Za Petro T.
Za Petro T.
Imam otroka ki je hipertoničen,ima težave z koncentracijo in je naglušen.Prosim če mi lahko razložite kako se takšni otroci obnašajo (na splošno),kakšno pomoč potrebujejo da bi se stvari izboljšale?Otrok je star dve leti in pol,hodimo k nevrofizoterapijam, delovnim terapijam,surdologopeda bo začel obiskovati kmalu.Že v nosečnosti sem imela težave (zastoj v razvoju),pri porodu je imed dvakrat ovito popkovnico okoli vratu in ni zadihal takoj.Imel je tudi zelo visok bilirubin(14 dni v bolnici) in tako so se težave začele kopičiti ena za drugo.Prosim vas da mi čim več napišete o teh težavah ki jih otrok ima ker bi rada vedela čim več,kako bo s temi težavami ko bo otrok večji ,zelo je navezan na mene ali bo vedno tako?Za odgovor se v naprej zahvaljujem.Lep vikend!
Jami,
Na splošno naglušnost in gluhota vpliva predvsem na govorno-jezikovni razvoj (posredno pa tudi na veščine, ki so z govor povezane: socialni razvoj, branje, pisanje, učenje itd). Kakšen je vpliv je odvisno od stopnje izgube, dodatnih motenj, otrokovega temperamenta, okolja, spodbud, terapij itd. Prav tako je težko reči, kakšen bo vaš sinko čez leto ali čez 10 let. Lahko da bo imel težave pri govoru ali težave pri učenju ali bo potreboval pomoč le občasno – težko je reči.
Stopnja izgube sluha med 35 in 55 db ni gromozansko velika, gre za zmerno naglušnost (vse stvari, ki sem jih prej naštevala, so odvisne tudi od tega, ali je izguba na obeh ušesih, kje se ta izguba pojavlja (na katerih frekvencah). Manj ugodno je, da je izguba na obeh ušesih in predvsem na frekvencah govornega področja.
Vedenje, ki ga opisujete (trgovina, navezanost na vas) ni le posledica izgube sluhe, temveč splet različnih okoliščin (npr. starostnega obdobja – po 3. letu se otrok začne bolj zanimati za druge in sovrstnike, vrtec – če ste ga vpisali letos jeseni – mogoče zahteva več vaše pozornosti; vzgoje – kakšna vzgojo imate: bolj zaščitniško, popustljivo, strogo itd. ; otrokovega karakterja – je bolj živahen ali sramežljiv, nežen, potrebuje veliko podpore ali se raziskovanja loti takoj in ostalih dejavnikov.
Ob prepiranju vaših vprašanj se mi je postavilo vprašanje, zakaj nas na surdoterapijo niso napotili takoj,ko je bila znana diagnoza ali ko je otrok dobil slušni aparat. Upam, da boste surdoterapijo hitro dobili – so vam jo obljubili, če pa se čim prej naročite. Tam bi lažje razrešili vprašanja, ki nas mučijo in dobili tudi konkretne napotke za govor, uporabo slušnega aparata itd.
Nekaj o naglušnosti in gluhoti na splošno pa na spletnih straneh:
Lep pozdrav, Petra
Pošlji oblikovano (04-12-05 18:01)
Rada bi vam povedala da smo dobili odločbo od komisije za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami od zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana in sicer 3 ure tedensko individualne strokovne pomoči:2 uri specialno pedagoške obravnave -izvaja surdopedagog,1 ura specialno pedagpške obravnave -izvaja specialni pedagog.Odločbe sicer še nismo dobili za začetek izvajanja,bo pa še ta teden.Namreč rada bi vas prosila da mi razložite kako poteka ta postopek,kaj bodo oziroma kako bodo pomagali mojemu otroku?Lep pozdrav zaenkrat, lep dan!Hvala!
