Zakaj cepljenje proti hepatitisu B?
Ko pa začneš malo brskati, tudi po povsem medicinski literaturi, tudi po linkih navedenih zgoraj, pa se odpirajo nova in nova vprašanja.
“Google medicina” je največja grožnja zdravstvu v modernih državah, saj o medicini razglabljajo ljudje, ki o tem samo berejo na internetu, procesov v telesu in delovanja cepiv pa ne razumejo -posledično rastejo stroški in javna škoda. Večina zadetkov na Googlu so strani paranoikov in tistih, ki to paranojo izkoriščajo za svoj profit (naj te razni .dr ne zavedejo, saj tudi oni iščejo profit, kar lahko vidiš tudi npr. preko raznih reklam). Kar poskušaj vpisati kakšne simptome noter, vedno dobiš zadetke, da imaš neko hudo bolezen. V najbolj naprednih državah zato že sprejemajo zakonodajo, ki omejuje vpliv google medicine.
In če nisi ravno biokemik, ki razume procese, večinoma nehote bereš ravno te populistične članke, ne pa strokovnih/znanstvenih.
Drage mame, ste pomislile, da je virus HBV zelo infektiven in na površinah zdrži več dni okužiš se pa lahko že z zelo majhno količino virusa. Možna je okužba pri zobozdravniku, zanimiv podatek je da je okuženih skoraj 80% starejših zobozdravnikov, torej teh, ki spadajo v generacije pred cepljenjem. Torej se lahko okužiš tudi od zobozdravnika in ne samo od pacienta, ki je bil na stolu pred tabo. Možen je prenos okužbe z uporabo skupnega pribora za striženje nohtov… samo toliko v razmislek.
Pozdravljene,
nočem nobenega žaliti, ampak mamice, ki so proti cepljenju svojega otroka, so za moje pojme zelo ignorantske in sebične.
Najhuje mi je, ker lahko skorajda brez pomisleka trdim, da polovica, sploh pojma nima o HBV niti o cepivu. HBV je 50-100 bolj kužen od HIV, se pravi se lahko zelo hitro okužiš, že samo s pogovorm, če sogovornik malo bolj pljuva.
HEpatitis je bolezen, ki jo sam preboliš po cca 1mesecu in lahko ozdraviš, lahko pa ostane virus v tebi v remisiji. In čez leta ugotoviš, da si kronično okužen. Zdravila za to NI!!!! Samo lahko upočasniš duracijo vsega in kasnejšo obolevnost a cirozo in hepatocelularnega raka. Na svetu naj bi bilo okuženih 350mio ljudi!!!! to je 5% sveta!!! In ne glede na to, da v Slo ta bolezen ni na udaru, se morate zavedati, da smo gloalni vsi med sabo povezani… Nekdo iz Kitajske lahko mimogrede okuži tukajšnjega otroka, že samo s pogovorom, če ga “pljune” in ta kapljica sline pride v oko… Bodite vendar malo bolj ozaveščene! In kljub temu, da je otrok star “le” 6 let, začenja prihajat v družbo, se socializira in nikoli neveš, kdo do njega pristopi ali kaj bo prijel v roke ko bo na igrišču…ČE imate možnost prevencije bolezni, jo izkoristite… da vam nebi bilo na koncu žal…
POzdravljeni,
@farmacevtka 2013: Nihče ne ve na tem svetu nič zagotovo. Vse je statistika. In mimogrede. Če ima otrok pljučnico ga verjetno pelješ k kašnemu zdravilcu? Pa veš, da imajo VSI antibiotiki bistveno več stranskih učinkov kot pa cepiva? Najbrž ne?!
