima hude čustvene motnje, katerih posledica je njegovo obnašanje. Dobra kombinacija zdravil bi mu lahko pomagala.

Jaz imam MOM s psihotično dekompenzacijo, zdaj sem na zdravilih in mi po nekem času zdaj zaenkrat vse prav lepo teče, včasih se še počutim utrujeno. Sem optimistična, žal mi je le za športnimi tekmovanji, na katerih ne morem več nastopiti in športnim življenjem kot bi ga želela, kot sem ga imela prej.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close