Jami,
to pomeni, da bo vaš otrok imel 3 ure pomoči (1 bo izvajal surdopedagog, 2 pa defektolog). Pred izvajanjem se timsko oblikuje individualizirani program (kjer se napišejo cilji – torej kar se namerava pri otroku doseči, način – na kakšen način in podobno). Pomoč ali dodatne ure se izvajajo v ustanoi kamor je otrok vključen.
Pri oblikovanju tega načrta sodelujete tudi vi – kot starši in vsi, ki z otrokom delajo (tudi vzgojiteljica). Namen tega programa je, da vsi, ki delajo z otrokom delajo na enak način in v isti smeri.
S surdopedagom in defektologom se boste potem sestajali po potrebi.
Po določenem času pa se ponovno sestanete vsi, ki ste sodelovali pri oblikovanju programa (ga ocenite – kaj je doseženo, kaj ni in zakaj ni in kako naprej).
Kot starši ste aktivni član tima, kar pomeni, da naj bi se tudi upoštevali vaši predlogi in želji.
Tako na kratko. Če vas zanima še kaj, le vprašajte.
Lep pozdrav in lep dan, Petra
Hvala za odgovor,rada pa bi vas vprašala glede dodatka za nego otroka,namreč zdraven odločbe sem prejela da imam pravico do uvejavljanja dodatka za nego otroka,jaz pa že prejemam dodatek za nego otroka, ampak ta ni pod istim členom ki jih določajo predpisi.Ali je ta drugačen in ali moram uvejavljati pravico še za tega?To nego ki jo prejemam sedaj je na podlagi 80.členaZSDP.Ta ki sem jo prejela sedaj pa je Predlog za uvejavljanje pravic, ki jih določajo drugi predpisi v skladu z 21. členom, v povezavi z 39. členom ZUOPP podlagi 15. člena ZUOPP.Prosim če mi lahko svetujete glede tega in se vam v naprej zahvaljujem za vsak odgovor!Lep pozdrav!
Jami,
vse informacije boste izvedeli na Centru za socialno delo.
80. člen ZSDP – govori o višini in definiciji dodatka za nego
39., 21. 15 člen ZUOPP – Zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami pa govori o pa o določenih pravicah, ki otroku iz tega izhajajo.
Pošlji oblikovano (23-01-06 22:26)
Moja mlajša hčerka, ki je stara 6 let je zelo poseben otrok. Zelo je zahtevna. Postavlja vprašanja, na katerega včasih tudi ne poznam odgovora, prav tako je izredno gibalno razvita. Sedaj že nekaj časa spremljam literaturo na temo indigo otroci in menim, da moj otrok spada v to skupino. Kadar na njena vprašanja ni odgovora oz. jo pri njenih razvijanjih idej poskušamo upočasniti postane težavna in ima težave pri komuniciranju, kar je bilo še posebej opazno v vrtcu. Po vstopu v prvi razred, ko je lahko razvila velik del svojih želja, so se komunikacijske težave malenkost zmanjšale. Najverjetneje ni nadpovprečno inteligentna, verjamem pa, da je zelo vedoželjna in ima določene sposobnosti in nadarjenosti, ki bi jih bilo potrebno razviti pa se bojim, da jih v obstoječem sistemu ne bo mogla oz. bo imela zaradi svoje nestrpnosti težave. Ker ne želim narediti napake in jo nehote ovirati pri razvijanju njenih sposobnosti oz. ji želim pomagati pri premagovanju ovir, ki bodo nastale v procesu izobraževanja zaradi nerazumevanja učiteljev s katerimi se bo srečevala, me zanima ali obstaja v Sloveniji že kakšna svetovalna pomoč, ki svetuje staršem na tem področju vzgoje. Opozoriti moram, da učiteljica v šoli o pojmu indigo otrok ne ve popolnoma nič.
Majas,
o indigo otrocih smo na forumu že nekaj govorili.
Kakšne posebne institucije, ki vam bi pomagala pri vzgoji ne poznam. Mogoče vam bodo na kakšno vprašanje odgovorili na Svetovalnem centru.