začetek poroda
Spoštovani!
Že večkrat ste pisali o začetku poroda in o njihovih znakih. Večkrat je bil omenjen tudi nekakšen sluzast čep, ki varuje otroka pred okužbami. Zanima me, kako izgleda ta sluz, ker se mi je pojavilo kar precej sluzi. To je trajalo pribljižno tri dni, Nato je prenehalo. Otroka še vedno dobro čutim, sem pa v 37. tednu nosečnosti. Ali je šlo mogoče le za manjše vnetje?
Zahvaljujem se vam za odgovor.
Sluzati čep e kot nekakšen sluzast “zamašek” ki je malce krvavkast in izpade nekaj dni ali ur pred pričetkom poroda. Ta čep se ne izlopča več dni in ne kot obilna sluz. kakšna sluz se je pojavila pri vas torej ne morem ocenjevati. upam, da ni šlo za počasno odtekanje plodovnice, kar lahko preveri samo zdravnik v porodnišnici.
Pozdravljen dr. Pušenjak,
Sem v 40. tednu nosečnosti. Včeraj zjutraj se mi je na sp. hlačke vlilo nekaj tekočine, ki je bila brezbarvna in brez vonja ter kar nekaj prozorne sluzi.Ker me je skrbelo, da morda ne gre za odtekanje plodovnice sem šla v P, kjer sem bila pregledana. Ugotovljeno, da sem odprta 1-2 cm, mat. vrat zmehčan, narejen je bil tudi CTG vendar pa podatkov o morebitnih popadkih nisem izvedela, niti jih sama nisem prav čutila, razen otrdevanja trebuha, tekočina pa naj ne bi bila plodovnica oz. vsaj iz vložka po testu ni bilo tako razvidno. Po pregledu ste bili v ambulanti tudi sam prisoten in ste mi napovedali, da se bo kmalu začelo:)
Včeraj popoldan po pregledu sem, in tudi danes na hlačkah večkrat na dan opazim ne prav gosto sluz, ki pa je rahlo krvava poleg tega mi tudi otrdeva trebuh ter občasne bolečine v križu in spodaj. Zanima me ali me mora kaj skrbeti ta krvava sluz (za druge bolečine vem da so normalne za prihajajoči porod)? Ali bi se morala ponovno oglasiti v P ali naj počakam na redne popadke. Otroka čutim, čeprav ne več tako zelo pogosto.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
NIna
Spoštovani,
domnevam, da gre krvava sluz vkup s približevanjem porodu, lahko je sluzni čep, morda že znak odpiranja MV. Glede popadkov še enkrat poudarjam, da se jih ne ugotavlja s CTG ampak jih občuti nosečnica sama. Popadkov, ki jih nosečnica ne občuti, NI! Če se znaki poroda stopnjujejo, lahko stopnjo napredka ugotovi le ginekolog oziroma babica s pregledom.
Pozdravljeni,
se bom navezala kar na to temo, čeprav moje vprašanje ne sovpada povsem z zgornjimi post-i. Že v naprej se opravičujem, če se bo vprašanje slišalo hecno, ali kot da pričakujem recept, kako in kdaj uporabiti kakšno sestavino. 🙂
Ker pričakujem prvega otroka, nimam pojma, kakšni so občutki, ko se začnejo popadki, ko odteče voda in je počasi potrebno proti porodnišnici, še manj pojma pa o tem, kako naj bi nosečnica takrat ravnala. Še zlasti, ker je na vsakem koraku moč najti različne nasvete.
Bega me predvsem sledeče: večinoma sem zasledila, da ženske, ko jim odteče voda, v porodnišnico odpelje partner. Na več mestih pa sem že zasledila, da se je, ko ti odteče voda, potrebno uleči in poklicati reševalno vozilo (zaradi nevarnosti izpada popkovine?).
Kako torej pravilno postopati? Kaj lahko povzroči izpad popkovine in zakaj je le-ta nevarna? Ali je poleg izpada popkovine potrebno paziti še na kaj drugega, kar bi lahko pomembno vplivalo na potek poroda?
