Za vse nas ki nas kdaj zgrabi domotozje
Seveda lahko zacnes slovenscino pozabljati, ce nimas nobenih stikov s slovensko govorecimi ljudmi. Najprej grejo besede, ki se jih pogosto uporablja v tujem jeziku in tiste, ki se jih malo v slovenscini, sledi negotovost pri slovnici. Meni se je to tudi zgodilo po kakih 2 letih. Potem me 8 let ni bilo v Slovenijo. No, in ko sem bila po tem casu tam, se spomnim, kako sem strmela v eno zensko v dvigalu, ki se je s svojo hcerko pogovarjala v slovenscini. Dopovedovala sem si, da je to normalno v Sloveniji, a sem se vseeno pocutila, kot da sem padla z Marsa.
Tudi v trgovinah sem imela tezave, zlasti ce so prodajalci govorili hitro in uporabljali “cudne” izraze. Takrat mi je slo kar na jok. Zdaj hodim domov redno, in pomaga, v zadnjih nekaj mesecih pa za ohranjanje jezika tudi zahajam na mon, kjer v zacetku nisem znala enega postenega stavka skupaj spraviti, zdaj mi gre kot drugim. Priznam pa, da je precej besed, ki jih ne vem. Tudi ko pridem v Slovenijo, mi ne recejo vec, kako hecno govorim, ampak, da se mi sploh ne vidi, da zivim drugje in sem kar ponosna nase. Vendar, ce mi da kdo na izbiro program na TV ali knjigo v anglescini ali slovenscini, izberem prvo. Vedno. Tako to je.
Kensington, hvala za smeh :)))
Of course it’s acceptable!
Kot se navadis jaz tudi izberem anglescino. V bistvu razen Mona oz. interneta nimam niti knjig filmov v slovenscini.Sem te vsaj v smeh spravil. Kam pa te je pot zanesla, ce smem vprasati?
UK here heh. 🙂
Mislim , da vceraj v temi o Ameriki in hisah, ce se ne motim. V Kanado, na tisti konec, kjer je maple syrup le v trgovinah.
V zacetki septembra je bilo se + 27, zadnji teden je vsako noc pod niclo, slana, sipe na avtih praskamo, a prikljucimo jih se ne. Cez dan pa prilezemo na kaksnih 7 stopinjc. Menda bo bolje za konec tedna. Pa na vasem koncu? No, ko smo ze pri vremenu. A imate res toliko dezja, kot pravijo?
Hja…nemogoče je mogoče.
Sama prej nisem mogla verjeti, kako lahko nekdo pozabi lastni materni jezik…
Pa saj še nisem (čisto) pozabila jezika; Opažam pa da, kadar obiščem Slovenijo, se mi zatika in mešam besede, govorim malo slo, malo ang, malo fra.
Če 2 leti vsak dan govoriš merci, se ti zgodi da avtomatsko rečeš merci tudi na prvi benz črpalki, ko obiščeš slovenijo. Tudi ko se s slovenskimi prijatelji pogovarjam, jim kdaj odgovorim v francoščini/angleščini – ker sta to dva jezika, s katerima se sporazumevam zadnji 2 leti in so moji možgani trenutno “nastavljeni” na ang/fra.
Je pa Francija posebna dežela – tukaj nima človek nikakršnih možnosti sporazumevanja v angleškem ali lastnem jeziku, kar dodatno vpliva na to, da zgubiš stik s svojim jezikom.
Poleg tega so pa ogromne razlike med slovenci, ki grejo v tujino. Predvsem je razlika v tem, zakaj greš v tujino in kam v tujino greš.
Nekdo, ki gre živeti v (zahodno, razvito) tujino, kjer po slučajnosti dela v neki internacionalni firmi, se v tej službi sporazumeva večinoma v angleščini. Po možnosti tudi v slovenščini – če dela za neko slovensko firmo v tujini. Kar pomeni, da je 2 tretjini svojega dneva v angleško/slovensko govorečem okolju.
Tak slovenec se nikdar zares ne integrira v novo državo, v kateri živi in se ponavadi nauči le osnov novega “domačega” jezika. Toliko da lahko normalno nakupuje in opravlja vsakodnevne obveznosti, kot so obisk banke, zdravnika, pekarne ipd…
Imam slovenske prijatelje tukaj v Franciji (ki so zaposleni po raznih internacionalnih inštitutih) – nihče od njih ne govori zares dobro francosko, čeprav tu živijo več let kot jaz.
