Za žensk dela ni !
Vedno bolj opažam, da ko brskam za dela na zavodu za zaposlovanje in drugih portalih, da del za nas enostavno ni. Se sicer najde tu in tam kako, ampak me ne pokličejo niti na razgovor. Berem pa samo moška dela od voznika do zidarja, knaufarja, električarja in drugi. Našteti opazim vsakič, ko gledan za dela.
Kaj naj ženska naredi v tej recesiji, da bo prišla dela ? Naj se prekvalificira v drug poklic ? Trenutno ravno to počnem in sicer delam NPK za pomočnika Kuharja. Sicer nisem nikoli razmišljala, da bi delala v kuhinji, niti želela, ampak kuham rada in slučajno je bilo izobraževanje zastonj, zato sem se prijavila.
Kako lahko ženska najde pot do službe, da prispeva k svoji družini mesečno ? Seveda je najlaže govort, da doma gospodinjiš in skrbiš za otroka ( če ga imaš ) ampak otrok tudi stane in moški ne more cele dneve delat od sutra do večera in ne imet nič od življenja. Je to fer do njega ?
Vedno več pa je takih primerov, ko tudi moški nima službe in potem iščeta oba. Kaj narest v tem primeru ?
Lahko je sicer jamrat ta starim, če imajo kaj pod palcem, da ti pomagajo, ampak kaj pa če nimajo in ti ne morejo ? Potem si odvisen od socialke, če jo dobiš, vendar s to socialko človek ne more preživeti ne stroškov stanovanja, ne hrane in ne bencina.
Že leto dni iščem v Avstriji delo kot vzgojitelj, ampak so pikantni na perfketno nemščino, ki jo govorijo seveda samo tam rojeni, ne pa tujci. In če ni dela v osnovnem poklicu, ki sem si ga izbrala, potem upam na delo v tem drugem poklicu, ki si ga bom sedaj pridobila ali pa kaj tretjega ?
Seveda je SRAMOTA, da smo odrasli 30+ brez služb, ki bi nam omogočale normalno življenje za nas in za naše bodoče otroke. Vladi ni mar, ampak še vedno vsak dan razmišljam, kako se bova z dragim rešila, kje, kako in kdaj bova prišla do služb, kjer bo pogodba vsaj za 1 leto.
Težko se je premikat v tujino, če nimaš denarja, saj vse stane…od najema do verificiranja in tisoč pizdarij še vmes.
Kaj naj naredim ? Kaj delate ve, da zaslužite vsaj nekaj, pa četudi je 100 eur na mesec ? Boljše 100 eur kot nič.