za Primoža
Dragi Primož,
sem dokaj redna obiskovalka tega zelo pomembnega foruma (po moje bi se moral imenovati ‘ljubezenske težave’, saj gre bolj za izmenjavo mnenj kot za svetovanje). Opažam, da je področje medčloveških odnosov in ljubezenskih zagat za večino ljudi popolna neznanka, saj ne dobijo znanja o tem niti v šoli, niti od staršev, korenine težav pa so skoraj vedno globoko v naši podzavesti in večinoma izvirajo iz otroških travm ali prav napak naših staršev. Vendar pa so prav partnerski odnosi najbolj ključna stvar v naših življenjih, in prav tu je največ zablod.
Imam pripombo/vprašanje zate: zakaj je forum moderiran?
Če je zato, da ne bi vanj vdirali osebki, ki bi se norčevali ali bili žaljivi do tistih, ki trpijo, še nekako razumem. Ne razumem pa, kako to, da si ‘generalno svetovanje’ namenil sebi, saj po moje nisi usposobljen za tovrstno problematiko ( biti bi moral vsaj psiholog, morda pa bi povabil kakšnega za res strokovno svetovanje), niti nimaš ne vem kakšnih življenjskih izkušenj in zrele modrosti, saj si premlad. Roko na srce – oprosti, včasih kar nekaj nakladaš. Verjamem, da tudi zato, ker nimaš dovolj časa, da bi se v problem poglobil.
Morda ti je ta tematika pač všeč in zanimiva, vendar je res škoda, da zanimive teme prekinjaš s svojimi posegi ( ki niso ažurni) in se včasih kakšna zanimiva tema zvodeni, saj je treba na odgovor čakati na naslednji dan in nato spet na naslednjega. Nekdo, ki je v stiski in kliče na pomoč, ker mu je hudo, potrebuje odgovore, mnenja in različne poglede, takoj.
Zato predlagam odprt forum. Vsiljivce in provokatorje bomo odstranili tako, da se bomo dogovorili za popolno ignoriranje, obravnavali jih bomo kot pljunek na cesti – pač stopiš čez.
Zanima me tudi mnenje ostalih. Ste za odprt forum?
Lep pozdrav vsem,
She
Spoštovana She,
zagotovo imaš mariskaj prav in prav vesel sem takšnih komentarjev in diskusij. Saj na takšna vprašanja ne moreš odgovoriti v parih besedah, ampak si je potrebno vzeti čas in povedati tudi kaj več.
kot sem rekel, prav imaš, vendar moram tukaj povedati tudi nekaj dejstev, katerim se ne smemo izogniti. To ni samo psihološka, psihiatrična ali kakšna druga zdravstvena, socialna posvetovalnica. Poleg strokovnosti, moramo upoštevati še tehničnost, tako pri uporabnikih, kot sam sistem. Internet je medij o katerem niso še delali nobenih konkretnih raziskav, vsaj psiholoških ne. Marsikje slišim, da delajo diplomske naloge, seminarje, ni pa nikjer nobene skupine, ki bi se lotila raziskovanja interneta kot psihološkega pojava, vpliva na človeka, vpliva na družbo, vpliva na vedenje, na obnašanje, vpliv na novo zasvojenost, katera veja sploh še ni odprta, pa vsi vemo, da bo kmalu tudi AI, tako kot je AO ali AA. vendar je internet v Sloveniji šele dobrih 10 let, aktivno v uporabi, pa recimo 7 let, to je zelo kratka doba, da bi vlekli kakšne zaključke in na podlagi raziskav določali kaj je prav in kaj ne. No pri nas smo ustanovi raziskovalni oddelek, ki ga vodi doc.dr. Janko Kersnik za področje zdravstvav povezavi z internetom in to je prvi uradni oddelek, ki se bo z Internetom ukvarjal na strokovni ravni. Torej, bomo šele pri prvih raziskavah, prišli do nekih ugotovitev, podprte z analizami.
Seveda pa je poleg strokovnjakov edne najpomembnejši faktor, računalniški podatki. se pravi mi, ki se s tem podorčjem ukvarjamo od samega nastanka interneta v svetu.
Torej dejstvo, da je poznavanje interneta kot komunikacijskega medija eden najbolj pomembnih faktorjev za določanje potrebnih ali nepotrebnih tem.
Napisala si nekaj kar je največka resnica:
>>>Opažam, da je področje medčloveških odnosov in ljubezenskih zagat za večino ljudi popolna neznanka, saj ne dobijo znanja o tem niti v šoli, niti od staršev>>področje medčloveških odnosov in ljubezenskih zagat za večino ljudi popolna neznanka
Dragi Primož,
hvala za tvoj res izčrpen in odkrit odgovor. Nikoli nisem dvomila v tvoje sposobnosti, forum Med.over.net je resnično nekaj najboljšega na netu in to po tvoji zaslugi. Si strokovnjak, pa tudi vztrajen, deloven in pošten človek, o tem ni dvoma.
