Najdi forum

Zanima me, če imate kakšne izkušnje z uživanjem različnih vrst žajblja. So sploh užitne vse vrste? Imam namreč rdečega, pa ananasovega, tribarvnega, nežno zelenega… Ne upam si kuhat drugega kot navadnega. Domnevam pa, da so vse vrste užitne.

Navadni žajbelj (Salvia officinalis) in njegova tribarvna različica sta gotovo užitna in lepo pašeta z drugimi mediteranskimi začimbami. Jaz z žajbljem začinim jetrca, fižolove enolončnice, krompirjevo juho, včasih zrezke …

Ananasov žajbelj (Salvia elegans) je tudi užiten in primeren za kuhanje čaja. Za rdečega pa ne vem.

Na internetu lahko najdeš veliko informacij o žajblju, pa recepte tudi. Tukaj je samo nekaj linkov:

http://www.viva.si/Alternativna-in-naravna-pomo%C4%8D/2385/%C5%BDajbelj
http://www.aktivni.si/prehrana/za-aktivne/zajbelj-salvia-officinalis-l/
http://www.arhivo.com/medena-omaka-z-zajbljem
http://www.gorenjskiglas.si/novice/nasveti/index.php?action=clanek&id=8189

3D, hvala ti. Precej že vem o žajblju, ampak napisano je pa vse samo za navadnega. nikjer nisem še našla, da bi bile vse vrste enakovredne in uporabne. Je pa žajbelj kar močan, tako da ga dlje časa ni dobro uživati, niti vreti ne sme dolgo.

http://www.trnovskiokusi.si/ponudba_zajbelj.html

Tudi tiste vrste žajblja, ki jih imaš, so užitne.

Vse omenjene vrste so užitne.

Zanimiv članek je pa napisan tukaj:

Sivka, Žajbelj in Rožmarin[/url]

Lp

New Report

Close