Najdi forum

Otrokom bi rada kupila hišnega zajčka. Ali ima mogoče kdo kaj izkušenj z njimi?

Pozdravljena!
Jaz imam že deset let hišnega zajčka (nekaj časa sem imela dva) in ti moram reči,da bi kar težko živela brez njega.Je pa kar nekaj dela z njim, tako da je odvisno,koliko imaš stare otroke.Ne bi ti ga priporočala za mlajše od 7 let.
Kletko (stanejo okoli 10.000 sit) mu čistim vsak drugi dan.Za “posteljnino” ima slamo, ki jo v paketih pakirano dobiš v vsaki trgovini za male živali. Nekateri uporabljajo tudi žagovino (kupljeno!), vendar se mi zdi, da se slama bolje obnese,saj jo zajček tudi je in tudi manj smrdi. Obvezno mora imeti napajalnik s kroglico za vodo (hišni zajčki za razliko od “navadnih” veliko pijejo).Pod nobenim pogojem (!) mu nikoli ne smeš dati solate (lahko ga ubije). Prav tako je zanj nevarna sveža trava, ČE JE MOKRA. Biti mora suha (se pravi, nič rose ali dežnih kapljic). Hranim ga s hrano, posebej pripravljeno za glodalce, ki jo kupiš v trgovini kot tudi veliko priboljškov dobiš tam; rad ima zelje (en list na dan), korenček, obožuje kitajsko zelje in deteljico. Vendar, še enkrat, nobena stvar ne sme biti mokra.
Hišni zajčki so zelo srckljani. Moj zmeraj leze za mano (vsak dan ga pustim za uro ali dve iz kletke, da se nadirka), zelo rad ima božanje po glavi. Vendar pazi-
pregloda vsak kabel, v bistvu gloda vse, kar se mu zdi zanimivo. Vendar to ni tak problem, npr. moj ima “igrišče” samo v kuhinji in sem že pogruntala, kaj ne sme biti v njegovem dosegu. Pohištva ne grize.
Nikoli ga ne smeš dvigniti za ušesa (to je med ljudmi precej razširjeno, vendar popolnoma zgrešeno). Jaz ga dvigujem tako kot kužka, vendar vedno brca, saj se boji višine.
Sicer je zelo čist, tudi če nori po kuhinji, gre svoje zadeve opravit v kletko (niso pa vsi taki; tega se zajca ne da naučiti).
Priporočam ti samčka, starega približno mesec dni (okoli 3 do 4 tisoč SIT).
Nasplošno njihova hrana in “posteljnina” ni draga, večja investicija je le kletka, ki pa jo pomij zmeraj ko ga čistiš (samo spodnji-plastični del,ki se enostavno sname z zgornjega žičnega dela. Zajčki niso občutljivi, če ga cel dan pustiš samega doma,ne oglašajo se, moj pa je tudi velik prijatelj s papagajem. Ne marajo pa, če jih preveč “vlačiš” po rokah.
Toliko zaenkrat, če te pa še kaj zanima, pa vprašaj.
Pozdrav!

Zaenkrat hvala. Ko ga bomo kupili in če mi kaj ne bo jasno, bom pa vprašala.

Zaenkrat hvala. Ko ga bomo kupili in če mi kaj ne bo jasno, bom pa vprašala.

No, zajček se je že udomačil pri nas doma in moram reči, da imamo vsi veselje z njim, najbolj pa otroci. Ugotavljam, da nas zelo rad liže. Zanima me, če je to mogoče lastnost vseh zajčkov, da radi ližejo ljudi po rokah ali obrazu?

New Report

Close