Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Za vse nas ki nas kdaj zgrabi domotozje

Za vse nas ki nas kdaj zgrabi domotozje

Zame osebno je tole STREZNITEV

http://www.24ur.com/novice/slovenija/skoraj-petina-slovencev-v-tezavah-zaradi-revscine.html

A v to se naj vrnem ?

Nisem primerjala, kako merijo prag revscine v SLO. V Avstraliji zivi pod pragom revscine 12.8% ljudi.
http://www.acoss.org.au/uploads/ACOSS%20Poverty%20Report%202012_Final.pdf

mandag

če imaš kakšen milijon evrov v štumfu potem se lahko vrneš, sicer ti svetujem, da se vračaš samo v mislih ali pa na kakšen obisk znancev in sorodnikov. Za stalno pa nikakor ne. Moram ti povedati, da niso navedli kakšen znesek je teh 606 evrov, ali bruto ali neto, kajti razlika je očitna.
naj ti povem, da je minimalna NETO PLAČA okoli 460 € ( bruto najnižja plača je 786 € od tega se plača cca. 300 € prispevkov državi). Plača v Sloveniji je enaka plači v severno afriških državah, samo cene te pa so peklensko evropske.

Hvala Paloma, glej zagrabi me domotozje, priznam,
sem samo en slovenske besede zeljan tujec v borbi za debelejsi kos kruha. In ko me zagrabi domotozje bi najraje vse spakiral in sel,-vendar ko pa vidim kaj se dogaja z drzavo- v Jugi obljubljeno in edino uspesno- pa stopim na zavoro….

mandag

ti verjamem, da je tako in vem, da pogrešaš slovensko besedo. No če se ti zatoži po slovenski besedi lahko pišeš mi na potujemrad(afna)gmail(pika)com, ti bom odgovorila vsekakor. Veš življenje tukaj je iz dneva v dan težje in mladi odhajajo, ker tukaj ne vidijo prihodnosti, žal to je dejstvo.
9

Saj imas slovenske spletne strani med drugim tudi med over net. 🙂 Porocila in vsaj nekatere oddaje na rtv slo bi tudi morale delati itd. Ce pa ne gre drugace pa pojdi na dopust za kaksen teden. 😉

Se namerava kdo od vas, ki imate domotozje, preselil v Slovenijo, ko se upokojite?

Pa kaj si ti klukec!? Če se odločiš da dreš, greš. Poti nazaj ni.
Kaj si v tujini nisi oz ne boš ustvaril novega življenja? Kupil stanovanje, dobil nove prijatelje?
Mene včasih prime, pa me hitro tudi mine.

Ce docakas pokoj v tujini ni domotozje ki te vlece nazaj, ker svet se je spremenil v tem casu.Jaz osebno sem vedno razocaran ko pridem na dopuste in hocem hitro nazaj. Kaj me vlece tja so spomini na mlada leta. Ko pa vidis da je vse drugace hoces nazaj, na varno.

Britishman,

Tako je. Doma je trenutno zelo cudna politicna in ekonomska situacija. Ljudje so skregani med seboj, vlada jim pa mafija. Ko sem bil lansko leto na obisku sem opazil, da so ljudje kot v transu. Vsak zagovarja svoje lopove. Nisem mogel verjeti, da je mozno toliko malverzacij politikov, ljudje pa se vedno ne storijo nic oz. pokapirajo. Se mi je tudi zdelo, da je pri nas drago. Po tistem obisku v Sloveniji pa se mi ne zdi vec v primerjavi z njimi. Cene so astronomske pri njih, ce jih primerjas z njihovimi placami….itd. Samo ljudje ne kapirajo nicesar. No in prav zaradi teh stvari domovine ne pogresam prevec.

Lp iz Avstralije.

Nimam domotožja, saj mi življenje v Sloveniji že od ranega zavedanja ni odgovarjalo.
Sama sem že v najstniških letih spoznala, da si želim ven iz Dežele.
Kot je nekdo že zapisal – Slovenija je mala, nič ni čudnega, če se najdemo posamezniki, ki si želimo od življenja “malo več”. Pa ne v denarnem smislu!

Jaz sem po naključju spoznala tujca, se zaljubila in brez razmišljanja sem se preselila k njemu, v t.i. razvito Zahodno državo.
Finančno tukaj nisem nič bolj bogata, sem pa veliko bolj srečna in svobodna, kot sem bila v Sloveniji. Živim v boljših ekonomskih/socialnih pogojih; sama družba in okolje sta tukaj človeku veliko bolj prijazna in vzpodbudna.

Edino, kar me tu pa tam muči je “osamljenost” – ki bo prisotna v meni vso življenje. Kot tujec se moraš s tem sprijzniti – da občutek osamljenosti ne bo nikdar minil.
Pa ne mislim osamljenosti v smislu “mi je dolgčas, ker nimam prijateljev”.
Gre se za tisti notranji občutek, ko se v določenih situacijah zaveš, da si tukaj popolnoma sam. Da sam doživljaš in se soočaš s kulturnimi razlikami. Da si popolnoma sam in nihče ne razume, kako težko ti je zaradi nepoznavanja jezika, navad, geografskih in drugih značilnosti nove države…

Opažam tudi, da že po 2letih izgubljam stik s slovenskim jezikom.
Nekdo je rekel “pa saj imaš slovenske spletne strani”. Ni isto – brati slovenske portale ali pa se dejansko z nekom vsak dan pogovarjati v slovenščini.
Če jezika ne slišiš, ne čutiš, ga s časom “pozabiš”.