Svetujem kako poljudnoznanstveno branje. Na primer tole: http://www.imi.si/pedagoska-dejavnost/sodelavci/alojz-ihan/pedagoska_fajli/Cepljenje%20-%20knjiga.pdf
Pa da bo jasno. Nisem apriori ZA cepljenje. Sem pa za napredek in pač verjamem v znanost. Nenazadnje bi v primeru, da “teorije zarote” veljajo, nas bi bilo že precej več po rušo in se nebi življenjska doba celo povečevala. Le- ta pa se predvsem na račun zdravil (tudi cepiv) in pa izboljšanj v načinih in metodah zdravljenja.
tudi jaz si ne želim da je moj otrok tolikokrat cepljen. imeli smo družinski izlet v Indijo in za potovanje tja je potrebno cepljenje proti hepatitisu A in B. da pa bi cepivo zadostovalo 10 let bi morali priti naknadno še po eno cepivo v roku enega leta. za eno cepljenje sem plačala okoli 100 eurov.
v tisti ambulanti sta bila še dva vojaka. za njiju je bilo cepljenje zastonj ker naj bi bila prisotna v vojnih območjih kjer je več krvi in prostitucije. za njiju je bilo cepljenje brezplačno.
ne želim si teh cepljenj predvsem zato ker zaenkrat jaz skrbim za svojega otroka vem pa da se lahko negativne posledice pojavijo po večih letih zato me skrbi kaj se lahko zgodi z mojim otrokom ko jaz ne bom več skrbela za njega.
Naša družina je bila lani poleti ena od več kot 60, ki smo v kompletu preboleli hepatitis A. Dve sošolki moje hčere sta ga imeli in preden so to ugotovili, so bili že vsi v razredu in še kup drugih otrok bolni. Kje sta tisti dve sošolki bolezen dobili, ne vemo. Vsi smo bolezen preživeli, nič ni bilo groznega, pri otrocih samo temen urin in sivkasta driska dva dni, starejši smo imeli pa težjo fazo z visoko vročino, slabim počutjem, popolnoma brez apetita in čisto brez moči. To je en teden trajalo, potem je bilo bolje. Nič posebnega, noben ni imel nobenih posledic, zboleli pa so od dvotedenskega dojenčka do čez 90 let stare prababice hčerine sošolke. Ne vem, čemu taka panika…
Hepatitis B se pa prenaša samo s krvjo ali spolnim odnosom. Če ne zmorete otrokom dopovedati, naj ne skačejo v posteljo pred poroko (sama sem točno to sklenila in sem na to ponosna, da mi je uspelo), skratka, če svojih hormonov niso sposobni kontrolirati, naj se pač cepijo. In to takrat, ko obstaja nevarnost, da bodo s spolnostjo začeli, verjetno ne pred 13 letom. Ni mi pa jasno, čemu se začne cepiti 6-letnike, če piše, da cepivo drži 7 let…
Če kaj te debate vedno razkrijejo kako se ljudje razlikujejo in koliko nestrpnosti zna biti pri ljudeh.
Imamo tiste ki se pritožujejo nad nečrednimi, tiste ki govorijo da je povprečno normalno, vse kar štrli iz tega pa je nebodigatreba individualizem ki škodi vsem. Če tega ne bi bilo, ne bi imeli ti kaj tipkat, še lokov in puščic ne bi imeli, kaj šele cepiv, a o tem jim ni treba razmišljat, ker jim je vse k ritam prinešeno zaradi individualistov, ki niso želeli biti del povprečja.
Spet drugi pluvajo po “google medicini”. VELIKO strokovnega materiala je dostopnega preko googla preko katerega dostopamo do strokovnih strani iz katerih dostikrat izvemo več kot nam uspe povedat lokalni pediater. Nenazadnje jih veliko pristane preko googla tudi na MON pri dr. Tanč in ob tem opazka o “google strokovnjakih” ali “internet dohtarjih” potem ko se z njo posvetujemo preko tega nebodigatreba interneta zveni hudo ironično. Nazadnje sem v ambulanti bil deležen nasveta da po forumih ni pametno iskat odgovorov dr. Tanč pa še kar tukaj. Mar ne ve, da so nam forumi odsvetovani s strani njihovih kolegov? Problem so tisti google uporabniki ki ne znajo ločiti zrnje od plev, brati med vrsticami in pa tisti google paranoiki, ki vse pospravijo v en koš na način ki njim povzroča najmanj stresa. Kognitivna disonanca je nerodna reč, res. Neznanje uporabe interneta in nezmožnost luščenja podanih informacij škodita obem stranem. Definitivno.
