Zadah
Pozdravljeni, pisem vam glede zadaha in neprijetnega okusa v grlu. Poskusil sem ze vse, kar je mozno in zadeva ne mine. Za zobe skrbim redno, karijesa nimam in pred kratkim, sem bil na ciscenju zobnih oblog in kamna. V upanju, da bo zadeva minila,ker sem mislil, da gre za zobnne zepke ceprau jih cistim redno vsak vecer. V ustih imam mrtev zob,ki mi ga je zobozdravnica napolnila in takrat zob ni vec smrdel, kot takrat, ko je bilo v njem zdravilo. Zadah je najbolj izrazit pri hrkanju, ali pa takrat kadar močno stisnem zobe. Vonj in okus je podoben tistemu,ki je takrat, ko je zdravilo predolgo v zobu. Vonj se zazna tudi pri izdihanem zraku. Prosim vas za nasvet,ker vse skupaj postaja brezupno.
Pozdrav!
Vzrok za neprijeten vonj lahko prihaja iz ustne votline: vnetje obzobnih tkiv, same zobne obloge, obloge na jeziku, ostanki hrane na težko dostopnih mestih med zobmi, karies…
Kot pravite je higienik odstranil obloge in ugotovil, da nimate parodontalnega vnetja in tudi kariesa ne.
Neprijeten vonj lahko prihaja tudi iz prebavil ali nazofarinksa. Predvsem pri vnetjih obnosnih votlin ali pri oblogah ali čepih na mandljih se lahko pojavlja vztrajen zadah.
Vzrok je torej lahko višje (nos in obnosne votline) ali nižje (prebavila).
V primeru, da se vam pogosto dviguje kislina iz želodca, imate v ustih okus po kislem ali vas peče požiralnik in grlo (refluks) je lahko slab zadah pokazatelj hujše težave. V tem primeru bi bil smiselen obisk splošnega zdravnika.
Lep pozdrav.
Hvala za odgovor. Tonzilarnih cepkov nimam, prav tako nimam problemov z želočno kislino. Tudi problemov s sinusi ne. Je mogoče kriv mrtev zob, ceprav je bil ob polnitvi pozdravljen in brez vonja? Imel sem zlomljeno šestico, kjer se mi je pojavila medzobna gangrenica, ki jo je takrat zobozdravnica ocistila in medzobni prostor razkuzila. Na tistem mestu se mi nabira hrana in ob ciscenju z medzobno scetko dlesen krvavi in boli.
Rekel bi, da ni normalno, če zob kakorkoli boli ali opozarja nase tako dolgo obdobje. Ni nujno, da bi bila za to kriva izključno bela plomba. Le-ta je le posledica oz. poskus sanacije predhodnega kariesa, ki je lahko pustil trajnejše poškodbe na zobu.
Vsekakor pojdite pokazat zob zobozdravniku, ki bo lažje odkril vzrok preobčutljivosti in ga morda odpravil. Hkrati lahko pogleda tudi, če je vzrok za zadah povezan z vnetnimi težavami dlesni.
Dve muhi na en mah!
Danes sem bil pri zobozdravniku, ki mi je pregledal vse zobe in vzroka za ta okus ni našel. Dlesni so rožnatne in zobje brez karijesa, tudi mrtev zob je lepo pozdravljen in zapolnjen. Mislim, da je vrok v korenu jezika in tonzilih. Vonj zličke je enak kot okus v grlu. Ali priporočate uporabo strgala za jezik? Imam informacije, da poseganje po površini jezika ni priporočljivo. Kako je najlažje očistiti tonzile teh belih pikic ali je najboljša možna rešitev odctranitev tonzil? Hvala za odgovore.
Uporaba strgala za jezik pomaga pti čiščenju hrbtišča jezika in je priporočljiva v primerih, ko se na jeziku nabirajo obloge. Ne vidim nobenega razloga zakaj bi to bilo škodljivo. Za to obstajajo posebna strgala različnih oblik.
Odstranitev tonzil je kar radikalen pristop za takšen problem. Preden posežete po nožu poizkusite z vatiranimi palčkami 🙂
Tonzile sem dobro očistil in na njih sta bili 2 drobni pikici. Ali obstaja kakšnja ordinacija za čiščenje le teh mogoče lasersko. Okus in zadah še vedno vztraja. Zasledil sem, da je možni vzrok tudi postnazalni izcedek. Kako je moč to odctraniti? Mogoče s fiziološko raztopino za nos,ki potem steče po grlu in hrbtišču jezika? Ali priporočate uporabo kakšnje fiziološke raztopine za grgranje? Bi bil mogoče smiselen pregled pri ORL?