Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Za skrbno in ostale – pralno-sušilni stroj

Za skrbno in ostale – pralno-sušilni stroj

Pozdravljena,

Nekje sem zasledila, da imate pri vas doma pralno sušilni stroj (vse v enem). Tudi sama razmišljam o tej varianti, predvsem ker bi morala ob nakupu samo sušulnega stroja kupiti zraven še nov pralni stroj (tisti, ki ga imam zdaj ima premalo obratov in bi bilo perilo premokro za sušilca – tako so mi rekli).

Zdaj pa moja dilema, vsi mi odsvetujejo nakup stroja, ki ima obe funkciji ker naj bi takšen stroj uporabljali samo v izjemnih primerih tudi za sušenje, pa da ne dela tako dobro kot če imaš ločeno itd…

Skratka zanima me – kaj je res in kaj ne? Na kaj moram biti pozarna pri nakupu? Ali je to kondenzacijski sistem? Kakšno znamko mi priporočate?

Vsem hvala za pomoč in lep pozdrav,

Manca1

Res je da je nakup vsakega posebej veliko dražji ampak kar povprašajte pri prodajalcih bele tehnike in vam bodo to odsvetovali. V eni brošuri sem celo zasledila zakaj oboje v enem ni OK. Mislim da v brošuri od Boscha ali Mieleta. Pot pod noge do ene specializirane trgovine in bodo svetovali. Toplo odsvetujem nakup v enem. Soseda in prijateljica – obe imata mašino v enem in obe se pritožujeta…
Topel pozdravček…

Premalo obratov- o tem bi se dalo diskutirati. Moja mama ima že tri leta sušilec in pralni strtoj, ki centrifugira samo s 400 obrati. Pa sušilec še vedno dela, le malo dalj časa se suši kot v mojem (scentrifugirano na samo 800 ali še manj obratov).

Po mojem gre samo za to, da se zraven proda še pralni stroj. Ima katera drugačne argumente zakaj bi moralo biti perilo boj scentrifugirano? Res pa je, da je bolj ožeto perilo bolj mehko.

Pomanjkljivost pralno sušilnega stroja je v tem, da ti pereš 5 kg perila, sušiš pa samo polovično količino opranega perila, oz. sem že zasledila, da sušiš do 4 kg.
Poleg tega ni razlika med pralnim in suš. strojem samo v velikosti bobna, ampak tudi v izdelavi. Sušilni ima luknjice samo v ozadju bobna, pralni pa ravno obratno. Kombinirani je pač izhod v sili, če nimaš prostora za oba.
Če kupuješ posebej, bodi pozorna na to, da bo imel sušilec term. tipalo za merjenje vlažnosti, ker ti bo posušil ravno do tiste mere, katero boš izbrala.
Vsi na forumih navijajo za kondenzacijskega, tudi sama ga imam malo več kot eno leto, prej sem imela predpotopnega gorenjevega. Meni ta nov preveč segreva prostor, ker je dokaj majhen.
Sicer pa odtipkaj v iskanje pralno sušilni stroj, pa boš dobila kar nekaj odgovorov na to temo.

Kot je povedala Jana, je kombinacija pralno sušilnega stroja bolj izhod v sili in je primerna za gospodinjstvo z manj člani. Kajti, če pereš bolj nabasan stroj perila, boš morala sušit dvakrat – vsakič po polovico vsebine pralnega stroja.

Res pa je, da je za učinkovitejše sušenje perila in daljšo življensko dobo sušilnega stroja ustrezneje, če imaš pralni stroj z višjimi obrati.

Odloči se sama, vendar jaz ne bi kupila kombiniranega stroja. Če imaš prostorsko stisko, lahko sušilni stroj namestiš na pralnega, za kar dobiš posebne nogice za pritrditev.

Jaz uporabljam odzračevalni sušilni stroj že 6 let, pa sem z njim zelo zadovoljna. Poznam pa jih kar nekaj, ki se pritožijejo nad kondenzacijkim.

LP Hanči

Veš kaj, stvar je draga. Sušenje je naravni proces, od boga dan nam smrtnikom in zakaj bi jaz plačeval za sušenje. Perilo se posuši tudi, če je zunaj sneg. Poleti s sušenjem ni problem, pozimi pa lahko sušimo v kurilnici (kjer je toplo). Če je perilo malo vlažno, ko ga likamo, pa tudi ni nič hudega. Moja žena tako ali tako čaka z likanjem kak teden (da se nabere) in v tem času bi bila stvar suha tudi če je nebi centrifugirali.

Nekaj ljudi, ki jih poznam ima kombinirane sušilnike ali samostojne s. in edina pritožba, ki sem jo slišal je, da stvar požre precej elektrike.

Prostor pa segrevajo vsi. Tudi hladilnik.

Če pa želiš moj nasvet: glede na to da že imate pralni stroj in ste z njim doma zadovoljni, kupi samo sušilec. Prostor ni ovira, saj se ga lahko da na pomivalnega.

