Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Klimakterij -menopavza zadrževanje vode, nujno

zadrževanje vode, nujno

Pozdravljeni! Stara sem 45 let. Visoka sem 174 cm , težka 66kg. Od 2012 imam AVTOIMUNSKO HIPOTIREOZO, KI JE LEPO VODENA. tsh okoli 0,95 do 1,66. Jemljem 50 mg eutiroksa. Že približno 6 mesecev imam težave z retenco urina. V zvezi s tem sem se pogovorila tudi s tirologinjo, ki je omenila presežek estrogena.
Zadnjo menstruacijo sem imela 25 junija. Do sedaj so bile menstruacije redne, na 24 dni, s trajanjem 5 dni.Občasno slabše spim tako, da se po 5h urah spanja zbudim in težko nazaj zaspim. Ko mi to uspe je spanec rahel in spremljajo ga sanje. Zbudim se zelo utrujena.
Zaradi retence urina sem obiskala svojega splošnega zdravnika, ki je opravil preiskave krvi in vode. Vsi parametri naj bi bili normalni in naj ne bi kazali na obolenja ledvic.Svetoval mi je naj beležim vnos in izločanje tekočine. Občasno sem to počela, saj sem redno zaposlena in to težko redno beležim. Na dan sem izločala od 500 do 700 ml urina. Popila pa okoli 2l tekočine dnevno.Telesno težo zelo težko zadržim na enakem nivoju, vendar mi z manjšim vnosom hrane in gibanjem nekako ratuje. Počutim se napihnjeno, (kljub dobri prebavi) otečeno v roke in obraz. Tudi prehrano sem spremenila, skoraj brez živalskih beljakovin z veliko sadja in zelenjeve. Najhuje je 2-3 dni, nato spet normalno 1 dan ( včeraj do 10.30 500ml, vnos tekočine 400ml. Najmanj tekočine gre zjutraj ko vstanem (10ml), saj opažam, da se zjutraj normalno izloči tudi do 900ml urina. Prosim za pomoč. V naprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor.

Pozdravljeni cris!
Če je vzrok retence vode v telesu res hormonski, potem mora biti tudi kakšna povezava s ciklusom. V obdobju estrogenske dominance je zatekanje hujše (anovulatorni ciklusi). Ker ima tudi estrogen svoj ciklus, svoj najvišji in najnižji nivo, bi se to klinično pokazalo z večjim ali manjšim zadrževanjem vode v telesu. Otekanje tudi sicer lahko enostavno spremljate z merjenjem telesne teže. Pri hujšem zadrževanju vode lahko v enem dnevu izmerite velik porast telesne teže ali obratno, velik padec, ko več odvajate. Svetujem vam, da si zapisujete dnevna nihanja telesne teže. Že ta podatek bo pripomogel k diagnozi.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

Pozdravljeni, zahvaljujem se vam za vaš odgovor. Dosledno bom upoštavala vaš nasvet in redno beležila vnos in izločanje tekočine glede na dneve ciklusa. Naj omenim le to, da sem imela prvi dan ciklusa 14.8., z zelo blago krvavitvijo , v trajanju 3 dni. Po tem retenca ni bila več izražena. Hvala in lep pozdrav.

New Report

Close