začaran krog
Živjo!
Stara sem 26 let, z bulimijo pa se bojujem že 9 let. Večkrat sem želela prenehati a sem vedno znova in znova podlegla tej bolezni. Včasih malo prej, včasih malo kasneje. S tem sem vedno razočarala sama sebe in sedaj zelo težko verjamem, da se bom kdaj pozdravila. Izgubila sem vse upanje, ker je bulimija postala del mojega življenja, kar pa mi vsekakor ni všeč. Zanima me ali se je sploh možno kdaj ozdraviti in kako je vam puncam, ki ste ozdravljene to uspelo? Zanimajo me tudi posledice bulimije glede na to, da že nekaj časa ne bruham tako pogosto – včasih po tri tedne nič, včasih 1-krat, včasih 2-krat na teden, ne pa pogosteje. Minevajo tudi tedni, ko sploh ne pomislim, da bi bruhala in se pučutim super a to je ponavadi takrat, ko nimam niti časa, da bi to počela. Ko pa enkrat spet ostanem sama, ko se stvari umirijo, zopet podležem tej bolezni. Sploh se ne morem ustaviti, ne glede, koliko sama sebe prepričujem, da to ni dobro in, da bom spet na začetku. In potem sem znova razočarana nad sabo in tako izgubljam upanje, da se bom sploh kdaj pozdravila. Ali mi lahko svetujete kaj v takšnih trenutkih narediti, da se ustavim? Sprehod v naravi ali kaj drugega me ne ustavi, saj ko me enkrat “prešine” ta ideja, da bi to naredila, me težko kaj ustavi. Zelo težko.
Upam, da mi boste lahko dali kakšen nasvet, ker bi resnično rada prenehala s tem in začela živeti normalno, neobremenjeno.
Hvala,
Mia
Draga Mia, lahko premagaš bulimijo. Pišeš, da si že večkrat poskušala in ti je skoraj uspelo, potem pa si zopet padla nazaj – če te prav razumem. Nisi nič napisala ali si poskušala sama ali si se udeležila kakšnega svetovanja, skupine za samopomoč ali delavnic. Potrebno je trdo delo. Zgolj želja in misel, da bo šlo ni dovolj. Pogledati moraš kaj se skriva v ozadju tvojih misli, kaj se dogaja takrat kadar čutiš, da moraš bruhati in se temu ne moreš upreti. Gotovo ti lahko uspe. Zdiš se mi vztrajna oseba, ki ne obupa zlahka. Bori se zase in za to, da ti bo bolje.
V tvojem boju ti lahko pomaga odločitev, da se vključiš ali v skupino za ženske z motnjami hranjenja ali se odločiš za individualno svetovanje, v kolikor že kam ne hodiš. V skupini so tudi druga dekleta, ki se tako kot ti borijo zase. namen skupine je, da spregovoriš o svojih težavah, pogledaš globje vase, raziščeš kaj je tisto kar ti ne da miru, dobiš podporo, razumevanje drugih udeleženk, vzpostaviš stike z drugimi. Razlika med skupino in svetovanjem je v tem, da imamo na skupini teme v naprej pripravljene, pogovarjamo pa se tudi o tem kar prinesejo dekleta s sabo in o čemer želijo govoriti, pa seveda, da so prisotne tudi druge punce – na individualnem svetovanju pa niso. V naši svetovalnici začne delovati skupina 20 septembra. Če se bi odločila, da poskusiš to možnost ali bi se vključila v svetovanje nas pokliči. Lahko ti damo tudi druge informacije, ki bi te zanimale. Pišeš nam lahko na [email protected] ali nas pokliči na 01/25 11 602 in se bomo dogovorili, če se boš tako odločila. Kar pogumno. Ne obupaj, lahko ti uspe. Srečno,
Tatjana