Pa še eno vprašanje: Kaj pripelje do tega, da ima plod popkovino zavito okrog vratu? Je to razvidno na UZ?
Najlepša hvala za odgovor! 🙂
Spoštovani,
kaj storiti, če NASA ugotovi, da bo na zemljo padel meteor velikosti New Yorka? Pokriti se je treba z dekco in počakati, da življenje mine. Enako pomaga proti vsemu hudemu v življenju. Prej ko se pokrijemo, daljše bo….dolgočasno življenje namreč. Morda malce vzvišen uvod, ampak o vsem tem, o čemer sprašujete, sem že toliko pisal, da bi moralo biti dosegljivo z malo, mičkeno napora pri iskanju z iskalnikom ali peš.
S popkovino okrog vratu ovitih otrok se rodi živih in zdravih okrog 10% in malenkost večji delež tega odkritja je prisotnega pri v maternici odmrlih otrocih. Kaj to pomeni? Da ovitost popkovine zelo verjetno nima pomembnega vpliva na izid nosečnosti. Če že, je ovitost popkovine znak dolge popkovine in če je kaj problem, potem kvečjemu predolga popkovina, ne ovitost sama po sebi.
Če plodovnica odteče v velikem curku, kot bi spraznili lavor vode, potem se vlezite in počakajte reševalno vozilo, če bo izteklo za pol kozarca tekočine in se to nato ponavljalo v navalih, pa greste lahko tudi peš po stopnicah, se vsedete v zasebno vozilo s katerim vas naj nekdo pripelje v porodnišnico. Če po ne vem kakšnem naključju izpade popkovina, je sicer pomemben čim hitrejši transport v porodnišnico, ampak to se itak redko zgodi pri glavični in medenični vstavi temveč večinoma pri prečni legi ali ob spremenljivi legi ploda, torej, kadar se še tik pred rokom plod zelo aktivno obrača (kar je običajno le pri zelo obilni plodovnici).
Na nič od naštetega nimate lastnega vpliva, zato vam tudi ni potrebno posebej “paziti”. Pazimo na nekaj, kar bo potem imelo vpliv na izid. Če torej ne bomo opazili proti zemlji letečega meteorja v velikosti New Yorka, za nas ne bo imelo prav nobenih posebnih posledic, razen neizogibnih seveda .
Pozdravljeni,
lepo bi vas prosila, ali bi mi lahko podali strokovno mnenje glede na moj primer. Sem namreč v prvi nosečnosti v 38 tednu in kljub ogromno prebranih člankov in temah o znakih poroda, sem še vedno v dvomu ali moji znaki že nakazujejo začetek poroda ali ne.
Na pamet že poznam tiste glavne znake (redni popadki, odtekanje plodovnice, čep…), ki se zgodijo na začetku, sem pa nekje zasledila, da pri popadkih ni nujno, da so vedno enakomerni, ampak ostajajo isti po intenzivnosti, pogostosti in trajanju. Da lahko trajajo po več ur ali celo več dni skupaj in ne napredujejo ( v članku so omenjeni kot napovedovalni znaki)
Sama imam namreč že 4 dni krče kot pri menstruaciji (bolečine so precej blage in se pretežno ne stopnjujejo, ali pa se kvečjemu zelo počasi ampak v roku parih dneh in ne v kratkem in enakomernem času, niso pa prisotne čez cel dan), bolečine v križu in medenici ki se seli po nogah. Ta bolečina je še bolj izrazita in močnejša danes čez cel dan, ne glede na moj položaj ali počitek, ki pa ne poneha in je konstantna. Hkrati opažam tudi rahlo slabost in pomanjkanje lakote.
Zelo me zanima:
1. ali je to v mojem primeru napredovanje in kaže na bližnji porod ali pa se že začenja in da tega mogoče jaz ne bi vedela? Ali pa so le lažni znaki in ni nujno, da se bo porod začel v kratkem?
