Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija zahiranka

zahiranka

Pozdravljeni,
februarja sem s CR rodila zahiranko (gestacija 36t). Njene mere so bile 1700 g, 42 cm. Skozi celo nosečnost ni bilo nobenih težav, pri približno 32 tednu pa so ugotovili, da je plod premajhen za svojo starost. Zanima me kaj je privedlo do tega, vem samo to da z menoj ni bilo nič narobe. Kri in voda sta bili vredu. Skrbi me da se bo to ponovilo pri naslednji nosečnosti. Koliko je možnosti? Naj povem le še to, da je z malčico vse ok, pri štirih mesecih tehta 5 kg. Ali je to vredu?
Vnaprej hvala za vaš odgovor.
Lp Nina

Draga Nina,

kaj je povzročilo premajhno rast vaše dojenčice, lahko bolj ugibam. Glede na podatke o izvidih v nosečnosti in o njeni teži danes, bi rekla, da je bila razlog premajhna ali prehitro starajoča se posteljica. Vzrok za prvo možnost so lahko tudi nepravilnosti maternice (verjetno bi vas na to opozorili, saj se takšne nepravilnosti dobro vidijo ob carskem rezu), za drugo pa zvečanje krvnega pritiska, ki je lahko blago in ni nujno povezano s spremembami v krvi ali vodi.

Najpametneje bo, da boste ta vprašanja postavili vašemu ginekologu, ki ima več podatkov tudi za odgovor na vprašanje o možnosti ponovitve v naslednji nosečnosti.

Seveda pa je teža 5 kilogramov za “bivšo” nedonošeno zahiranko v starosti 4 mesecev več kot pohvalna.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close