zabiti kanali
Pozdravljeni,
Imam šestico, ki je že 10 let mrtva. Mi ne povzroča nobenih težav, toda zadnjič mi je zobozdravnik odstranil staro plombo in ugotovil, da so kanali zabiti. Ni jih mogel očistiti niti z iglami. Predlagal mi je puljenje zoba, vendar mi ni povedal zakaj.
V čem je nevarnost če zob še naprej ostane in mi naredi zalivko?
Zanima me tudi koliko časa sem brez zoba, če se odločim za porcelanasto oblogo (potreben je t.i štift na dvojki zgoraj)
Hvala za odgovor. Lep pozdrav
David
Spoštovani David,
očitno je zobozdravnik ugotovil, da je pri omenjenem zobu prišlo do kroničnega vnetja obzobnih tkiv ob vršku korenine (rentgenski posnetek?). V takem primeru je terapija odstranitev stare polnitve, ponovno zdravljenje in nova polnitev. Pri tem je naletel na nekaj, kar mu onemogoča popolno odstranitev stare polnitve in uspešno zdravljenje. Zob s kroničnim vnetjem ne smemo puščati v ustih, ker lahko pride do hujših akutnih vnetij ali do nastanka cist. V poštev pride še apikotomija, zato se posvetujte še z oralnim kirurgom.
Teoretično ste brez zoba dokler vam ne izdelajo koreninskega zatiča (štifta), nanj pa že lahko cementiramo začasno prevleko. Čas izdelave protetičnega izdelka je odvisen od laboratorija in je približno 1 teden.