Tudi večinoma nimajo stika s francozi, temveč so večji del svojega življenja obkroženi s tujci, ki so tukaj pristali prav tako po službenih/študijskih dolžnostih…
In kot zadnje, taki slovenci ne grejo v tujino za vedno. oz. grejo morda za 2-3 leta, kolikor pač traja delovna pogodba. Kaj bo pa potem pa tut oni ne vejo – ali bodo ostali tukaj, ali bodo nadaljevali svojo pot kam naprej, ali pa se bodo morda vrnili pod Alpe. – vse to vpliva na to, da tak slovenec nima take globoke potrebe po integraciji v novo državo, kot jo imam, recimo, jaz.
Jaz sem šla v FRA zaradi tega, ker je moj fant francoz. Sem sem prišla z namenom, da tukaj ostanem za vedno – in če želim tukaj živeti “normalno” življenje se moram marsičesa na novo naučiti, ne samo francoskega jezika. Vsega – od tega, kako deluje njihovo komplicirano zdravstveno zavarovanje, do tega, kako funkcionira sistem z mojega poklicnega področja tukaj ipd.
vse to so stvari, s katerimi se slovenec, ki gre v tujino “delati” ne ubada. Ker njega v tujini že čaka delo, čaka ga plača, največkrat mu delodajalec zrihta vse, od stanovanja, do drugih papirjev potrebnih za življenje v tujini.
Jaz pa sem si vse to morala urejati sama – skozi vse to pa sem seveda spoznavala s francosko družbo in z njenim sistemom – ki ga po 2 letih poznam veliko bolje, kot moja slovenska prijateljica, ki je tukaj že 5 let pa ve manj o Franciji, kot jaz. Zato, ker ta slovenska prijateljica tukaj živi s slovenskim možem, s katerim se pogovarja v slovenščini; oba sta zaposlena preko slovenskih firm, oba se v službi sporazumevata v angleščini in se tudi oba izven službe večinoma družita z ljudmi iz vse evrope, ki tukaj delajo.
Ne družita se pa s francozi. Ne gledata francoske TV, ne bereta francoskih časopisov ter podobno.
Vse to vpliva na to, kako, koliko in zakaj se integriraš v neko tujo državo bolj ali manj…
Hočem reči, da “taki slovenci” nimajo vpogleda v francosko družbo, kakršnega imam jaz, preko stikov z mojim fantom, z njegovo družino, prijatelji ipd.
Jaz sem dejansko 24/7 non stopv stiku s francozi.
Medtem ko marsikateri slovenec, ki sicer živi v tujini, ni dejansko vpet v to tujo državo.
Mislim da je velika razlika med nami, ki gremo v tujo državo zarad ljubezni ali pa med tistimi, ki grejo v tujino zaradi dela/študija. Mislim da integracijo in vse, ker je z njo povezanega, drugače doživljamo.
Tisti, ki grejo študirati/delati imajo ponavadi vse, kar se tiče lastnega socialnega, zdravstvena stanja v novi državi, urejeno preko delodajalca. Prav tako jih večina, ki gre delati/študirati v tujino, operira v angleščini, čeprav so recimo v Nemčiji, Švici, Franciji…
Meni bi tukaj v Franciji bilo vse dosti lažje, če bi lahko funkcionirala v angleščini, saj mi je angleščina blizu, kot slovenščina. V angleščini sem suverena, samozavestna, samostojna, neodvisna, vse si lahko “zrihtam”.
V francoščini sem izgubljena. Francoščina je jezik, v katerem se sporazumevam na nivoju najstnice, zaradi tega sem omejena pri iskanju službe, kdaj tudi pri vsakodnevnih debatah s francoskimi vrstniki ipd. Vse to pa ima velik vpliv na mojo samopodobo, na mojo samozavest. Vse to je vplivalo tudi na to, da sem v zadnjem letu preživljala veliko eksistencialno krizo.
Ni lahko, ko se pri 30ih počutiš kot en nesposoben lolek, samo zato, ker nisi dovolj jezikovno podkovan.
Mislim da je obvladanje jezik eden najpomembnejših orodij pri uspešni integraciji v tujino oz. obvladanje tujega jezika ti olajša vsakodnevno sporazumevanje. Če se ne zmoreš sporazumevati, si praktično odrezan, si izoliran iz družbe, pa si lahko še ne vem kako pameten, sposoben ter izobražen ipd.
Če ne znaš govoriti jezika, si hendikepiran na vseh področjih, kar pa bistveno vpliva na nadaljnji potek življenja.
