Zajedalka Lamblia intestenalis
Na računalniški diagnostiki so mi ugotovili, da imam na trebušni slinavki kronični relaps in prisotno zajedalko Lamblia intestenalis, ter nakazano pešanje funkcije. Zdravniško so mi ugotovili, da imam hipoglikemijo. Z zdravili se ne zdravim, imam pa težave kadar mi pade sladkor (večkrat tedensko), ki jih blažim s hrano. Lepo prosim, če mi obrazložite, kaj je to zajedalka Lamblia intestenalis in kako se jo uniči.
Že v naprej se vam zahvaljujem in vas pozdravljam, Majda
Spoštovani!
Lamblia intestinalis ali Giardia lamblia je enocelični črevesni parazit (protozoa), ki se premika z bičkom. Pri nekaterih ljudeh se okužbe z njim stalno ponavljajo oz. postanejo kronične. Pogosto se okužimo z uživanjem mikrobiološko oporečne vode (voda iz vodnjaka, površinski vodni viri, mikrobiološko neustrezni vodo-oskrbni sistemi), pa s kopanjem v bazenih, jezerih, ipd.
Pri akutni (sveži) okužbi imamo naslednje težave: bolečine v trebuhu, izpahovanje, občutek napetosti in napihnjenosti, občasne slabosti in driska. Okužba je pri mnogih osebah popolnoma tiha: brez kakršnihkoli kliničnih znakov.
Prisotnost Giardie lamblie najverjentenej nima povezave s kroničnim vnetjem trebušne slinavke. Zdravljenje pa bi prišlo v poštev, če bi imeli težave, ki so opisane zgoraj. V tem primeru se za zdravljenje uporabljajo antiparazitarna sredstva: npr. Metronidazol (Flagyl, Efloran).
Pozdrav!