Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija zadrževanje blata

zadrževanje blata

Pozdravljeni,
imamo problem s triletnico, ki noče kakati. Suha je od 2,5 let, ko je tudi sama hotela lulati v kahlico, kakati pa ji že od začetka ni bilo všeč vanjo, vendar je še nekako šlo, enkrat v naravi, drugič v banjo, tu in tam v kahlo, v pleničke pa niti slučajno. Prave težave so se začele 3 mesece kasneje z rojstvom sestrice in te težave trajajo že 7 mesecev. Blato zadržuje kolikor dolgo pač zmore in to je ponavadi 4 dni, enkrat se je zgodilo, da ni kakala 7 dni, takrat smo ji dali svečko dulkolax, ker 3 glicerinske svečke v razmaku par ur niso pomagale. tako so nam svetovali pri dežiurnem zdravniku, oz. bi jo lahko peljali na klistir. Od takrat se boji svečke kot hudiča in ni je variante, da bi ji še kdaj lahko dali svečko, saj bi jo morale držati najmanj 4 odrasle osebe, tako brca in se zvija, da o histeričnem joku ne govorim.
Tiščat jo prične 2 dan zvečer in poztem zadržuje še en dan ali dva, nakoncu kaka največkrat med kopanjem (v kahlo). Že ves čas ji dajem sirup Portalak, da je blato mehkejše, ker ko ji ga nisem, je bilo trdo kot kamen, bolelo jo je in malo je krvavela. Zdaj že povezuje kopanje s kakanjem in jo s težavo spravimo v banjo.
Moram povedati, da sem s pediatrinjo o tem problemu večkrat govorila, svetovala mi je nagrajevanje, narisale sve koledar in lepile zvezdice, ko se je pokakala, brali smo razne knigice na to temo… Sktratka, ne pomaga nič. Prehranjujemo se zdravo, je tudi precej neješča, pposkusila se od soka suhih sliv, pa do lanenega semena, ki sem ga zmešala v hrano, vendar se je samo namrdnila.
Ne vem več, kaj naj naredimo, vzrok je očitno psihološke narave. Z možem nikoli nisva zganjala cirkusa okrog tega ali dajala občutek, da kakec smrdi ali je grd, da bi se ji to zagnusilo. Ko se pokaka, je zelo ponosna in moramoi vsi pogledat, tudi sestrica.

Res ne vem, kaj naj naredimo, pediatrinja je dejala, da se to uredi v nekaj mesecih, pri nas pa kar traja in traja in vsak 4 dan mi je prav hudo ko jo gledam kako menca in komaj sedi, kakat pa niti slučajno noče.
Hvala za nasvet.
timea

Draga Timea,
če je vse tako, kot ste napisali, je potrebno tale začaran krog kakanja in zadrževanja prekiniti.
Žal druge ni, kot “šola kakanja” na pediatrični kliniki, kjer med hospitalizacijo (običajno 1-2 tedna) uredijo otrokovo prehrano, vnos tekočin in redno kakanje.
Druge ni.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovana Tanč,
res sem zaskrbljena. Klinika (zlasti pediatrična) je zadnje, kar želim narediti svojemu otroku. Zaradi slabe izkušnje tam, pa tudi drugače je deklica precej plaha, zdravnikov se zelo boji… Tale šola kakanja pa najbrž ni mišljena, da bi bili starši zraven, ali?
Prosim, ali res ne moremo te nočne more končati kako drugače?!?

Starši morajo tudi skozi šolo kakanja. Na oddelku B so zelo prijazni. Na drugačen način si ne predstavljam, da bi prekinili ta krog.
Odločili se boste sami. Zna pa tole prerasti v večne težave z zaprtostjo, lahko pa se zadeva tudi sama od sebe odpravi.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close