zahvala za pravočasno podan sum na srčno napako
Spoštovani dr. Vesel,
Pišem vam, ker bi se vam želela zahvaliti za spremljanje srčka ploda med nosečnostjo, ker je bila v tem primeru pravočasna diagnoza življenjskega pomena. Morda se boste spomnili, kako ste v začetku poletja sprejeli nosečnico, pri kateri ste ocenili, da je 50% tveganje za razvoj hipoplazije levega ventrikla pri plodu. Čez kakšna dva meseca se je na srečo izkazalo, da ne gre za hipoplazijo, zato ste podali sum na koarktacijo aorte, ki se je izkazal za utemeljenega. Takoj po rojstvu je otročka uz pregledal vaš kolega, ki je potrdil, da gre za koarktacijo na tipičnem mestu, prehodnost aorte pa je bila manj kot 1 mm. Otroček je do operacije dobival Prostin, nato pa je bil 17. dan po rojstvu uspešno operiran… v izvidih je zapisano, da je uspeh op. zdravljenja odličen in da ni znakov za rekoarktacijo. Hvala vam torej zato, da ste si vzeli dovolj časa, da ste naredili več natančnih uz preiskav in tudi, da ste nama z možem vse podrobno razložili, da ste prijazno odgovorili na vsa najina vprašanja. Zaradi pravočasno odkrite srčne napake z vaše strani, pa tudi zaradi izjemnih kirurgov, ki sta operirala našega srčka, je zdaj naš otroček živ in zdrav. Seveda bo potreboval nadaljnje spremljanje in upam, da za to zadolžitev lahko izberemo vas.
Lepo vas pozdravljam,
Spoštovana ga.Žakelj,
Hvala za vaše pismo. Iskreno se veselim skupaj z vamiin vašo družino. Z veseljem bom spremljal vašega dečka še naprej, če boste to želeli.
Je pa prav, da ko se ozreva nazaj, nikakor ne pozabiva na vašo ginekologinjo, ki je že zelo zgodaj zaznala, da s plodovim srcem nekaj ni v redu in vas zato napotila za pregled v našo fetalno kardiološko ambulanto.
Lepo vas pozdravljam
Spoštovani dr. Vesel,
se strinjam z vami, vse skupaj se je začelo že na natančnem morfološkem pregledu ploda v 20. tednu, na katerega sem bila napotena v lj. porodnišnico, ker je imel otroček v 13. tednu nosečnosti ugotovljeno previsoko nuhalno svetlino – 3,5 (in nato, po horionski biopsiji, ugotovljen normalen kariotip). Če bi bila nuhalna svetlina izmerjena 3,6, bi me napotili neposredno v vašo ambulanto, vendar lahko kljub temu rečem, da sem imela srečo, ker je morfološki pregled opravila zares izkušena ginekologinja, ki me je potem prav tako spremljala do konca nosečnosti in s katero sva se srečali tudi po porodu, ko sem se ji lahko osebno zahvalila. Skratka, konec dober in vse dobro zahvaljujoč vsem, ki ste skrbno spremljali mojega otročka…
Obenem toplo pozdravljam tudi vaš forum, ki bo zagotovo pripomogel k večji ozaveščenosti o tovrstni problematiki. Sama sem med nosečnostjo pogrešala prav to možnost, odgovore na svoja vprašanja sem iskala posredno, na številnih tujih spletnih straneh, deloma pa tudi na spletni strani Društva na srcu operiranih otrok Slovenije – tam se srečujejo predvsem starši otrok, rojenih s prirojeno srčno napako.
Toliko za pripis in nasvidenje na pregledu v vaši ambulanti,
Ker se velika večina otrok s srčnimi napakami rodi nosečnicam brez kakeršni koli dejavnikov tveganja, je pri prenatalni detekciji napak vloga ginekologa, ki vodi nosečnost, ključna. Samo če ginekolog ob presejalnem UZ pregledu ploda na prirojene nepravilnosti posumi, da s srcem nekaj ni v redu, napoti nosečnico za pregled v fetalno klardiološko ambulanto. Tam sum sum na napako potrdimo (in napako natančno opredelimo) ali pa ga ovržemo.
Lep pozdrav,