Najdi forum

ZAČETNIŠKO SMUČANJE

Pozdravljeni.
Jaz se pa pri svojih 30 letih pripravljam na učenje smučanja. Ali imate kakšne izkušnje, kako naj se oblečem, koliko časa naj vztrajam 1 dan(na žalost nimam velike kondicije, ker imam celodnevno sedeče delo). Kako naj premagam strah pred hitrostjo in poškodbami, saj bi po drugi strani res želela, da se naučim.
Pomagajte mi s priporočili!

Se ukvarjam z istim problemom. Me pa ubistvu zanima, ce kdo ve za kaksno solo smucanja za odrasle oz. ce obstajajo kaksni vaditelji smučanja za odrasle. In seveda koliko to stane.

Hojla,

jaz sem se letošnjo zimo začela učit smučat. Bila sem na istem… bala sem se strmin in hitrosti, skratka vsega. Pa ni nič tako groznega. Na smučiščih se vedno najdejo/mo kakšni začetniki in že to je vzpodbuda, pač nisi sam. In organizirane so tudi smučarske šole. Treba se je zmenit oz. prijavit.
Sama nisem najela kakšnega učitelja, ker je to nalogo opravljal moj fant, moram reči, da zelo dobro.
Pripravil me je do tega, da sem izgubila strah in imam sedaj res veliko veselja in volje za učenje v bodoče. Res pa je, da nisem takoj šla na kakšne sedežnice, ampak sem štanfala in se spuščala po bolj položnih predelih ter se učila osnov. To je bilo približno 2 do 3 urice, 3 dni zapored. Potem pa sva šla na Krvavec. In tam sem se soočila s sedežnicami, pa s strminami. In je šlo, počasi, šlo pa je le. In nadaljnih podvigov se že prav veselim.

Kar pogumno, korajža velja.

LP

Kako se je treba obleči? V preteklosti sem imela zdravstv.težave in me se ne bi rada kaj prehladila. Ali je za oči tudi potrebno kupiti smučarska očala?

Tudi jaz sem en takšen začetnik, ki je letos pričel s smučanjem. Moji prvi koraki so bili izvedeni na Rogli, kjer so super proge za začetnike, vsaj po mojem mnenju…
Torej, kar pogum in OBVEZNO smučarska očala!! Jaz jih prvič nisem imela in sem točila potoke solza in… posledično skoraj nič videla.

Ja, je dobro, da si tudi oči zaščitiš, sonce te bo brez očal slepilo.

Za drugo opremo…smučarske hlače se dobijo po kar ugodni ceni, pa tudi bunde, za kvaliteto se pa zna odšteti tudi precej denarja. Sicer pa bodo razprodaje kmalu.
Mene na smučišču ni zeblo, sem bila stalno v gibanju, pa tudi dobro oblečena. Za hlače in bundo je fino da ne prepuščata vlage in da ne prepihajo. Kakšno rezervno majico ali pulover ni slabo, če imaš v rezervi. Pa na kapo ne pozabi in rokavice.

LP

Kot začetnik lahko uparabljaš sončna očala, saj ti zaradi vetra ni potrebno imeti smučarska očala. A očala moraš uporabljat zaradi svetlobe. LP

Zivjo,…

Če si začetnik in bi se rada dobro naučila smučanja ti tudi jaz predlagam Roglo, ker so prilagojena smučišča, pa šola smučanja je tam odlična. Glede obleke pa takole,…..verjetno prve dni neboš tako v gibanju, tko da imej kaj rezerve sabo, ker če piha in je tam okoli -10°C, kar na Rogli ni redkost, zna biti kar zorno, vsekakor pa ne pozabi na toplo kapo, šal ali pa puli z visokim ovratnikom, rokavice in dvojne debele, lahko pa tudi trojne nogavice, ker če te v prste začne zebsti, potem, je konec, gerš lahko samo še domov, ker se sploh nemoreš pogreti,…no vsaj pri meni je tko,….

Strah te nima bit kaj, ker je vse čisto enostavno, ko boš, vsaj malo znala. problem so samo nori bordarji, ki jih je pa na srečo vse manj.
Ko se boš naučila in navadila boš videla, da je to enkratni užitek.
Vsem želim veliko užitkov na smučiščih.

TaNiTa

Izogibaj se bombažnim oblačilom (volnenim itak), ker zadržuje vlago. Po smučanju (in tuširanju) pa bombaž spet paše…

ja kva naj pa pol človk obleče

Takšno spodnje perilo, pulije in druga oblčaila lahko kupiš na primer v trgovinah z alpinistično opremo.

Hvala.
Kakšne pancarje je treba imeti kot začetnik in koliko številka mora biti? Dobila sem ene 5 informacij glede tega in na koncu sem vzela le eno št.večjo od moje, torej 39.Št.noge imam 38. Vendar ne bom mogla obuti 3 pare nogavic noter!!!Večje pa si nisem upala vzeti, ker sem se bala, da bi mi noga opletala, to pa so mi tudi svetovali, da ne sme. Ali sem naredila prav, saj mislim, da več kot 1 nogavice ne morem obuti vanje.Imam možnost še 3 dni, da jih zamenjam, čeprav dvomim, da imajo še številke. Še to:najprej sem mislila vzeti 39,5.!!!

