Najdi forum

Zakaj shramba?

Načrtujem prenovo stare hiše, kjer je sedaj shramba. Zaradi razporeditve prostorov bo tam hodnik in razmišljam ali bi shrambo “delala” drugje oz. zakaj jo sploh potrebujem.
Kuhinja je namreč dovolj velika (še preveč, saj je 20 m2), imamo klet, ki je res dobra – hladna. zakaj bi potrebovala sploh potem shrambo?
vaša mnenja?

Bom povedala, zakaj imam shrambo. Ali špajz po domače. Ta prostorček v slovenski gradnji obstaja že več kot 100 let in najbrž ima nek globlji smisel. Resda niso imeli takrat hladilnikov, res pa je, da tudi toliko vsega v kuhinji pa tudi niso imeli (hrana, embalaža pijača..). Zakaj imam jaz špajz? Ker se mi zdijo kuhinjski elementi bistveno predrag špas, da bi potem v omaricah hranila prazne steklenice, karton mleka, kakšno kilo moke več (doma pečemo kruh), posodo, ki jo v roke primem enkrat na pol leta, kakšen velik pisketr, pekače, prazne kozarce od kumaric, kakšno kilo krompirja, ……Za vso to “kramo” potrebuješ kar nekaj prostora, rezervna živila pa morajo biti na hladnem in temnem. Zato, da vsa ta “krama” ne dela napoto v kuhinji, da je umaknjena očem…..Jo postavim na bistveno cenejše (pa še vedno lepe) police police v špajz. V kuhinji pa je samo tisto, kar velikokrat vzamem v roke. In ni prenatrpano.

Eto!

Kje pa je shramba? Je temna, hladna? Če imaš podoben manjši prostor (npr. garažo ali pod stopnicami), kamor spraviš stvari, ki morajo biti na temnem in hladnem (npr. krompir, čebula, vino…), potem res ne rabiš shrambe pri tako veliki kuhinji. Raje si v kuhinji naredi shrambno omaro.

Ja, kuhinja je res ogromna. Samo kanister vina, čebula, pa v taki topli kuhinji ne bosta dolgo uporabna.

Pri tako veliki kuhinji bi jaz imela notri tudi mizo, verjetno res kakšen element več, da ne bi za vsako malenkost letala v klet, vendar živila na rezervo (vino, krompir, čebula…) bi pa obvezno imela v kleti. In pač letala po stopnicah. To je pač kompromis, če renoviraš obstoječ objekt.

V glavnem je Marja že vse napisala. Se popolnoma strinjam z njo. Dodala bi še to, da se v tako veliki kuhinji s časom nabere kup stvari, ki jih res rabiš le parkrat na leto. Lažje je vse to imeti na poličkah v shrambi. Jaz imam notri tudi stojalo za veliko vrečo za odpadke, kamor mečemo plastenke in drugo plastiko za reciklažo. Pa še to. Kuhinja naj bi bila kolikor toliko pospravljena. Vedno pa to ni mogoče. Določene stvari odložim v shrambo, zaprem vrata in kuhinja je pospravljena :-).

Živi in pusti živeti

Hvala za odgovore, malo ste mi dale mislit, ja…

No, jaz tudi premišljujem ali obdržati “shrambo” ali ne?
Mislim da res ene stvari ne sodijo ravno v kuhinjske police tako da tiste dva kvadrata bomo kr razkirali in naredili shrambo….

jaz sem zahtevala od arhitekta da mi zraven kuhinje zrise shrambo…iz istih razlogov kot so napisani zgoraj

Moja je velika 2.75 x 1.25. Vrata na krajši stranici. Na eni strani pet vrst polic širine 0.4 v dolžini 2.0 metra. Nasproti vrat na drugi krajši steni pa hladilna omara in gavni vodovodni ventil s filtri. Pa zračnik. Prav ledenica ni, ampak še vedno (kljub delovanju skrinje) bistveno hladnejša kot kuhinja. In temna.

In če dobiš znalca, ki ti zrihta dobro prezračevanje (če seveda ne gre za čisti jug), lahko imaš v shrambi tudi sredi poletja kar nekaj stopinj nižjo temp. kotv kuhinji.

Glasujem za shrambo – kaj pa, če predeliš to ogromno kuhinjo in na tak način ustvariš novo shrambo?

New Report

Close