Če pa je sedaj to razlog, da se nabavi tudi nov pralni stroj, potem pa stari nikakor ni kompatibilen s novim sušilnim strojem, ne samo po hrupu ampak tudi po barvi (tudi bela s časom zbledi).

lp

Hvala za vse odgovore – še vedno čakam na skrbno.

Lepo in vse prav, vendar je situacija naslednja:

Skoraj nikoli ne čakam, da napolnim pralni stroj do mamksimuma, ker mi potem zmanjka cot 🙂 in če je nosilnost pralnega stroja 5kg in susilnega 4 kg imam jaz velikokrat v pralnem stroju tudi samo do 3kg perila, sploh kadar perem ločeno (rdeče in roza skupaj, modro skupaj, črno skupaj, belo (sp. perilo in zokni) skupaj, brisače in kuhinjske krpe skupaj….), sušilnice nimam, balkonček je majhen in zaprt, v spalnici, kuhinji perila ne sušim rada, v kopalnici imam malo prostora, dovolj in sita sem sušenja pozimi po radiatorjih (tistih bogih treh ki jih imam v stanovanju in kjer se oblačila samo kuhajo…), skratka dajte mi kak pameten nasvet tisti, ki IMATE oboje hkrati v eni funkciji.

Sem pa z iskalnikom prebrala že vse kaj se sme sušiti in kako sušite vi v sušilnem stroju.

Torej prosim javite se tisti, ki imate pralno sušilni stroj doma.

Lep pozdrav

Manca1

p.s. da bi imela kurilnico (in to pomeni svojo hiško) pa je moja pobožna želja 🙂

No, jaz sem imela pralno-sušilni stroj. In prav tako kot ti nisem imela težav z veliko količino perila, prej težave s premalo perila za v stroj. Pa sem to opustila in imam zdaj ločen pralni stroj in sušilni stroj. Nekaj razlogov, zakaj:
1. Kombinirani stroji imajo ponavadi samo možnost sušenja na čas, torej nimajo senzorja za vlažnost perila in tako moraš sama ugibati, kdaj bo perilo ravno prav suho (meni to ugibanje ni ravno uspevalo in je bilo perilo bodisi premalo suho – potem spet mal oobešaš po stolih in radiatorjih, bodisi presušeno – kar pa pomeni zelo zelo zmečkano).
2. Pranje in zaporedno sušenje v kombiniranem stroju lahko v praksi pri dveh žehtah pomeni zelo veliko časa. Če imaš sušilec ločen, lahko med sušenjem prve žehte že hkrati pereš drugo žehto.
3. Boben sušilnega stroja je precej večji od bobna pralnega(kombiniranega) stroja. Zato je perilo v njem pri sušenju precej manj natlačeno in zato bistveno manj ali pa sploh ne zmečkano. Noben problem ni, če je perila malo – bo pač prej in lepše posušeno, a ne.
4. Ločeni sušilni stroji imajo lahko številne koristne dodatne možnosti, ki jih kombinirani ponavadi ne nudijo: možnost nastavitve zamika začetka sušenja, možnost rahljanja posušenega perila, programi za posebej občutljivo perilo, sušenje volnenih zadev na polički v košari…

Jaz imam kombiniranega pralno- sušilnega od Elektroluksa okoli tri leta in n e vem kaj naj bi bilo narobe z njim. Res je, da če nabašem stroj do vrha sušim 2x, pa kaj? To sem vedela že, ko sem ga kupovala. Suši pa odlično, ker ima zelo dobro centrifugo. Ker imamo precej takih oblačil, ki se ne smejo sušiti v stroju mi popolnoma zadostuje. Tam pa kjer imajo majhne otroke in se kar naprej pere in imajo prostor za dva stroja je najbrž res bolje imeti vsakega posebej. Ne vem zakaj znane firme delajo kombinirane stroje, če jih odsvetujejo? Mislim, da jih osvetujejo prodajalci, ki bi raje prodali dve mašini namesto ene.

Tudi jaz imam kombiniran pralno sušilni stroj in sem z njim zadovoljna. Res je sicer, da v njem ne morem posušiti celega bobna, ampak saj je večinoma med perilom tudi nekaj kosov, ki se jih ne sme sušiti in ko te vzamem ven, je količina perila za sušenje ravno prava. Res je tudi, da nima tipala za preverjanje vlažnosti perila, ampak jaz sem se že navadila, koliko časa se kaj suši, tako da s tem nimam problemov. Pomembno je samo, da perilo takoj po končanem sušenju vzamem iz bobna, ker drugače se res pošteno zmečka.

Meni tudi zelo ustreza, da lahko recimo dam perilo, ki se ne mečka tako zelo (sp. perilo, kuh. krpe, brisače, posteljnina, nekatere majčke) prat in sušit čez noč, ne da bi ga morala vmes predevati iz enega v drug stroj. Zvečer stroj vključim in zjutraj je perilo suho. Seveda v takem primeru bobna ne napolnim do konca.

