Najdi forum

Ja ,res bi rada vedela kako se z otrokom nekako čimbolj pravilno pogovarjat. Naša niti ne more reci npr.hov,ampak reče uuuu.So še druge besede in moram reci da bi jo res rada peljala nevem h komu,ki bi mi povedal kaj in kako naj počneva oz. se pogovarjava,igrava,ustvarjava.
Zdravnica mi ne bo dala napotnice,zato bi se najraje kar privat zmenila.Vem da je danes ogromno strokovnjakov,ki znajo pomagat, svetovat in sem pripravljena plačat,seveda.

Klops,

Se opravičujem, ker z odgovorom malce zamujam.

Z otrokom se lahko pogovarjate, tako kot z odraslim. Obstajajo – seveda – omejitve: ne uporabljate tujk ali pomanjševalnic. Stavki manj bodo krajši, govor pa počasnejši (po raziskavah tujih avtorjev starši ali starejše osebe, ko se pogovarjamo z otrokom svoj govor upočasnimo). Govor oziroma besede naj bodo prilagojene otrokovi starosti. Z otrokom se pogovarjamo ob različnih aktivnostih (npr kopanje, oblačenje, hranjenje) in pripovedujemo, kaj delamo (npr. ob kuhanju), bere krajše slikanice itd.

Več o razvoju govora lahko izveste v različnih priročnikih /npr. Otrok od rojstva do šole, Otrokov govor, Kaj zmore moj otrok in podobne/.

Otrokov govor niso samo besede, pomebno je tudi, kako otrok tuj govor razume (kako vaša hči razume tuj govor?).

Vse otrokove besede niso nujno enake kot jih izgovarjamo mi – odrasli. Lahko so tudi otrokove skovanke (otrok si besedo izmisli) ali pa besede izgovori »po svoje«.

Imam občutek, da vas otrokov govor skrbi (oziroma, da niste najbolj sigurni, če »vse delate prav«). Če je tako pediatrinji razložite svoj problem in vztrajate, da vam izda napotnico za logopeda. Ta vam bo, ko bo pogledal vašega otroka, tudi znal najbolje svetovati.

Toliko na kratko.
Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close