Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija zagnojeni učki pri novorojenčku

zagnojeni učki pri novorojenčku

Tanč pozdravljeni!

Hčerkica bo jutri stara 3 tedne. Že teden dni ima precej vnete učke in stanje se samo slabša. Ko je bila na obisku patronažna je rekla, da so verjetno zožani solzniki in da se bo v parih dneh popravilo… pa se ni. Sprva ni bilo gnojno (zaspančki bele barve, kot mleko), sedaj pa je! Strah me je, da ne bo kaj hudo narobe- da ne bo kaj narobe z učki. Prvi pregled pri pediatru imam šele 10.5.. Naj počakam do takrat? Kaj naj storim? Čistim s fiziološko (redno!), kapam svoje mleko in masiram pa nič boljše. Je možno, da se je okužila med porodom in kako? Lahko kupim kakšno reč v lekarni (predvidevam da ne, če je še tako majhna)?
Ali grem lahko sploh ven, če je takšna?

Odgovorite mi lahko tudi na mail, če vam je lažje.

Najlepša hvala za pomoč!

Gatmana25

POzdravljeni, Gatmana25,
lahko gre za zošen solzevod, manj verjetno je, da gre za okužbo pri porodu, kajti po porodu itak vsi novorojenčki dobijo zaščitne kapjlice v oči, ki so ravno v ta namen.
Zoženi solzevodi so stanje, ki se popravi nekako do 6. meseca. V tem času ima lahko otrok ponavljajoč izcedek iz oči (enega ali obeh). Dokler je samo bel, ga res večkrat dnevno izpirajte s fiziološko, tudi matgerino mleko deluje zaščitno zaradi zaščitnih protiteles.Večkrat dnevno tudi masirajte solzevoda (z mezincem masirjate notranji spodnji očesni kotiček). Če pa je izcedek rumenkasto zelen, bodo potrebne antibiotične kapljice.
Ker vemo, da se skoraj 80% zoženih solzevodov samo popravi z rastjo, ukrepamo šele po 6. mersecu starosti, ko napotimo na poseg-širjenje oz. bužiranje solzevoda.
Seveda lahko greste tudi ven, saj stanje ni v zvezi s prehladom ali prrepihom.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Mi predlagate, da se predčasno prijavim na pregled pri pediatru?

Gatmana25

Draga Gatmana25,
če je izcedek zelen (gnojen), potem pojdite na pregled, če pa ni, potem izpirajte, masirajte in lahko počakate do 10.5. Itak gre za dolgotrajno zadevo, ki se bo sama pozdravila in če ni ravno gnojno, ni potrebno do zdravnika.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Tanč pozdrav!

Spet jaz… no, tisti ponedeljek sem dobila kapljice Tobrex- 4X na dan po 2 kapljici. Danes je šesti dan kar jih dajem hcerki, pa ne vem kako bi komentirala rezultat- zdravljenje…
prvo kar je je to, da ne vem če ji kapljice pravilno dajem v oko; v navodilih piše da jih je treba dati v vrečko vekice, jaz pa nisem tako spretna (tamala joka in učki so potem zaprti) in ji kapnem kar na oko in potem poskušam raširiti veke kolikor se da, potem pa še malo zmasiram. Zanima me: ali jo pečejo učki, ko ji dam zdravilo (tako kriči, da se mi kar srce para)?
Drugo: ko ji kapljice pridejo v stik z očmi, se ji na trepalnicah takoj pojavi izcedek- kot da bi se izločil prav zaradi zdravila- je to dober znak?
Tretje: s patronažno sva se pogovarjali; pravi da ima zožane solzne kanale veliko dojenčkov (ne vem ali je to rekla zato, da me potolaži). Torej, če ima moja punčka zožane kanale… kako je to povezano z gnojnim izcedkom- sploh mi ni logično (upam, da me razumete kaj hočem vprašat)
Četrto: niti zdravnica niti farmacevtka mi ni omenila kako dolgo se zdravilo sme uporabljati (sama pa sem tudi pozabila vprašat, na žalost) in poleg tega bi prosila da mi poveste: menda ne bom do šestega meseca (takrat naj bi prepihavali, če ne bo bolje) deklici kapala antibiotike v oči?

Hvala za odgovore!
Lep začetek tedna!

Gatmana25

Pozdravljeni, Gatmana,
Tobrex kapljice dajete na 4 ure do 7 dni.
Potrebno je tudi čistiti oči s fiziološko in sicer tako, da vkapate (sterilno) fiziološko v oko in nato potegnete z gazico od zunanjega proti notranjemu očesnemu kotičku. Vsakokrat vzamete novo sterilno gazico. Potem vkapate Tobrex. Nekdo vam mora pomagati držati glavico, vi pa s palcem in kazalcem (ali kazalcem in sredincem) razprete očesno režo in kapnete Tobrex. Lahko da je neprijetno, sigurno pa ne boli.
Kot sem vam napisala že v prvem odgovoru:

Zoženi solzevodi so stanje, ki se popravi nekako do 6. meseca. V tem času ima lahko otrok ponavljajoč izcedek iz oči (enega ali obeh). Dokler je samo bel, ga res večkrat dnevno izpirajte s fiziološko, tudi matgerino mleko deluje zaščitno zaradi zaščitnih protiteles.Večkrat dnevno tudi masirajte solzevoda (z mezincem masirjate notranji spodnji očesni kotiček). Če pa je izcedek rumenkasto zelen, bodo potrebne antibiotične kapljice.
Ker vemo, da se skoraj 80% zoženih solzevodov samo popravi z rastjo, ukrepamo šele po 6. mersecu starosti, ko napotimo na poseg-širjenje oz. bužiranje solzevoda.

Pa še prejšnji odgovori (iskalnik!):

Pozdravljeni,

Berem teme o zagnojenih učkih pri novorojenčkih in kakor zastopim so pri zelenem izcedku potrebne posebne kapljice?
Imam namreč 11 dni staro punčko, ki se ji je včeraj začelo gnojiti oko(zelen izcedek). Danes sem klicala pediatrinjo glede našega stanja in mi je sestra rekla naj samo izpiram s fiziološko ter kapam svoje mleko v uček. Glede kapljic je rekla da se jih ne da dobiti?
Naj vstrajam s pregledom pri pediatru ali počakam do posvetovalnice pri enem mesecu? Se da kapljice samoplačniško kje dobiti ali so res pošle?

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Pozdravljeni, mami male marushe,
zelen izcedek, zlepljeno oko in to kljub čiščenju s fiziološko in kapljanju materinega mleka so znaki, da bo potrebno zdraviti z antibiotičnimi kapljicami.
Da se jih ne dobi, prvičl slišim. Vsekakor je dobiti Tobrex kapljice, ki so danes prva izbira pri zdravljenju vnetja očesne veznice.
Če izpirate s fiziološko, masirate notranji spodnji očesni kotiček, kapnete tudi materino mleko, pa je izcedek še vedno gnojen, potem se dogovorite za pregled.

Objava čaka odobritev

New Report

Close