Glede pancarjev je pa zelo delikatno, najhuje je če imaš prevelike, ker nemoreš smučati, poleg tega je večja možnost za poškodbe. Premajhni, pa zopet ne, ker se lahko počutiš nelagodno, če te tiščijo, pa še zebst te začne prej. Samo se mi zdi pa zelo čudno, da imaš eno številko večje, pa lahko obuješ le ene nogavice, to že nebo vredu. Jaz imam nogo št.:37, pancarje (Alpina) imam pa 37,5 in obujem dvoje nogavice in so mi super, kot uliti. Vsekakor obuj dvoje nogavice in pomeri se 39,5 in boš videla v katerih se bolje počutiš. Mora biti vsaj toliko prostora, da lahko s palcem malo pomigaš sem in tja.

Lp
TaNiTa

ko kupuješ pancarje je pomembno,da so ti prav, kar pomeni , da so ti prav BREZ dodatnih nogavic, da ti oprimejo nogo, noga mora biti v pancarju STABILNA, peta naj bo na tleh, ne sme plesati……..od oblike noge je pomembna izbira modela pancarja, za ozko nogo -ozek model (meni od vseh najbolj odgovarja Technica), visoka nart spet zahteva prilagoditev modela itd………za nakup si vzami čas in naj si ga vzame tudi prodajalec.
Pri oblačilih je važno, da v njih nisi utesnjena,da te ne zebe, ne prepiha, (bolj simpatična mi je dvodelna sm.obleka kot kombinezon(WC!))…….brez dobrega spodnjega smučarskega perila, ki ne zadržuje vlage se počutim kot gola,…..pomembne so tudi dobre rokavice, moje vedno mrzle roke komajda ogrejejo windstoper rokavice v paru z goretex rokavicami (malce dražja varianta, a se splača).
Kot začetnici ti priporočam, da si najameš sm.vaditelja (so v vsakem sm.središču), da te nauči PRAVILNIH osnov (kar se Janezek nauči to Janezek zna). Se splača!
Obilo uspeha na belih strminah in BREZ strahu, je smučanje krasna zadeva in čisti užitek!

Kar se tice smucisc, sam sem po dolgih letih letos spet zacel smucati, pa sem bil za zdaj na Cerknem in Krvavcu. Za zacetek bi ti mocno priporocal Cerkno, zaradi terenov – mas lepe polozne za ucit, sedeznic – na Cerknem se spodaj in zgoraj upocasnijo, na Krvavcu so pa nekatere prav hudo hitre in se zna zgoditi da bos prisla vsa plava po nogah domov. Najbolj pa so me na Krvavcu motili smucarji, ki na terenih, ki so polni zacetnikov in otrok smucajo zelo hitro, sploh kaki bordarji. Tako da namesto, da bi se posvetil temu kako smucas in kaj delas narobe, stalno gledas levo in desno, kdaj bo kdo od kod prinorel.

Nerazumem tvojega odgovora čisto točno. Kako spraviš v pancar enako nogo z eno bombažno nogavico ali z dvema termo nogavicama??? Stvar je nelogična in nevem kje si ti dobila idejo da se pancarji kupujejo isto kot čevlji (glede številke mislim).

Lp
TaNiTa

Ja, res bi bilo fajn, če bi šli začetniki kam drugam kot na Krvavec. 😉

Pancerjev ne kupuj na pamet. Za pomerjanje imej s sabo oz. obuj takšne nogavice, kot jih boš imela na smučanju, pri obuvanju pa naj ti pomaga prodajalec. Ne kupovati večjih, kot je treba, ker je pri smučanju noga itak bolj nazaj. Ali ti noga dobro sede v čevelj, lahko ugotoviš šele po nekaj minutah nagibanja naprej… pri tem se v mislih trudiš s peto čutiti zadnjo steno. Vsekakor so pancerji bolj pomembni kot smuči, zato z denarjem pri njih raje ne varčuj. Seveda pa si kot začetnica ne boš kupila tekmovalnih (trdih), ampak mehke in z vsaj štirimi klipsnami.

Pancar ti mora biti prav , ustrezati mora tvoji nogi BREZ dodatnih nogavic!!!!!!! Smučaš v enojnih nogavicah in ne “zavijaš “v nog v obloge dvojnih ali pa celo trojnih nogavic. To je pravilo 1!!!!! Je pa res, da je pogosta napaka začetnikov, da kupujejo pancarje v prepričanju, da morajo biti za številko, dve ali celo tri večje od št.noge. Dovolj razumljivo?

Ti si pa zelo negativno nastrojena. Malo se ohladi, to ni dobro za zdravje….:)….

“…dve ali celo tri večje od št.noge…” o tem ni noben govoril, ne pretiravaj!

Ves punca, smucam ze od 5 leta naprej in vem kako stvari stojijo. Moram povedat, da se popolnoma strinjam s Tanito.

Lp

New Report

Close