Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Za vse, ki imajo popolnoma bele muce!

Za vse, ki imajo popolnoma bele muce!

Imam eno vprašanje, glede katerega smo imeli danes v službi debato in sicer so moje sodelavke trdile, da so muce in mucki, ki so popolnoma beli ali slepi, ali pa gluhi. Meni se to seveda zdi smešno, zato sem se odločila, da se prepričam na tem forumu in da mi vi, ki imate bele muce poveste, če je na tem kaj resnice.

LP:)

Težave so edino pri mucah ki so bele barve in imajo modre oči, te so običajno gluhe (tudi jaz imam takega) ali pa imajo kakšno drugo deformacijo. Do tega naj bi prišlo v 99 odstotkih, baje zaradi križanja genov. Drugače pa muce ki so bele in imajo kakršnokoli drugo barve oči (rjave, zelene). To je teorija, ki sem jo jaz slišala, če sem pa kaj narobe napisala me pa prosim popravite.

LP Kiki

Ups!
Stavek, ki se začne z: Drugače pa muce ki so bele in imajo kakršnokoli drugo barve oči (rjave, zelene) so pa čisto v redu in z njimi ni nič narobe. Se opravičujem, sem izpustila zadnji del stavka.

jaz imam belega mačka in ima rumeno zlate oči pa ni ne gluh ne slep..pa tudi že prej smo imeli belega mačona pa je bil tudi normalen..
je pa navaden kmečki maček..samo po mamici je bel.. ta muca je bila pred leti najdena, je bela z malo daljšo dlako… 3/4 njenih mladičkov je belih… le redko je bel in dolgodlak…
tisto o gluhoti velja izključno za bele perzijke…..80% je gluhih…

Mama ima doma popolnoma belo muco, ki je gluha in ima eno oko modro, drugo rjavo-zeleno. Muca je stara 6 let in se odlično znajde. Zraven muce smo dobili tudi njenega bratca, ki je bil ravnotako bel in gluh. Mislim pa, da to ni pravilo, saj obstajajo tudi bele muce, ki normalno slišijo oz. vidijo. Verjetno je to igra narave. 🙂 LP

Sama imam dve beli mački, rumenooki, slišita zelo dobro.
Pred kratkim pa sem našla belega mačkona z modrimi učmi, ki pa je gluh, ja.

tarisa – ne bo držalo!

Gluhost NI vezana na pasmo, pojavlja se tudi pri ostalih živalih npr. psih (mislim, da sem prav informirana) bele barve in modrih oči.

Gluhost se torej NE veže na pasmo in zato so tudi navadni domači mucki z modrimi očmi lahko gluhi. Lahko, ne pa vedno!
Tudi podatek da je 80% belih perzijk gluhih, ni pravilen.
Gre pač za dominantne gene, in dober vzreditelj bo vedel kaj mora storiti, da je takih ‘problemov’ čim manj..

Gluhost se lahko pojavlja tudi pri belih živalih (npr. mačkih), ki imajo eno oko oranžne barve (odtenki od jantarjevo rumene, oranžne, do zamolklo rjave) in drugo oko modre barve – vendar na tisti strani, kjer je oko modro.

Pri mačkah z oranžnimi očmi in pri mačkah z zelenimi očmi (činčile in osenčeni barve) gluhosti ne poznamo. Vsaj jaz še nisem zasledila nobenega konkretnega podatka o tem.

Na tem linku – Catland, si lahko preberete krasen članek o tem pojavu. Je sicer v hrvaščini, pa mislim, da ne bi smel delati problemov.

Simona

lepo si nam to razjasnila.. ta moj podatek (80%) je iz ene precej stare knjige
zanimiva pa je igra narave…

Taka gluhost se pojavlja tudi pri psih. Zelo pogosta je pri dalmatincih. Sedaj ne bom vedela za kakšen odstotek gre. Sem gledala oddajo na to temo na Animal planet.

Ja, enako je pri psih, večji odstotek se pojavlja pri modrookih psih, vendar pa se gluhost prav tako lahko pojavi pri belih psih (in mačkah in še kakšni živali), ki imajo drugačno barvo oči.

Lp, Yo

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

Kiki, bom hitro tvojo teorijo postavila na laž. Tašča ima belega mačkona z rumenimi (no ja, svetlo rjavimi) očmi, ki je popolnoma gluh!!!

No, kot že rečeno, naš mačkon je najdenček z malo daljšo dlako, se pravi mešanček, obe očesi ima rumeni in je POPOLNOMA gluh.
Kot nam je razložila veterinarka, sta si gena za belo barvo in gluhost zelo blizu in se očitno hkrati z belo barvo prenaša še nebodigatreba za gluhost. Problem je pa tudi pri dalmatinčkih (pa sploh niso čisto beli).

Lep pozdravček!

Popolnoma bela muca,vidi in sliši.Njen sinček bel mačkon,tudi vidi im sliši!
Oba sta zdrava in zame popolna!

l.p.Ninjetka ***************** Kdor ima dobro srce, ta ne potrebuje lepega obraza

Nas Belina je bel z modrimi ocmi in gluh kot top! 🙂

[img]http://www.danasoft.com/sig/ostrzkla.jpg[/img]

Imam belega mačona z rjavo zlatimi očmi in je gluh. Morda bi naredili kakšen test če je res gluh ali slep npr. postavite se za njegov hrbet in ga pokličete ali predenj postavite hrano pa boste videli, če jo je zagledal.

LP

Imamo belega mačkona, ki ima eno modro in eno rumenorjavo oko. Z njim je vse okej, sliši in vidi super 🙂
A kdo ve, če imajo bele mucke, ki slišijo normalno, večjo možnost, da uglušijo na stara leta?

Jaz imam belega mačkona. Eno oko ima modro in eno svetlo rjavo in ima kratko dlako. Pričakovali smo da bo bil gluh, ampak po pregledu veterinarja še je izkazalo za ravno obratno. Maček dobro sliši in vidi. Tudi lovi, ker je kmečki maček. Je res da ima veliko belih mačk probleme z vidom, ampak nimajo jih pa vse bele mačke.

tudi mi smo imeli bele mucke, z modrimi očmi – popolnoma gluhe…to so albini, in žal ne slišijo.

Tudi jaz sem imela popolnoma belega mačkona z daljšo dlako in z rumenorjavimi očmi, ki ni bil gluh. Tudi njegova hči, popolnoma bele barve in z rumenimi očmi dobro sliši. Zdaj pa imam belo dolgodlako muco, ki ima krasne modre učke in na srečo super sliši. Tako, da očitno ni pravil, obstaja samo večja verjetnost za gluhoto belih muc.

New Report

Close