Najdi forum

zakaj ne makedonija

Mene pa zanima, zakaj je Makedonija za nas zaprta, kar se tiče posvojitev?

Sodelavka, ki se že nekaj let trudi z umetno oploditvijo in razmišlja tudi o posvojitvi, mi je namreč povedala, da so pred nekaj leti iz Makedonije posvajali Italijani in sicer nekateri celo zato, da bi rešili življenje svojega bolnega otroka tako, da so posvojencu odvzeli organe, ki jih je potreboval njihov otrok za preživetje…
Jaz sicer temu ne verjamem…ne morem verjeti, zdi se mi preveč čudaško in grozljivo, da bi lahko bilo res…čeprav slišimo večkrat, da v nekaterih državah cveti prekupčevanje s človeškimi organi in bi lahko bilo vse možno…
Toda tudi v primeru, da bi to bilo res, ne znam povezat, zakaj potem Makedonija za nas ni odprta za posvajanje…Ali mogoče ni za nikogar (več)?
V bistvu se na vse to sploh ne spoznam (vse te neke ratifikacije in to), tako da lahko brcam globoko v temo s svojimi vprašanji…in me boste samo debelo gledali, kaj bluzim…

V glavnem zanima me, če je kdo kaj slišal o tem?

Janja najprej en nasvet. Ne verjami vsaki čenči, ki jo slišiš. Še posebej ne taki, ki tako grdo obtožuje brez nikakršnega dokaza. Kaj tako hudobnega že dolgo nisem prebrala.

Zakaj so v resnici posvojitve iz Makedonije zaprte nam povsem točno pove le makedonski minister.
So jih pa zaprli za vse države, ne samo za Slovenijo. Res je pa bilo v lanskem letu v Italiji 15 posvojenih otrok. Če grem še malo nazaj pa leta 2000 – 1; 2001 – 0; 2002 – 0; 2003 – 1; 2004 – 1; 2005 – 15.
Lansko leto se je nekaj malega odprlo, zakaj se za Slovenijo pa ne bi vedela. So bili mogoče manj spretni ali pa vidi Makedonija v Italiji več koristi. Vse je možno.

Nepravilnosti so se leta nazaj dogajale je pa to več kot kakšno leto nazaj in to v vseh državah lahko rečemo brez izjem. Za preprečevanje teh nepravilnosti je bila napisana haška konvencija in veliko držav jo je podpisalo in jo spoštujejo. S tem so v državah nastali zavodi, društva in podobne organizacije preko katerih potekajo posvojitve in samostojne posvojitve so se počasi končale oziroma so redka izjema.

Kakor pa jaz vidim vse skupaj, časov, ko so posvojitve v Makedoniji potekale neprekinjeno in je vsak par lahko posvojil, tega ne bo več. Kot prvo Makedonija kot vse ostale bližnje države ni več tako socialo nestabilna. Po mojih informacijah čaka trenutno Makedonski par na makedonskega otroka 2 leti. Otroci, ki nekako (žal) niso zaželjeni so Romski otroci in nekaj takih posvojitev na leto bi znali doseči.
Za vsakega otroka pa je veliko boljša rešitev nacionalna posvojitev in ne mednarodna. Zato je mednarodna posvojitev res zadnja izbira za otroka.

Kadar se pogovarjamo o posvojitvah je treba razmišljat o otrocih in ne o parih. Posvojitev ni pomoč paru ampak otroku.

Kar pa mene malo zanima je….zakaj Makedonija? Pri vseh državah, kjer je otrok toliko, da se jih ne da prešteti, zakaj to siljenje z glavo skozi zid zato, da bi lahko posvojili v Makedoniji?
No pa to ni več toliko namenjeno tebi 🙂 Malo mojega razmišljanja zraven.

popravila kitty 23.8.

Kitty, najlepša hvala za izčrpen odgovor, veliko novega sem izvedela.
Glede čenč pa tako…ne verjamem vsaki, če bi, potem najbrž ne bi s tako nejevero sprejela tega, kar mi je povedala sodelavka in najbrž ne bi šla spraševat še kam drugam…Se pa v osnovi strinjam z vami…vse preveč verjamemo vsemu, kar slišimo…

Lep pozdrav in vse pohvale za vaš trud pri posvojitvah!