Vedno pa se, v blazni manjšini seveda (tudi tukaj gor), najdejo tako nasprotniki kot zagovorniki ki zmorejo k debati pristopiti nepristransko in priznavajo da je na koncu vse stvar kombinacije statistike in strahu in ali premalo statistike (torej, znanja), nikakor pa ne pomanjkanja odgovornosti.
Še nekaj bi dodal za konec kar me je ves čas debate motilo. Nihče ni dr. Tanč pribijal na tablo. Nekaj kar je izjavila v javnem forumu pripenjat na drugem forumu ni nekaj kar bi moralo biti očem skrito in 100% sem prepričan da dr. Tanč ve da kar izjavi na svojem koščku tega foruma je javno. Povsem enako, če bi želela, se lahko pridruži debati, pa vseeno sem prepričan, da tega, četudi bi ji kdo namignil, ne bi želela, ker najbolj varno širi svoja prepričanja iz zavetja svojega moderiranega foruma kjer nihče ne more objaviti ničesar kar ona ne bi želela. Po eni strani to razumem, če bi morala debatirat s celo Slovenijo bi lahko zamenjala poklic. Po drugi strani pa težko z njo odkrito debatiramo in težko govorimo o nepristranskosti. Tudi zato ker, kot je omenil že nekdo, četudi bi si želela dodati kaj nepristranskega, tega ne more, ker odgovarja naprej in tega od nje ne moremo pričakovati. Nanazadnje pa, če nekdo podaja javne izjave neke strokovne kompetence, zakaj bi se ta oseba morala braniti pred svojimi izjavami? Ker je bilo “oh joj prejomene” to izjavljeno izven njenega moderiranega javnega foruma in se to ne sme, ker ona potem tukaj sem “ne more” prit na debato? Ko citiraš neke vire je vedno najbolje pripeti povezavo do samega vira, drugače ima vse skupaj manj teže in razumem zagovornike da izpodbijajo izjave brez povezav, a ko povezavo navedeš se pa usajajo, da to pa ni prav, ker gre za Tanč. Uboga Tanč, ki je noben ne sme navajat.
Pozdravljene mame
Sem oče 6 letne damice hehe in me resno zanima kaj je z cepljenjem
Imam zelo slabe izkušnje z tretjim cepljenjem po katerem smo dobili 500 neprespanih noči in nekaj strganih pižam. Pojavilo se nam je strašno srbenje pod koleni, v pregibu komolca po hrbtu in narahlo še po ostalem telesu. V tem cepivu je glavna sestavina jajčna beljakovina na kar pa je bila tamala elergična. posledično se ji je sesul imunski sistem in pristali smo na strogi dijeti tudi z pomočjo alergologov. Jedli smo samo zelenjavo in še to ne čisto vso in pili riževo mleko. skratka alergija na vse. za popi……
Po skoraj dveh letih čiščenja in boja z vsemi temi Eji ki so v raznih hranah smo se sestavili do te mere da imamo danes samo še alergijo na mleko oreščke konjsko dalko pa še na kako malenkost.
Mar ni dosti razlogov o nadaljnem ceplenju ?
Kar se pa tiče birokracije sem pa zavestno pristal na vse državne sankcije, ki bodo doletele mene in mamo pa čeprav upamo za zdravega otroka brez nadaljnih cepljenj.
v treh letih se ni zgodilo še nič
naj kak strokovnjak komentira bom zelo vesel.
lep snežen dan vsem.