Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Zabarvanje zob

Zabarvanje zob

Pozdravljeni.

Zanima me, ali zdravila za astmo zabarvajo/uničijo zobe? Še posebej imam tukaj v mislih tablete Singulair. Podvprašanje, kakšna zdravila sploh zabarvajo/uničijo zobe? Hvala za odgovor.

lp

Pozdravljeni,

farmacevtski proizvajalci tablet Singulair v svojih navodilih in lastnostih zdravila med stranskimi efekti ne navajajo zabarvanja zob. Slednje boste na splošno v navodilih proizvajalcev le redko zasledili. Dejstva pa velikokrat kažejo nasprotno. Dokazana in znana so zabarvanja zobovja zaradi jemanja tetraciklinskih in doksaciklinskih antibiotikov med nosečnostjo in v prvih letih življenja ( do približno 8. leta starosti), ko se zobje tvorijo in se zdravila vgrajujejo v zobno substanco ter s tem povzročajo zabarvanje. Zabarvanje pri tertraciklinih je rjavo-sivo-rumeno. Podobno je pri jemanju antibiotikov ciprofloxacina, ki povzroči zelenkasto zabarvanje. Minociklin tudi povzroča zabarvanje. Znano je zabarvanje zob zaradi jemanja fluoridnih tablet. Vsa našteta zdravila okvarjajo zobovje v času tvorbe zob. Poročajo tudi o zabarvanju zob zaradi klorheksidina v ustni vodi in antibiotika amoksicilina, pri čemer je zabarvanje površinsko in ga je moč odstraniti. Znana so tudi zabarvanja zob zaradi jemanja določenih antihistaminikov, antipsihotikov, ter zdravil za zdravljenje hipertenzije.
Zabarvanja zob lahko nastanejo pri jemanju zdravil, ki spreminjajo metabolizem organizma, tudi suha usta, spremembo ustne flore… In slednje verjetno sodi tudi vaše zdravilo. neposrednega dokaza sicer nisem zasledila, vendar obstaja verjetnost.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Pozdravljeni.

Hvala za izčrpen odgovor. Meni je to čudno, da proizvajalci zdravil zamolčijo kakšen stranski učinek. Potemtakem so zreli za kakšno tožbo. Mimogrede, star sem 34, tako da prva zabarvanja, ki ste jih omenila, pri meni ne pridejo v poštev.

A antihistaminiki lahko zabarvajo zobe samo kadar se jih jemlje v obliki tablet, ali pa zobe zabarvajo tudi antihistaminiki v obliki spreja za nos?

Ali zobe zabarvajo tudi zdravila za astmo, ki so zgrajena na osnovi kortikosteroideov? Sprašujem za takrat, ko se jih jemlje preko spreja (za nos in pljuča).

Ali se zabarvanost zob zaradi zdravil za astmo (antihistaminiki v obliki spreja, kortikosteroidi v obliki spreja in tablete Singulair) da odstraniti z zobno scetko in pasto za beljenje zob? Seveda, če do zabarvanja sploh pride.

Še četrto vprašanje. Ali obstaja kakšna zaščita za dlesni ponoči, da te niso izpostavljene preveč dihanju skozi usta? Pri nekaterih zobeh spredaj imam malenkost vnete dlesni in predvidevam, da je to zaradi dihanja ponoči čez usta. Zobni kamen si sicer dajem odstranjevati redno, zobe redno ščetkam in nitkam, tako da predvidevam, da je to dihanje krivo, saj to vnetje opažam samo pri nekaterih sprednjih zobeh (ne vseh) in še to samo na sprednji strani (ob zadnji strani zob so dlesni zdrave).

Zares hvala še za te odgovore. To je trenutno vse, kar me zanima.

lp

Pozdravljeni,

farmacevtska industrija opiše negativne učinke zdravil, tudi zabarvanje zob, ko je to očitno in dokazano (tertraciklini ipd.) To so predvsem notranja zabarvanja, ki nastajajo v času gradnje zob. Zabarvanja o katerih se pogovarjava midva, pa so zunanja in manj dokazljiva. Nastajajo predvsem zaradi spremembe ustne flore tj. bakterij, ki živijo v ustni votlini in tudi povzročajo zabarvanja. Zunanja zabarvanja zob nastajajo tudi zaradi spremembe metabolizma organizma, spremembe v kakovosti in količini sline, pH vrednosti sline… Ta zabarvanja dostikrat niso tako očitna, se pa po svetu izvajajo študije glede teh vplivov.
Glede dihanja skozi usta, vam priporočam obisk stomatologa, otorinolaringologa ipd, ker je potrebno preprečiti dihanje skozi usta, ker to posledično vodi v precej težko obliko parodontalne bolezni. Pametne zaščite za to ni, predvsem pa to ni dolgoročna rešitev.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Spoštovani.

Najlepša hvala za odgovor. Vendar na prve tri vprašanja niste odgovorila. Lepo vas prosim za odgovore. Lahko kratke.

Sedaj sem res v dilemi. Pravite, da zdravila za astmo lahko zabarvajo zobe, po drugi strani pa da je nuja, da jih jemljem zaradi nosu. Kakorkoli pogledam, je rezultat za mene negativen. Hvala. lp

Pozdravljeni,

antihitaminiki vplivajo na zabarvanje zob posredno; preko zmanjšanega izločanja sline, kar ima za posledico spremembo ustne flore in povečano nabiranje zobnih oblog. Potemtakem je vseeno v kakšni obliki prejemate antihistaminike. Takšna zabarvanja lahko odstranite učinkovito le v zobni ambulanti s peskanjem in poliranjem zob. Poročajo o učinkovitem odstranjevanju oblog tudi z uporabo ultrasonične zobne ščetke. Navedbe zabarvanja zob zaradi kortikosteroidov nisem zasledila.

Srečno.

New Report

Close