Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Zakaj bi sploh potrebovali arhitekta?

Zakaj bi sploh potrebovali arhitekta?

Opazil sem tale forum in nima ali pa še nima, nobenega vprašanja, verjetno zato, ker nihče ne potrebuje arhitekta, 🙂 vsaj za domačo gradnjo ne, če pa imate boljši odgovor, pa me zanima, zakaj se sploh rabi arhitekta.

Saj vem, da arhitekta potrebujemo, če želimo kvalitetno kaj graditi, ampak vseeno bi prosil, če lahko razložita, kakšna je pravzaprav vloga arhitekta. Veliko ljudi si namreč to popolnoma narobe razlaga.
hvala in veliko potrpljenja na forumu želim.

Jože

Jože,
najboljše vprašanje za popotnico novemu forumu!
Meniva, da gre pri sodelovanju med arhitektom in investitojem predvsem za partnerski odnos. Vsak od njiju prispeva svoj nepogrešljiv delček mozaika. Investitor pozna svoje želje in hotenja, po drugi strani pa so tukaj omejitve, s katerimi se pri svojem delu sooča arhitekt in jih tudi rešuje. Znajde se v vodenju upravnih postopkov, pozna zakonitosti gradnje, koordinira projektiranje in vse udeležence v tem postopku – nemalokrat je edini, ki zaradi te svoje funkcije vidi celo “sliko” in usmerja projektante pri izbiri tehničnih rešitev, seveda s ciljem, da bodočemu uporabniku objekta, optimizira stroške in poveča ugodje in zadovoljstvo v njegovi uporabi.
Za dosego slednjega pa je potrebna vzpostavitev dobrega odnosa, ki temelji na zaupanju. Poznavanje naročnikovega načina življenja, tudi njegovih intimnih navad, omogoča, da jim arhitekt prisluhne in jim v svojem delu nameni pozornost.
Cilj vsakega projekta pa je ustvarjanje dodane vrednosti, ki pa je lahko oblika, barva ali svetloba, kakor tudi kakršnokoli drugo zadovoljstvo, ki jima ga skupaj z naročnikom uspe ustvariti.
V tem forumu se bova trudila prav za to.
Lepo Vas pozdravljam,

Luka TOMORI u.d.i.a. Moderator foruma: Gradimo, opremljamo in urejamo dom TOMORI ARHITEKTI d.o.o. www.tomori.si https://www.facebook.com/Tomoriarhitekti/

A vi tudi spremljate dela na gradbišču? Ali to počne kdo drug?

Seveda in predvsem tudi spremljamo dela na gradbišču. Sta pa nadzora dva – projektantski nadzor in gradbeni nadzor.
Projektantski nadzor izvaja projektant v obsegu svojih del. Na primer arhitekt kot odgovorni vodja projekta nadzira skladnost z vsemi načrti, strojni projektant nadzira izvajanje strojnih instalacij, elektro projektant elektro instalacij, požarni projektant požarno instalacijo in ukrepe itd…
Arhitekti tudi izvajamo gradbeni nadzor, če smo za to pooblaščeni in imamo ustrezno izobrazbo in izkušnje. Iz izkušenj pa povem, da mi za opravljanje kvalitetnega gradbenega nadzora zmanjka časa in za to pooblastim gradbenega nadzornika s katerim vedno sodelujemo, ki je potem ob vsaki fazi izvajanja na gradbišču. Poroča o poteku del in nadzira gradnjo ter je v navezi z izvajalcem, naročnikom, arhitektom, ponavadi na stalnih usklajevalnih sestankih. Potem smo mirni in lahko dela dalje potekajo normalno in kvalitetno. Predvsem pa za to naročnik ne porablja svojega časa in živcev.

New Report

Close