zajčja ustnica
Pozdravljeni!
Kot otrok sem se rodila z zajčjo ustnico in preklanim nebom. Imam tudi deformacijo nosu (leva stran je potlačena).
V moji družini je menda imela zajčjo ustnico neka daljna teta, to vem ,da mi je nekoč omenil dedek, drugače pa nihče ni imel podobnih težav, v fantovi družini pa tudi ne.
Stara sem 28 let in se odločam za svojega otroka in me zanima ali bo moj otrok tudi imel takšne težave oz. kakšna je možnost,da se rodi brez tega.
Ali je varno, da zanosim kar sama od sebe ali je bolje,da prej obiščem kakšne strokovnjake?
Ali se da preko ultrazvoka pri plodu ugotoviti , če ima zajčjo ustnico ali se to vidi šele ko je otrok rojen?
Druga stvar, ki me skrbi pa je toksoplazmoza. Pred mesecem dni se mi je na temenu pojavila manjša bulica. Ugotovili so, da je bezgavka in po krvni preiskavi so ugotovili,da imam omenjeno bolezen. Zdravnica je samo naročila, da, če sem noseča, da moram po antibiotike,drugače pa nič. Sedaj pa me skrbi, ker mi bezgavka še ni izginila, pa tudi zanima me kaj če sem morda zanosila v tem mesecu oz. imam namen zanositi v kratkem.
Že vnaprej se vam zahvaljujem in upam, da mi boste lahko pomagali.
Naj vam povem, da sem za tole pismo potrebovala veliko poguma.
Lora
Res, dolgo ste morali počakati na ta odgovor, vendar vam prej nisem mogla odgovoriti.
Kadar ima razcep ustnice in neba eden od staršev, obstaja približno 4% verjetnost, da bo tudi njegov potomec utrpel takšno prirojeno obrazno nepravilnost.Takšni razcepi so pri UZ pregledu dobro vidni takrat ko je plod že nekoliko večji npr.v 20. tednu nosečnosti.
Ker ste se s toksoplzmozo okužili že pred mesecem dni, je vaš imunski sistem v tem času že izdelal protitelesa, ki bodo zaščitila plod v primeru, da boste kmalu zanosili. Sicer pa že na začetku vsake nosečnosti ginekolog naroči preiskavo, ki ugotovi ali imate varovalna protitelesa proti toksoplazmozi. Če temu ni tako, ukrepa z zdravili. Verjetno pa to ne bo potrebno.
LP