Najdi forum

za vse, ki se vozite z vlaki

Nekaj me zanima! Pred letom ali dvema so Slovenske železnice za nadomestek dobrim starim Gomulkam kupile neke čudne Siemensove vlake, imanovane Deziro. Meni osebno se zdijo predvsem premajhni v konicah in tudi sicer zelo neudobni. Skratka mnogo slabši od Gomulk v vseh pogledih. Pogovarjal sem se tudi z večimi sprevodniki in vsi so se strinjali, da ti novo vlaki niso ravno v redu. Zanima me še vaše mnenje! Hvala!

Strinjam se s tabo, ti novi vlaki so neudobni, mene najbolj moti premajhen razmik med sedeži nasproti sedečih. Tisti, ki imajo malo daljše noge jih nimajo kam dat. Edina prednost teh vlakov je, da so tihi….gomulka rulz 🙂

Gomolke so zastareli vlaki in ne ustrezajo sodobnim standardom. Morda so znotraj bolj udobni, vendar so za vožno bolj nevarni. Trend razvoja gre v povečevanje hitrosti vlakov. Saj to je vsem jasno. In tu je zelo pomembna nagibna tehnika vlakovne kompozicije, ki jo ti novi vlaki omogočajo, stari pač ne. Res je da SŽ ob trenutnem finančnem stanju ne bodo mogle omogočiti prav hitro takšnega razvoja, vendar pa je nakup teh vlakov pač v tej smeri.

Mislim da smo lahko kar srečni, da se vsaj nekaj premika na SŽ, saj so gomolke že skoraj muzejski vlaki, neglede na to kaj pravijo sprevodniki.

Ti si tole majčkeno zamešal. Siemensi ne vozijo popolnoma nič hitreje od Gomulk, pa tudi nagibajo se ne. Tisti se imenujejo Pendolino. Poleg tega se pa ne spomnim, da bi zaradi kakšne Gomulke že kdaj nastala nesreča, Siemensi se pa baje kvarijo kot po tekočem traku…

hehe, sem sam dozivel opisano.. Stali smo na sredi odprte proge, “pilot” je nekaj vijacil z metrskami “rorcangami” okrog koles”, sprevodnik pa je izkoristil priliko in malo “igral” s procesnim racunalnikom.. Gomoljke so res zgodovina, menda so bile originalno namenjene Varsavskem metroju. Smo se pa z njimi lepo vozili in zdaj pa je ze po tridesetih letih cas, da se z njimi vozijo le se nogometni navijaci..

Imaš popolnoma prav. Zadnjič, ko je zapadlo tako veliko snega, jim je pocrkalo 3/4 Siemensov. Zakaj? Hm….ker so občutljivi na sneg, ki ga meče pod “kolesa”, saj se menda to v Italiji, odkoder so, ne dogaja, naši pa tega niso predvidili :(…..elektronika je hudič. No ja, takrat smo se vozili z gomolkami in je blo prav fajn 🙂

Imaš prav. Hvala za opozorilo. Res sem zamenjal Siemensove vlake s Pendolinom, vendar to v ničemer ne spreminja dejstva, da si slovenija pač ne želi muzeja na tirih.

Koliko se kvarijo Siemensovi vlaki res ne vem, za gomolke pa je samo vprašanje časa, kdaj bodo iztrošene. Material se pač tako kot vse stara in s tem zanesljivost.

-dp- mislim, da se vsi strinjamo, da nočemo muzejev na tirih. Vprašanje je bilo zastavljeno predvsem kaj mislimo o teh novih vlakih. Škoda, da niso nabavili predvsem bolj udobnih vlakov.

Pa slabo je tudi, da se ne da odpreti oken, ker je ves vlak klimatiziran. Mnogim ljudem, med drugim tudi meni, je bolj všeč naravno zračenje kot pa umetna klima.

Glede an to, da vsak dan preživim dobro uro na vlaku, si drznem trditi, da so kupili eno sranje. Ti vlaki so po neuradnih podatkih narejeni za podzemne železnice in niso prilagojeni takšnim temperaturnim razlikam, kot so pri nas. Poleti crkujejo od vročine pozimi pa od mraza in snega, ki se jim nabere okrog koles.
Nedojemljiv fenomen teh vlakov je tudi, da pozimi nekaj časa grejejo potem pa šibajo klimo kot nori. Po besedah kondukterja, se klime ne da izključit, v kar dvomim in mislim, da nekdo, i vozi vlak pač ne ve kateri gumb stisnit. Drugi absurd pa je, da včasih kurijo tudi poleti. Mislim, da je odvisno od osebe, ki upravlja z vlakom. Zaradi klime in neprodušno zaprtih oken, pa se zrak v vlaku nikdar ne zamenja in potniki dihamo že 1000X prežvečen zrak. Poleg premelo prostora za noge, je vlak baje prilagojen za invalide, ker pa je ožji od slavnih gumolk, je med vlakom in peronom preveč prostora in starejši ljudje težko vstopajo in izstopajo.
Ti vlaki so obup. Za tak denar se menda dobi kaj boljšega, samo v tem primeru nekdo ne bi dobil provizije. Tisti, ki je to dal v javnost pa bi še vedno imel službo.

New Report

Close