Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Zadebeljena pazduha

Zadebeljena pazduha

Pozdravljena,

imela bi nekaj vprašanj, ki se navezujejo na pregled prsi in težavo, ki me že nakaj časa spremlja, zadabeljeno desno pazduho.
Že kar nekaj časa opazujem razliko med desno in levo pazduho. Desna, jaz bom rekla bezgavka, je odebeljena, tako vidno, kot tudi na otip. Ni pa zaznati nobene bule. Je enostavno večja od leve. je to možno? Na otip ni boleče ampak prej neprijetno (mogoče že zaradi konstantnega tipanja), bolečina se občasno (redko) pojavi samo v prsih (zbadanje).
Ker sem bila vedno bolj zaskrbljena, sem obiskala splošnega zdravnika, ki pa ne otipa nič nenavadnega (pregled samo s spuščenimi rokami, kjer se razlika ne vidi). Na koga bi se lahko obrnila (tudi samoplačniško) za pregled pazduhe?

Na spletu sem opazila, da izvajate Breastscan preglede v LJ, MB in NG. Čeprav pravijo, da ni potrebno prsi pregledovati (razen sami) do 50 leta in nam določene preiskave pri 29 letih ne pripadajo, bi jaz vseeno rada opravila pregled prsi in pazduhe. Ali mi svetujete metodo, katero vi opravljate, kot ustrezen korak preventive ali po vašem mnenju ni potreben, če ni nikakršnih težav?

Naj še napišem, da sem mamica 18 mesečne hčerke in sem 10 mesecev dojila.

Hvala za vaš čas in lep pozdrav!
Teja

Lahko, da gre za samo za zatekanje limfe, ki je enkrat bolj, drugič manj prisotna. Kakšno delo opravljate? Obremenjujete desno roko? Imate težave s hrbtenico? Ste imela kakšne težave z prvim dojenjem, mastitis dojke?
Lahko se z zdravnikom posvetujete še enkrat in po potrebi opravite preventivni UZ bezgavk ter UZ dojk. UZ nam poda vidne informacije. Pri metodi BreastScan gre pa za izmero temperature, tudi v pripadajočih bezgavkah in glede na razporeditev temperature, lahko sklepamo, kakšen je metabolizem celic v tkivu. Pri vnetjih in pri večini rakavih obolenj, je ta temperatura višja, kot je priporočeno. Lahko je temperatura tudi izraziteje nižja, kar nam govori, da gre lahko za zatekanje limfe, več maščobnega tkiva v tem predelu, fibrocistično tkivo v tem predelu dojke.
V bistvu se obe metodi med sabo dopolnjujeta. Na vašem mestu bi se najprej pogovorila z zdravnikom, opravila UZ pregled in nato še metodo BreastScan. Niste napisala koliko imate let? Preventivne preglede izvajamo do 35. leta starosti na 2 leti, po 35. letu pa na 1 leto.

New Report

Close