Jaz sem torej s kombinirano mašino zadovoljna. Če bi imela večje stanovanje ali hišo bi mogoče še premišljevala o ločenih strojih, v tem stanovanju pa bi bila to samo potrata prostora. Mi imamo pač tako majhno kopalnico, da prostor nad strojem raje izkoristim za omarico, kot pa da bi gor tlačila še sušilca.

jaz pa imam pralno sušilnega Wirlpoolovega, katerega življenjska doba je že več kot 8 let. Perem skoraj vsak dan (do lanskega leta 4 člani sedaj 5), pokvaril se je samo takrat, ko nekaj časa nisem potrebovala sušilca in je šla ena zadeva zato, ker to nisem počela (za popravilo je bilo treba odšteti cca 5000 SIT) Drugače pa je super. Ima pa možnost nastavitve dveh stopenj obratov – 500 in 1000.
Pozdravček
Mateja

Evo, čakaš mene: imamo indestita 125 WD (upam, da sem prav napisala, za cifro nisem zihr, ostalo drži). Jaz ne sušim kar vsega po spisku, uporabljam ga takrat, ko je to res potrebno, zdajle v tem zoprnem času, ko se mi debelejše stvari ne posušijo v enem dnevu in eni noči, pa ko notri še ne kurijo. Ne rabim ga poleti, pa tudi ne pozimi, ko se enkrat kuri.

Ker stroja nikoli ne nabutam do skrajnih možnosti (in čez), nimam težav s prelaganjem perila. Pere 5 kg, suši 4 kg, ampak ker stroj polnimo največ do nekaj čez 2/3, ni panike. Prepoln stroj perilo slabo opere, sploh pa ga ne smeš povsem napolnit pri občutljivih tkaninah. Jaz sušilec trenutno uporabljam največ za štorkljine plenice, 10 kom+vložki+prekrivne+kak kos perila je suho v cca. 1 uri. Naš “univerzalec” ima senzorje, tako da lahko sušenje nastaviš po času (40, 60, 120 min) ali pa na stopnjo suhosti (za likat, srednje suho in zelo suho), pa tudi za vsako vrsto perila ima svoj program sušenja, odvisen od nastavitve programa za pranje. Centrifugi sta dve, 500 in 1000 obratov+izpust vode za svilo in volno. Perilo, ki se kuha, suši na višji temp, kot srajce, recimo. O tem, da perila iz sušilca ni treba likat, jaz ne vem nič, ker si ne predstavljam moža, da bi šel v službo v srajci iz sušilca, ki ni videla likalnika. Torej perilo je zmečkano, malo manj kot po centrifugi, ampak zmečkano JE. Ne rabi nobenega zračnika ali okna, vsa voda gre ven po isti poti, kot tista od pranja. Vlage ali sopare ne dela, edino kopalnico lepo pogreje. Pokuri precej elektrike, ampak to jo vsak sušilec, tudi tisti, ki je ločen od PS, kajti pokuri jo grelec. Mi smo z njim zadovoljni, če bi danes kupovali še 1 x, bi kupili isto. Nam so razložili le, da se življenjska doba takega stroja skrajša. Pa ne za 50%, za cca. 20-30%, če ga v oba namena uporabljaš redno. Mi ga ne. Je tih, minimalno hrupen, uporabljamo ga brez pritožb sosedov (preverili!) tudi ponoči.

Upam, da sem ti odgovorila na vsa vprašanja, če te še kaj zanima, vprašaj. Aja, cena: okoli 100 jurjev 2 leti in pol nazaj. “Rostfrei” boben.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Mi tudi imamo kombinacijo; nekaj več kot 1 leto. Ravno tako ga uporabljamo v prehodnem času, za kakšne brisače ipd.
Poleti sušimo zunaj, sedaj in pozimi pa perem tako ali tako vedno zvečer, perilo dam na stojalo in je zjutraj ponavadi suho (ali pa popoldan, ko pridemo iz službe).
Meni osebno se zdi škoda elektrike in konec koncev tudi stroj suši kar nekaj časa… največji razlog za tak nakup pa je bil (pa imamo 16km2 veliko kopalnico), da niti pod razno ne morem gledati v kopalnici 2 stroja… smo pa trije v družini.
No pa še to: ko smo kupovali in se odločasi za ločeno ali kombinirano, so prodajalci vsi po vrsti to odsvetovali, kot razlog pa navajali, da moraš dati pol perila iz stroja (ker ne suši toliko kg kot lahko opere)…
Lp.

Pozdravljene,

Hvala še enkrat za vso pomoč, predvsem vsem tistim, ki ste mi naštele realne podatke o kombinaciji pralno sušilnega stroja.

Hvala Skrbna, tudi sama vedno likam vse kar je potrebno likat in si tudi sama ne predstavljam, da bi šel mož s srajco direkt iz PS stroja v službo.

Rabila pa ga bom predvsem za določena oblačila, saj določene stvari (posteljnino in podobne zadeve) nesem k mami, ki ima dovolj prostora (beri: hišo) :), poleti pa tudi na tistem mojem malem balkončku lahko kaj posušim.

Hvala še enkrat vsem in lep pozdrav

Manca1

New Report

Close