Najdi forum

Dober večer.

Imam težave z sodelavcem, predvsem odnos. Naj ga najprej pohvalim, da hitro naveže stik z ljudmi in zna bit simpatičen. Vendar ne več meni, ki ga poznam malce bolj pod kožo. zakaj gre… Občutek imam, da mi nekatere stvari počenja nalašč, čeprav se kaže kot dobrega človeka. “Nasilno”, v verbalnem smislu, prekinja pogovore z drugimi ljudmi, spelje pogovor s teme, ki sem jo načela jaz, spelje pogovor v jeziku, ki ga jaz ne poznam itd… V isti sapi, ko se to zgodi, se mi začne opravičevat.. Si kaj jezna ker sem ti to naredil? Jaz imam problem, ker ne zaznam takoj, kaj se je v resnici zgodilo, ali kaj… ne vem. Zamahnila sem z orko in srepo pogledala drugam. čez dva dni, pa je prišlo vse za menoj. sedaj sem odregairala malce otročje, vendar ga ne prenesem. Izogibam se mu, ker se to ni zgodilo prvič. Delo nama razporejam tako, da se ne vidiva. naj omenim, da sem mu jaz nadrejena, čeprav delava isto in se tudi obnašava kot enakovredna sodelavca. Jaz imam določene odgovornosti, ki jih on nima. Pa bi jih rad imel. vse skupaj me sedaj žre, ker izpade sve hinavsko in dvojno. Celo povedala sem sodelavcem, da ga ne prenesem in ga z užitkom poopravljala. Skrbi me, ker nisem naredila nič dobrega za naprej. Kako naj z njim ravnam? kako naj odprem ventile, da mi ga ne bo “treba” opravljat in se kljub temu nekje spucam?
hvala.

Če si mu nadrejena, ga pokliči na pogovor. Pohvali njegove dobre lastnosti in sposobnosti, potem pa mu razloži, kaj je storil. Povej mu, da te to moti in da, če te želi spodriniti, naj to počne na pošten način. Pri tem pazi, da ne boš zvenela jezno, užaljeno ali histerično. Lahko pa pokažeš, da si razočarana. Skratka, če pričakuješ poštenost in fairplay, tudi sama igraj na ti dve karti. Če se mu boš na začetku “pridige ” še opravičila, ker si ga obrekovala med sodelavci, pa bo to sploh pika na i.

Mirno pa se ga lahko tudi potem še izogibaš. Da ti ne bi še kdaj hodil v zelje. Kajti svojega vedenja ne bo spremenil čez noč.

Vse že probala. opravljanje je bilo skrajno vedenje, ker fant ne dojame, kaj mu govorim. Bila sem zelo konkretna, v čem se bova težko razumela oz sploh ne, delovala sem zelo asertivno, pa še vedno ponavlja iste stvari. Kot da tiste stvari, katere sem mu omenila, ne zna ekstrapolirat. Vsako stavr mu moram konkretno prinest na nos. Naveličana sem. Spoštljivo vedenje nima pomena samo v eni konkretni stvari, temveč gre za širšo stvar.

Vem da sem naredila nekaj napak, vendar kako čem še bolj očitno kot tole povedat, da ne želim, da se z menoj vede takole:

Ja res je, nekaterim se ne da dopovedat oz. nocejo razumet.

Ponavljaj. Morda boš tudi ti njega dovolj znervirala, da boš prebila lupino. Vsako drugačno ravnanje bi bilo namreč problematično. Oboroži se s potrpežljivostjo, ni vrag, da enkrat ne bo odnehal.

Lahko pa ga prijaviš nadrejenim zaradi nespoštljivega odnosa do tvojega dela in tebe osebno. Ker tako vedenje to je.

In kaj je odgovoril na mnenje, da te želi izpodriniti?

Pozdravljeni,

upam, da ste v tem casu odnos s sodelavcem ze uspeli izboljasti! Iskren pogovor je vedno dober zacetek za razresevanje odnosa. Ce se ni odzval, kot pravite, razmisljajte naprej v smeri vase odgovornosti: Kaj se lahko naredim? Morda res vzrajate pri nekaterih stvareh iz pogovora in jih ponavljate, kot je bilo ze zapisano. Lahko s pogovorom postavite tudi jasno mejo in poveste, kaksne bodo posledice, ce meja ne bo spostovana. Lahko vajin odnos zreducirate zgolj na sluzbeno plat, o ostalih stvareh pa preprosto ne razpravljate. Verjetno pa boste morali tudi v sebi razresiti ta odnos: da vas ne bo zrlo, cetudi je odnos slab, ali je omejen na sluzbeno polje … Vcasih pomaga, da neko stvar v sebi predelamo, sprejmemo cloveka taksnega, kot je, in se z njim vec ne ukvarjamo v svoji psihi. To je lahko prav zdravilno.

Zelim vam, da boste “povlekli pravo potezo”!

Boštjan Trtnik Šola čustvene inteligence http://www.cdk.si/sci

Semi zdi, da v podobnih primerih ni odveč- če res ne gre drugače- da mu pokažeš, kakšna je pač hierarhija moči, obstaja namreč možnost, da tega noče razumet, dokler ne doživi.
Mislim,da bi morala tu postaviti meje.
Sicer pa se mi zdi, da je verjetno ambiciozen, morda ljubosumen celo na tvoj polozaj, ni odvec vzeti v obzir.

New Report

Close