In še za na konec – tudi sama se dokaj nerada vračam domov, saj opažam da ljudje v Sloveniji stagnirajo. Meni se je toliko novega zgodilo, toliko novega sem se o sebi in o svetu naučila, odkar sem se preselila – toliko je tega, kar me razganja in bi si želela to deliti s svojimi sonarodnjaki – a slovencev praktično nič ne zanima, kako je dejansko zunaj, tam v opevani tujini.
Letos, ko sem se vrnila v Slovenijo, me v 1 tednu nihče od slovencev ni vprašal “Kako se imam v tujini, kakšno je življenje tukaj”. Kaj počnem, kaj se mi dogaja ipd.
Večinoma so mi vsi samo nakladali o njih samih, kako jih faks je**e, kako so brez dnarja in brez službe, kako je dolgčas v sloveniji ipd.

Groza, kakšna žalost. Sploh med mojo generacijo (30letniki) – to so vsi na nivoju najstnikov. Brez nekih pravij vizij, životarijo pri mamicah, atekih, samo jamrajo in jamrajo….

Zelo, zelo mi je hudo, ko od tukaj, iz tujine gledam na nesrečno Slovenijo. Hudo v smislu – kako zelo so ljudje v Sloveniji prikrajšani, predvsem mladi ljudje – za njih v sloveniji ni nobenih možnosti, nobenih vizij in potencialov, da bi se mladi v sloveniji lahko osebnostno in duhovno razvijali ter napredovali v neko samostojno in odgovorno življenje.
Eno samo životarjenje iz dneva v dan, brez pravih ambicij, brez nekih odgovornosti, brez možnosti TO FEEL ALIVE.

Lp iz Francije

Večina ljudi, ki danes migrira, ne razmišlja o povratku domov. Tako je bilo včasih – delati in šparati 20 let v tujini ter se vrniti pod alpske hribe in si zgraditi dvorec.

Mogoce sem klukec (samo domnevam, kaj to pomeni) a po nekaj desetletjih me neznansko vlece nazaj.

Joni

no me veseli tvoje opažanje, a ti moram povedati, da ne drži, da nič ne storimo glede tega. Glej, lansko leto so v Mariboru organizirali vstajo, ki bi lahko marsikaj rešila. Dobili smo le to, da je JJ šel z vlade in na njegovo mesto prišla Bratuškova, ki pa ima tudi ideje, da človeka srat pritisne. Nabila je davke, in še po znižanju plač steguje svoje palce, s tem, da cene naraščajo. Da se vrnem k vstajnikom – namreč njim so sodili in so sedaj v zaporu. Ja to se dogaja v Sloveniji.
Dragi moji, ki ste šli v tujino in si tam ustvarili novo življenje, ostanite tam, kajti vrnitev v to stresno državo vam ne predlagam. Zelo veliko se je spremenilo v zadnjih nekaj letih in to na slabše. Lahko rečem, da smo Slovenci, ne morem pa reči, da smo srečni Slovenci, ker nismo. Žal to je resnica.

Politiki, tajkuni, sodstvo – so Slovenci. Narod ni nic drugacen od njih, samo da krade, laze in goljufa na malo, ker na veliko ne gre. In noben izgovor ne pomaga. Slovenci smo za posrat.

Pa se vseeno ne zelis vrniti nazaj. Tako pac je jezik malo pozabis, osnove bomo pa ze se poznali upam.

Saj kot pravis ne cutis neke pripadnosti in se boljse pocutis v Franciji. Mogoce pa obcutek sprejetosti se pride pa tudi, ce ga ne bo so pa vsaj prijaznejsi in se vidis v prihodnosti z nekimi cilji in upanji. Kot pravis ta obcutek “to feel alive” je precej vreden. Se strinjas?

Pa lep pozdrav v Francijo 🙂

p.s. vas moram obiskati enkrat jup!

Moizelle opaza po dveh letih v franciji da pozablja slovenscino. To je samo mogoce ce ti slovenscina ni materin jezik ali pa si mentalno omejen, Jaz sem ze 50 let v tujini in ne poznam nobenega slovenca in nisem pozabil ene same besede tudi ce mi kdaj ne pride takoj na jezik, to se zgodi toda pozabil je nisem Jaz nevem zakaj ljudje to trdijo ali ima kdo kaksno drugo razlago?Mogoce je bahanje?da lahko pove da je v tujini, kot ces, sem pozabil kako se rece, namrec zivim v tujini, a res…ja ze dve leti skoraj ja,,,,kje pa… a hh v Franciji …srecen ti.. ti zavidam jaaa…merci…merde….

Tudi jaz Slovenscino pozabljam. Ze leta redko govorim, citam, pisem. Nisem vec preprican glede gramaticnih pravil. Ne morem se spomniti prave besede. Nijanse. Vem pa, da to ni vec tako kot je bilo. Zal.

To, da so v Sloveniji ljudje prepricani, da vse vedo, je pa fenomen majhne zaprte drzavice. 20-letniki, 30-letniki, 40-letniki, … isto. 🙂

Moja slovenscina je po 17 letih zunaj cisto OK, seveda pa ni vec kot je bila. Ampak zdalec od tega, da bi se zapletala, ceprav nimam nikogar, ki bi z njim dnevno govorila slovensko.

Tega problema nimam, ker slovensko ne znam prevec dobro so mi na tem forumu povedali. 😀 Tako, da nimam cesa pozabiti vsaj…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close