2. ter kot drugo vprašanje, ki se ne navezuje na porod…je pri plodu značilno, da izloči mekonij po 40 tednu ali se lahko prej? V mojem primeru v 38 tednu, saj sem zasledila, da se lahko izloči ob plodovem stresu…bila sem namreč pod hudim stresom par dni nazaj, približno takrat ko so se zgornje navedeni znaki začeli. Bi lahko zaradi tega bil tudi plod pod stresom in zato predčasno izločil mekonij?
Naj omenim še da imam prvi CTG čez teden dni ter da imam gestacijski diabetes, ki ga uravnavam z inzulinom.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
mislim, da vam manjka samo tipka “reset”. S študiranjem in prebiranjem vsega, kar je mogoče o porodu si niste naredili prav nobene usluge. Kako pa mislite, da “ciganka” ve, kdaj mora v porodnišnico in čisto vse pridejo pravočasno! ? Veste zakaj? zato, ker o tem ne razmišlja, ampak se prepusti naravi, da naredi svoje. Lahko vam zagotovim, da boste porod prepoznali, ko bo za to napočil čas, tako kot ste prepoznali dojko, ko vam jo je ponudila vaša mama ob rojstvu in tako, kot veste, kaj morate storiti, ko izgubite ravnotežje. Mar takrat razmišljate, katero roko ali nogo boste premaknili, da ne boste padli? Verjetno ne, ker bi sicer res padli. Torej? Nehajte študirati o čepih in popadkih, o tem, koliko tekočine mora izteči iz nožnice, da bo to pomeni plodovnico in ne več sluzi, koliko je nevarno, če se takrat ne usedete, uležete ali če vas ne pride v 3,5 minutah iskat rešilec, kdaj plod izloči ali ne izloči mekonij in tako naprej. Ne imejte oziroma ne poskušajte imeti vsega 100% pod nadzorom, ker življenje ni takšno! Zaupajte, da vas bo v trenutku, ko se bo začel porod, spreletelo spoznanje, da je to TO in o tem ne bo nobenega dvoma. Dokler bo dvom, to vsekakor ni porod. Dokler vaš plod dobro giblje, je v dobri kondiciji in to naj vam zadostuje. CTG ni nobeno čudežno sredstvo za popolno varnost ploda. Zanesite se na svoj 6. čut in uživajte še teh nekaj dni ali tednov do poroda.
Pozdravljeni!
Imam kratko vpr. Sem v 38 tednu, včeraj zvečer sem imela kar močne krče v maternici, na cca 3 min, približno pol ure. Nato se je umirilo. Danes me vsake toliko malo špikne. Ali se moram iti kaj pokazat????? Ali je kaj nevarno za otročka če si npr odprt cca 4 cm in se kar hodiš naokoli?
Se opravičujem za mojo nevednost, hvala.
LP
Spoštovani,
nič ni nevarno za plod, če bi bilo odprti in bi še hodili okrog. Lahko ste brez skrbi. Polurni krči težko dosežejo kak pomemben premik, zato vam še ni treba hoditi nikamor.
Pozdravljeni! Sem 1 dan cez rok. Danes sem imela 2x ctg drugi mi je pokazal popadke tak je babica rekla. Pise da sta vidni dve tonizaciji nwm kaj to pomeni.Imela sem tudi pregled odprrta sem 1, 5cm ko ne pregledala je rekla da manjka 1 cm.Po pregledu se mi je odlusxil tudi cep. Rekla je da nisem se zrela za porod kar me skrbi ker se bojim da nebi blo kaj narobe. Popadkov se ne čutim. Zanima me tudi ce lahko v c etrtek ko mam pregled ce nebo popadkov zaprosim za sprozitev?
