Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Za Vrbo in Petro

Za Vrbo in Petro

V tem času ko dobivam KT oz. po 4 sem bila v stiku z osebo ,ki je zbolele za
TBC. To sem povedala zdravnici, napravili so mi Matu test, ta je bil pozitiven, potem še Rtg , bakterije nimam aktivne, vendar moram imeti preventivo , da se ta ne aktivira oz. lahko zbolim za TBC- takšna je razlaga moje pumuloginje. Preventiva tablete Rifinah.

LP

Marjana,

hvala za inf. Pa naj te nikar ne skrbi preveč. Ti pošljam koš pozitivnih misli in veliko sončka (pri nas dežuje kot za stavo, pa pri vas?)
lp, petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Petra

Tudi pri nas dežuje!

Ne delam si ravno skrbi, te tabletke bo pač treba zobati 3 mesece, bolje to kot pa nositi v sebi strah ,da boš zbolel čez leto ali celo dve. Sicer pa se bom posvetovala še z mojo onk.

Tudi vama naj sije sonček vsak dan .

😮
spet nisem vedela za kaj se gre, ker ste na drugem mestu nadaljevala… tako da rabim potem mnogo časa in iščem v čemu je stvar……

no glede TBC: jaz sem tudi prisla v stik s TBC pacientko, pa so me dvakrat klicali na rentgen, pa ne vem zakaj dvakrat… verjetno ker imam brazgotine v pljucah, sem menda imela kdaj hudo pljucnico brez da bi to vedela (ker po hudi prometni nesreci nisem cutila mraza in bolecin)…

Pravite da ste dobila tisto za imunski sistem… ce Vas bo tako strah, potem jeste zastonj te tablete… Vas imunski sistem je ze itak v kleti… zdaj bi Vas strah samo oviral. Vi rabite zdaj trezno glavo, si nabrati kup informacij, kakšne so možnosti, kaj lahko izboljšate sama… in da se boste lahko koncentrirali na bistveno, se ne ovirali s strahom!!!!
Pa ce Vam ucenje zdajle pomeni stres, potem se ne bo svet podrl, ce boste prestavila izpite za eno leto. Danes se zivi, ne zanasajte e na jutri, Vase telo je ze itak na alarm!!!
TBC test se naj ponavlja vsake 3 mesece do dveh let, se mi zdi….Kaselj takoj za tem je lahko tudi nervozen, ker se bojite – kar je razumljivo, lahko pa je tudi prvi znak, ker je Vas imunski sistem slab…
prvi znaki TBC so podobni prehladu, kaksna vrocina, utrujenost, neapetitnost/hujsanje. tipično bi bilo znojenje ponoči… ampak to je lahko pri rakovi diagnozi itak…Pozneje zeleno-rmeno izkasljevanje…se pozneje se kaslja kri…
Upajmo, da bo Vas imunski sistem se lahko tole preprecil, ker potem pride kemoterapija in bo se bolj oslabšala imunski sistem, ker unici tudi zdrave celice… Tuberkuloza pa bi se zdravila dolgotrajno z antibiotiki…in tega zdajle res ne rabite. Ni govora!

Ja, sem našla Vašo diagnozo. NeHodgkinov, folikularni, Gradus II stadij IV A.
Marsikaj je odvisno od prognostičnih faktorjev: starosti, spola, stadija, A/B simptomatike in histologije…
Še več pa je odvisno od tega, če se boste na novo odločila za življenje. To pomeni, da nič hudega, če vzamete to diagnozo za „smrtno“ diagnozo, včasih to pomaga kot šok-terapija, ker Vas morda prav to prebudi, da boste spoznala, da tisto do sedaj ni bilo življenje in boste res začela živeti, tako kot sama hočete in ne tako kot drugi od Vas pričakujejo…Večina ljudi, ki ozdravi, se je na novo odločila za življenje; si ne smete zeleti, da bi bilo tako kot je bilo, ker bi imela bolezen iste pogoje… treba se je odločiti, da bo boljše.

Jaz imam tule malo nesigurnosti v Vasi diagnozi, ker ne obstojajo enotne internacionalne klasifikacije, tako da ne vem, ce je prav, da se gre pri gradius II za Follikelzentrumslymphom iz skupine *indolentlnih* NHL (low risk = nizek riziko)
B celičnega izvora – naj popravi kdo, če se motim
A je, ce nimate splosnih simptomov (B bi bilo pri naslednjih simptomih)
– ideopaticna temperatura do 38° najmanj en teden
– ideopaticno nocno znojenje
– ideopatično hujšanje (10% teze v 6 mesecih)
* ideopatično, je če ne poznamo vzroka

Stadium IV je ze disseminirana prizadetost enega ali več extralimfatičnih organov (jetra, možganov, hrbtenjače, kosti, kože etc.) z prizadetimi bezgavkami ali brez
(kar tako za razumevanje kaj spada k Limfatičnim organom: vranica, timus, slepič in tonzile)

Grading II = agresivnost
Če se gre za *indolentne* NHL v omejnih stadijih I + II, potem bi se lahko ozdravili s sevanjem, ampak jih žal diagnosticirajo prepozno, ko zdravljenje s sevanjem ni več možno.

Je pa tudi pri indolentnih limfomih slab odgovor na KT, ker se te celice počasi delijo in niso tako občutljive na citostatike. Zato ima zdravljenje v stadiju III+IV bolj paliativen karakter in se bo v principu zdravi le za upočasnjenje bolezenskega poteka, za oblaženje simptomov in za dolgotrajno remisijo.
Ce je to to, potem je še možna visoko dozirana KT (je pri teh limfomih se bolj v dobi testiranja) in Kristina je bila zadnjič tudi na enem predavanju o transplantaciji celic (lahko malo pove)…

To pomeni, da bi visoko dozirana KT (COPS) versus Interferon-alpha- vzdržna terapija pokazali signifikantno podaljšanje progressionsko-prostega intervala…

Kateri organi pa so prizadeti ? ker četudi bi se morda poskusili s sevanjem, so pljuča in hrbtenjača (centralni živcni sistem) zelo občutljivi na sevanje in je lahko nevarno…

Tako da po eni strani vzet zadevo zelo resno, po drugi strani pa ne obupat (o tem lahko pričajo vsi tisti, ki so ozdraveli).

Ne vem zakaj so Vam dali KT, ker lahko zato obstoja vec vzrokov, ali
– ker jo dajo v stadiju I+II pri hitro rastajočih in bolj agresivnih vrstah,
– ali ker so prepozno spoznali oz. Je v preobčutljivih organih

Kot sem ze napisala, se dobra imunost doseze tu s citokinsko terapijo – interferonom α (IFN-α); če ne pride do prevelikih anomalij v krvni sliki, gripalne simptomatike ali depresivne reakcije. Lahko se da s kemoterapijo ali pa potem, ko je še nek ostanek bolezni…
To sem napisala še posebej, da se boste lahko lazje sporazumevala z onkologinjo.

Zdaj pa grem spat, pa se kdaj drugic kaj…
LP

Vrba

Hvala za pojasnila. Tudi sama sem veliko prebrala o Imfomih in vrstah, verjemi najmanj sem si zelela parv tega – folikularnega. Vendar je histologija bezgavke pokazala tako.

Glede znakov, nobenih težav nisem imela, v dimljah ( no bol v meči) sem začutila bulico, in potem se je začelo.

Zdravljenje predlagali, ker je v trebuhu ob aorti, ostali organi vsi ok.

New Report

Close