Med.over.net me je zasvojil od trenutka, ko sem se priklopila nanj in ostajam mu zvesta ne glede na konkurenco, morda sem z njim celo malo zasvojena (ha ha). Res je odličnen, tako zaradi pestrosti tem kot tudi zaradi zanimivih prispevkov, sodelujočih, fleksibilnosti glede problematike ( vedno novi in novi forumi) in dokaj kulturnega nivoja na splošno.
Torej, Primož, kapo dol!
Moja pripomba se je nanašala samo na forum ljubezenskih nasvetov, kot sem že napisala, prav zaradi občutljivosti in pomembnosti teme. Ko berem, kako se ljudje mučijo in trpijo in ne vidijo izhoda, pa ne vedo, zakaj. Ko izberejo napačnega partnerja, ko vztrajajo v nezdravih zvezah, ko posledično škodujejo svojim otrokom, saj svoje čustvene primanjkljaje naložijo na njihova ramena in jih pohabijo za celo življenje…
In tukaj se pa ne morem strinjati s teboj, ko praviš, da v tisočletjih nihče ni mogel rešiti tega problema. Problem je rešljiv in rešitev je -več znanja, več vedenja o nas samih, o odnosih, o vzrokih in posledicah.
Če bi nas v šoli naučili ( in zakaj nas ne? ), da pridemo na svet že definirani, da imamo v genskem zapisu sistem naših duševnih potreb ‘zapečen’, da ga ne moremo spremeniti, ampak je strašno pomembno, da ga spoznamo, bi bilo mnogo mnogo manj zablod.
Ne vem, če poznaš avtorja Williama Glaserja, ki je zasnoval teorijo izbire. Pri njem sem se naučila najbolj temeljno stvar ali resnico: sistem naših potreb. Čisto na kratko -ločimo štiri skupine potreb, ki si jih lahko predstavljamo kot kolač (ali torto), razrezano na štiri (različno velike!) dele:
– potreba po pripadnosti ( da ljubimo in smo ljubljeni)
– potreba po svobodi ( da se svobodno odločamo in nas nihče ne ‘tlači’)
– potreba po moči ( naše sposobnosti, znanja, veščine)
– potreba po druženju in zabavi ( prosti čas, hobiji, naša veselja)
Vsak od nas ima že ob rojstvu v genskem zapisu to torto razrezano na zase specifičen način. Nekdo najbolj potrebuje svobodo in zabavo in zato manj potrebuje pripadnost, kdo drug ima največji kos torte namenjen pripadnosti in ljubezni in je zato svobode in zabave za majhen košček itd. In ko se srečata dva človeka z zelo različnim sistemom potreb, običajno poči. Pa ne bi bilo potrebno, če bi oba poznala svoje potrebe in potrebe drugega in bi razumela, da na primer, če on gre ven s prijatelji ali na rekreacijo, ne pomeni, da je ne ljubi ( tako razume ona, ker ima visoko potrebo po pripadnosti ), on pa ne zna svoje potrebe po svobodi uskladiti z njo, ker ne razume njene drugačne potrebe. Idealno je seveda, če se najdeta dva s podobnim sistemom potreb, a tudi če se ne, ni brezizhodno, z dogovorom se da marsikaj uskladiti.
Svoje potrebe nujno moramo realizirati ali tešiti, sicer smo nesrečni, tu ne pomaga nobeno samozatajevanje. Samo človek, ki ima potešene svoje potrebe, je srečen človek.
Če želiš, lahko še kaj več napišem o tem.
Torej, ne zdi se mi brezupno, marsikaj se da izboljšati, marsikateri problem rešiti, zato je pomembno, da se pogovarjamo in učimo, četudi preko foruma…
Lepo te pozdravljam,
She
Seveda ni brezupno, še zdaleč ne, nisem pa rekel, da še nihče ni rešil problema, hotel sem reči, da nihče ni naredil definicije srečnega zakona. to je tako kot čudežna tabletka, da poješ in si zdrav, ali pa da ti pove stavek, kaj in kako in bi razumeli. Če bi to bilo potem bi vsi to prebrali in ne bi imeli nič več problemov. In ker tega, zato je nastal tudi ta forum. Dejstvo pa je, da se vsi razvijamo in nekateri razumejo ljubezen tako nekateri drugače. Zato pa se nikoli ne ujamemo, ker smo si različni. in kar praviš je res, vedno se bomo učili in še več bomo vedeli, vendar bolj ko se bomo učili, več ko bomo vedeli, bolj bomo vedeli, da nič ne vemo.
jaz bi lahko veliko napisal o mojem mišljenju in mojem svetu, vendar menim, da še ni čas, da bi povedal to kar jaz čutim in jaz vidim. Zaenkrat se trudim po najboljših močeh, pravzaprav ne po najboljšim, ampak točno tako kot mislim da je 100% prav, vedno samo ta trenutek, prejšnji in prihodni me ne zanimata, čeprav redno popravljam to kar naredim, ampak takrat ko sem to naredil, sem mislil, da delam prav. Zato menim, da ni narobe.
na koncu koncev, pa samo dejanja ostanejo, ki pa niso ostala, ampak lahko rečemo da so zaživela ali pa ne.
Ravno danes mi je prijatelj rekel:
Več Primož, dobro se ti povrne 3 x, slabo pa 10 x.
in res ima prav.
primož