Meni samo zaradi jezika kdaj postane tukaj zelo hudo – ker v francoščini enostavno nisem tako hitra, zgovorna in suverena, kot to znam biti v ang/slo. Zaradi tega marsikje izpadem iz igre, izpadem “butasta”, tiha, plašna – čeprav sem čisto nasprotje tega. TO je recimo meni najtežji del moje integracije in to je tisto, kar vpliva na to, da včasih čutim osamljenost in domotžje…
Mi imamo tukaj zaenkrat še sončno, a temperature so že (skoraj) zimske. Brrrr 😀
hahaha, hvala za lepo dozo smeha. 😉
hahaha, hvala za lepo dozo smeha. ;)[/quote]
Oh malenkost ni zakaj.
Brit
Lepo, da si je gospodicna vzela casa in marsikoga poducila, kako ogromne razlike obstajajo v dozivljanju tujine in kako mimo so vsa ta tako pogosta posplosevanja o “zivljenju in/ali delu v tujini”. Tisti redki, ki smo okusili eno, drugo, tretje in se kaj, nam je vse to kristalno jasno. Pravzaprav, vemo toliko, da vemo, da le vsak zase zares ve, kaj in kako mu je.
Kakor kdaj vcasih manj, vcasih vec. Se da preziveti. Mi je pa kar vsec, da ni tako hudega mraza pozimi. 😉
Domotožje ja………..
Največkrat je najbolje ne misliti, pa kaj ko misli odletijo tja, kjer so ostali lepi spomini.
No ja, je že tako, kakšnega ruknem (kozarček) pa malo pozabim.
Kar gre.
Hälsa Shipman,
Slisim da se vam obeta sneg na severu
Moizelle.
zelo lepo si vse povedala.
sam sem se preselil v Anglijo pred dvema mesecema in kar pisem so zgolj trenutni pogledi, saj se zavedam, da sem v tujini se prekratek cas, da bi “verodostojno” pisal.
pa vendar moram dodati, da ni tako lahko, kot sem si predstavljal. domotozja sicer se nimam, se pa na trenutke pocutim sam. kljub temu, da se druzim z ljudmi, da se pogovarjam, da sem druzbeno aktiven, mi nekaj manjka. ne vem sicer kaj. morda res slovenska beseda, saj se zavedam da prepogosto berem forume 🙂 v zadnejm obdobju. vendar bom nehal, ker se bom raje bolj posvetil anglescini, saj jo zelim dobro govoriti in ne kot ostali priseljenci, ki po petih letih ne sestavijo enega stavka. sam se ze komot pogovarjam v anglescini.
sam ali osamljen sem bil tudi v Sloveniji. prijateljev nisem imel kaj veliko. prsti na eni roki so bili prevec, ce sem jih presteval. kar se tega tice, se mi tukaj dogaja bolje.
sem sem prisel najprej za eno leto kot au-pair. ne zelim delati dolgorocnih planov, vendar
po enem letu zelim ostati tukaj in si poiskati sluzbo in stanovanje.
na nekem drugem angleskem forumu sem zasledil komentar nekega angleza nekomu iz litve in pravi “zakaj si v litvi ne poiscete sluzbe”. bedast, retardiran komentar je to bil. sicer razumljiv, saj imigranti jemljemo delo domacinom. pa vendar domacin ne bo delal za recimo 1200£, immigrant bo pa srecen, ce dobi delo za 1000£.
sam sem prisel sem poiskusiti moznosti. doma v rodni dezeli moznosti ni. pa naj kdo rece karkoli. v sloveniji dela ni! in ne me prosim prepricevat drugace. sam nisem imel nikakrsnih vez in sem izvisel. kljub temu, da sem zelel delo v branzi, kjer vlada pomanjkanje kadra. in kljub temu, da imam izkusnje v tem, sem vedno izvisel. banda frdamana. uf sem razkurjen…
vendar. pustimo se presenetiti. rad bi le prezivel in za to sem pripravljen skozi vse “ovire” zivljenja v angliji.
tu je tezko vse. od urejanja papirjev, do sprejemanja navad in kulturnih razlik, do angleske slovnice,…
na sreco zivim z anglesko druzino, ki je kar “visji razred” in se razumemo in mi pomagajo vsaj pri jeziku. skozi pogovor in z otroki se ogromno naucim in predvsem hitro.
do sedaj sem zadovoljen in v slovenijo grem le na dopust.
ah, dovolj sanjanja.
vec o zivljenju tu in domotozju bom lahko povedal cez cas.
Veckrat grem tja manj me vlece da bi se kdaj vrnil.Why?
Brit
Brit, pa ti imaš vedno neke brihtne komentarje!
Pa imaš še kako prav….Zakaj? Dobro vprašanje, verjetno ker so ostali lepi spomini na otroštvo in mlada leta, glede prijateljev je povsod enako, mogoče se smilimo sami sebi, kdo ve!? Vsakdo ima svojo zgodbo.