Janja

Zato, ker je v pripravi sporazum med Slovenijo in Makedonijo. Na zalost v pripravi ze leto in pol.

pozdravljeni!
Slučajno sem zopet malo pogledala sem in nekaj prebrala.V oči so mi padli podatki o številu posvojitev iz Makedonnije.ne vem od kot ti podatki ,ki pa vsekakor niso točni.Midva z možem sva v novembru leta 2002 posvojila deklico ,vem pa vsaj še za dva para,ki sta posvojila v letu 2002.

vas pozdravljam Tanja

So bili mogoče manj spretni ali pa vidi Makedonija v Italiji več koristi. Vse je možno.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Tanja se opravičujem za zelo površno napisan post. Za Slovenijo podatki ne obstajajo! Kar je zgoraj napisano so podatki za Italijo in sem jih dala za primerjavo, kako so se tam posvojitve spet vzpostavile pri nas kar ne uspe.

Bom zgoraj popravila, ker sem res nerodno napisala.

🙂

Najprej en lep pozdrav vsem!!
Redno spremljam vaš forum in danes sem se odločila da vam pišem in vas malo opogumim!!!! Prosim, ne obupajte, kajti pred dobrim letom dni sva z možem posvojila deklico staro 6 mesecev iz Makedonije. Tako, da Makedonija ni zaprta za mednarodne posvojitve. Spoznala sva tudi dva para iz Slovenije, ki sta to poletje pravtako posvojila otroka iz Makedonije. Mislim, da so podatki, da je Makedonija zaprta za mednarodne posvojitve napačna. Res je da moraš biti vztrajen, ampak se splača!!!! Midva z možem sva tako zaljubljena v najino deklico, da sva se po letu odločila, da ponovno vloživa vlogo in osrečiva še eno dete na tem svetu. Prosim vse bodoče posvojitelje, da ne obupajo in naj se optimistično podajo na to pot, ker otroci v Makedoniji so in čakajo svoje bodoče starše!!!
Pa srečno vsem!!!!

Živjo,

tale tema je že nekaj časa nekativna, pa vendar upam, da Ema in Tanja še kdaj pogledata sem gor, kajti prosila bi vaju, če mi lahko dasta bolj konktrente informacije o tem, kje in komu dama vlogo za posvojitev v Makedoniji. V sloveniji sva se z možem že registirala kot potenicalna posvojitelja na CSD, ker pa bi to želela sama pospešiti in storiti korak naprej, vaju prosim le, da mi povesta, kako v makedoniji vzpostaviti stik s pritojnimi organi (CSDji, ..). Ali je možno enostavno pisati tja, a na center za socialno delo, ali obstaja kakšna druga inštitucija, ki to ureja?

vesela bom vsakršnega odgovora,

Hvala!

Mene pa zanima, za katere države drži tole, Kitty, kje je res toliko preveč otrok, prosim konkretno državo, verjetno tam, kjer mi ne moremo posvojit:

“Kar pa mene malo zanima je….zakaj Makedonija? Pri vseh državah, kjer je otrok toliko, da se jih ne da prešteti, zakaj to siljenje z glavo skozi zid zato, da bi lahko posvojili v Makedoniji? “

L.P. ANDRA

Med prebiranjem foruma “Zakaj ne Makedonija” so se v meni znova obudili spomini na samo posvojitev in dan, ko sem, takrat stara tri leta, se prvič peljala z vlakom iz daljne Bitole v Slovenijo. Tako je, sem ena od že kar nekaj posvojenih otrok iz Makedonije, le da se je to zgodilo oktobra, 1977. Kaj želim s tem povedati? Starši, ki so v posvojitvenem postopku naj nikar ne vržejo puške v koruzo. Starša, ki sta me posvojila sta na srečni dogodek čakala dolgih sedem let, ko še ni bilo računalnikov, ko je komunikacija tekla zgolj po telefonu in osebnem kontaktu med CSD in njimi. Navkljub številnim zavrnitvam prošenj za posvojitev v republikah bivše Jugoslavije se nista predala. Naposled je njuna prošnja bila uslišana ravno na CSD Bitola, oziroma v Domu za sirote ( Dom za doencina i mali deca vi Bitola ). Morda bi le dodala, da ni slabo, če posvojeni otrok dovolj zgodaj izzve, da je posvojen. Meni sta starša o posvojitvi povedala, ko sem bila stara šest let in sem sam dogodek takoj sprejela za svoj. Moti me le to, da še danes ne vem, kdo so moji biološki starši, če upoštevam dejstvo, da je ob posvojitvi bila spremenjena tudi moja identiteta. Odločila sem se, da vselej še enkrat “potrkam na vrata Doma za sirote v Bitoli” in si odgovorim na to vprašanje ter tako lahko sklenem krog v svojem avtobiografskem romanu.

New Report

Close