Lp
Spoštovani,
z izkazanim strahom si res nič ne koristite. Izjava babice, da se na CTG rišejo je povsem irelevantna, kajti popadkov ne ugotavljamo s CTG, temveč jih ženska občuti sama, kadar CTG kaj riše, kar ženska ne občuti, pa to ni pomembno in tudi zagotovo niso popadki. Zato lepo prosim ne sprašujte babic ali zdravnikov, če se na CTG vidijo popadki, ker to ni kaj dosti drugega kot v primeru, da bi kogarkoli spraševali, če vas kaj boli. V slednjem primeru bi vas verjetno “šlatali za čelo”…se strinjate? Porod se bo, v kolikor bo potrebno, sprožil pravočasno in nekaj dni po PDP to vsekakor ni običajno. Porod se sproži, če se ne začne vsaj 10 dni preko PDP , prej pa le, če se pokaže kakšna grožnja otroku ali nosečnici.
Pozdravljeni,
Sem ze v 40 tednu, zaenkrat se nic ne kaze da se bo kaj zgodilo. Maternicni vrat se mehca, sem se zaprta, otrok ima pravilno lego ( medenicno).
Za boljse pocutje vsak dan prekolesarim cca.5-10 km,tudi sedaj ko sem ze v 40 tednu,prevozim pa odvisno od temperatur in moram poudariti da mi gibanje zelo pomaga, saj mi noge nic ne zatekajo, pocutje zelo dobro po kolesarjenju saj se telo premiga, ni pa direktnega pritiska na medenico kot pri hoji.
Zanima me, ce si ob normalnih popadkih in da mi odtece samo za kak deci vode lahko privoscim da grem do porodnisnice z kolesom.
Pot do porodnisnice traja cca.6 minut, zivim v blizini metelkove…
Ali bi to ogrozilo otrocka, ker bi bila ze odprta?
Vem da je vprasanje precej nehvalezno vendar bi rada vase mnenje ali bi voznja z kolesom ekstremno povecala moznost zapletov ali se lahko to smatra kot vsak drugi transport?
Voznja do porodnisnice v mojem primeru predstavlja samo spuscanje po klancu, torej nobenih dodatnih naporov v klanec, kar bi lahko obremenilo telo.
Hvala za odgovor in Lep pozdrav
Spoštovani,
mislim,da vožnja s kolesom za porodnico (razpok ovojev tudi šteje za začetek poroda) ni več primerno. Ne morem sicer trditi, da se bo zaradi tega zanesljivo kaj zgodilo, če se slučajno kaj zgodi, recimo izpad popkovine, pa se bo temu zanesljivo pripisalo večji pomen kot če bi se ulegli in počakali na reševalce. Mislim,da bi bila vožnja s kolesom v porodnišnico res neprimerna.
Pozdravljeni. Ze od ponedeljka imam obcasno kar mocne krce, ki so kot menatrualni ali kot bi imela trebušno virozo. Tudi zelo mehko blato je. Vmes je bilo dva dni ok, vceraj spet. Po moje so to ze znaki. Otroka normalno cutim. Sem pa dva dni sedaj opazala, da sem imela bolj mokre spodnjice, skrbi me da odteka plodovnica? Pregled imam v pon. Nekje 4cm madez mokri na spodnjicah. Sicer nosim dnevne vlozke. Barva je bila rumenkasta kot urin, ampak me skrbi, da bi bilo vmes to, torej plodovnica.
Spoštovani,
na daljavo nikakor ne bova mogla razčistiti, če gre za plodovnico ali kaj drugega. To lahko preverimo le v osebnem stiku v porodnišnici s primernimi testi. Če vas skrbi, da bi šlo za plodovnico, potem pojdite v porodnišnico na pregled.
Mene so pregledali v 37t5d zaradi suma na odtekanje plodovnice. CTG bazalna frekvenca: 140, reaktiven, variabilen, prepričljiv.
UZ: vzdolžna glavična vstava, gibi +, utripi +, posteljica spredaj, lodovnice dovolj.
BPD 90,7
hc 331,6
AC 331,4
fl 72,1
AFI 7,4
RI 0,57
PI 0,83
Ocenjena teža 3108g.
Viden gost belkast izcedek v nožnici, odvzamemo bris na patogene bakterije in gljive. Amnicheck negativen. Kaj če je prisotno bakterijsko vnetje, lahko na otroka kaj vpliva? Kako so kaj mere?
mere so v redu, o ostalem pa sva že vse dorekla.