Je res, kakšnega zvrnem pa je… Nazaj v Slovenijo? Nikoli!
Obiski še, dokler bodo ljudje še živi, potem pa…..no ja.
Hja, počasi bo sneg, sem že praskal led z šip… upam, da letošnja zima ne bo taka kot lani, bilo je -25 pa brilo kot pri norcih 🙂
se strinjam z Shipmanom in Britom, obisk-ja, vrnitev neeeeeeeeeeeeeeee, snag ze sedaj ok- pa saj smo v Skandinaviji eller hur ? Obstajajo spomini, obiscem stare prijatelje-dopust, za njih postajam cudak ker ne sledim slo-pravilom ( nov avto na dve leti- nove obleke )
Ko se vracam z dopusta recem- ja sedaj grem domov, pa me imajo zopet za cudaka. Ja doma sem sedaj tu- e jebi ga..sem pc cudak ki se v slo vec ne pocuti doma.
lp iz dezele kjer je Ibrahimovic skoraj narodni heroj
Ce si to samo prebral na forumu si imel se sreco. Je pa to se precej nezen komentar za internet. Lahko pa bos slisal se v zivo. Za sluzbe je pa trenutno kar kriza, ce nimas srece lahko isces tudi dve leti brez uspeha. Sploh, Ker slovenska skupnost ni tako mocna, ce so z drugih EU drzav oz. Commonwealtha jih pa ze se vcasih kdo spravi kam, ker imajo tu ze podjetja. Se pravi imas moznost dela najveckrat med Anglezi, ce te vzamejo. Ljudje so se vracali ze prej in mnogi spijo na ulicah. Nikjer ni lahko kriza je povsod in ce se se obremenjujes kaj drugi mislijo o tebi bo se tezje. Smo pa za njih Vzhodna Evropa. Imas sreco, da so gostitelji prijazni.
It’s all good fun
innit?
Kensington
Heey Slovenci ostanite se kaj v Ljubljani– V Celju –Ptuju -Mariboru –Postojni –Kopru –V Novi Gorici
V Novem Mestu Itd Treba je se da negdo ulice cisti vseskosi kjer bodo se nemski ali angleski turisti
mesta v smetisce spremenili …Saj je vsa Slovenija razprodana .Nasi hoteli trgovine delavnice vse ostalo
kot to je vse razprodano mi za tujce delamo …Ne mi vi ki se tam ostanete ..Mi drugi se pa fajn v drugih drzavah znajdemo Zivela Slovenija v tujini tista presnja pa ne obstaja vec …Jas sem se tega takoj zavedel cim sem v Francijo prisel —- tak sem se tukaj fajn imel da mi Slovenske nevosljive barabe nic niso pogresale …Upam za vse da se bo to se enkrat spremenilo da Slovenija znova postane prosperna kot prej .Samo to je pa nasa -vasa mladina ki bo to lahko spremenila .
Kot pravi Kensington ignorirat kar drugi mislijo o tebi , pravzaprav tu se gre kaj domacini mislijo o tvoji prisotnosti v njihovem kraju , se imenuje biti aroganten, brezobziren to je malenkost zate , a ne. Saj imas dobro opravicilo v sloveniji ni dela v uk si ga pa odzeru, zato ker se to da za manjse pare domacinu in to je u redu. Vprasanje je je ali je to u redu?
lp brit
Seveda Slovenija zdajle prepada in za mlade ni vec dela –to pa zato ker je generacija teh ki so ze zdaj v 60-70 letih in pobegnili ter ubogo Slovenijo zapustili namesto da delajo in prispevajo za razvoj njihove drzave .Namesto tega pa so sli ze oni v Gb Svico Nemcijo da si trebuh redijo neglede na to kaj bo Nova Slovenska mladina postala..To so ti isti ki se zdajle vazne delajo in Nas tozijo da ta nova generacija ki zdaj v GB pride — Anglezom kruh jemo .To so pa zares stare Slovenske ku-rve ki so po tem casu v njihovi glavi ze Anglezi postali …Oni so pa imeli pravico da boljse zivijo
ta nova generacija pa nima pravice Ker ti stari so si ze vse po svoje zivljenje uredili in bi skoraj novince
za lopove vzeli ki tam pri njih delo kradejo –Zakaj pa ti starci vsega tam ne zapustijo in to podarijo ubogim Slovencem brez kruha — in se z praznimi zepi v Slovenijo vrnejo (ker se ti tudi za Slovence vzamejo ..Ti stare svin-nje pa smrdijo –gabijo se mi BeRKK
BERK BERK
Forum je zaprt za komentiranje.