za Petro
Pozdravljena!
Po izobrazbi sem ekonomistka (VI. st.), enkrat drugo leto pa bom diplomirana ekonomistka(VII.st.).
Zanima me ali bi bilo možno in smiselno, da bi se izučila za tolmača za gluhe in bi jih potem spremljala na sodiščih in drugje, glede na to da me to delo veseli, pa tudi ekonomistov je kot gob po dežju.
Kje se lahko izobrazim v tej smeri?
Hvala.
Pozdravljena!
Veseli me, da se zanimaš za delo tolmača. Potrebe so namreč kar velike. V določenem času se bo tolmač uveljavil kot samostojen poklic, trenutno pa so tolmači zaposleni v drugih poklicih in se s tolmačenjem ukvarjajo v prostem času.
Osnova je znanje znakovnega jezika. Pred kratkim, v sredo, je bil informativni dan za bodoče tolmače. Predlagam, da se obrneš na Združenje tolmačev, tel. 500 15 00, od koder te povežejo z odgovorno osebo za tolmače.
Priporočam, da se v tem času naučiš nekaj osnov slovenskega znakovnega jezika. Šola za tolmače traja najmanj leto dni in je treba se stalno dopolnjevati. Zelo zaželjeno je tudi znanje kakšnega tujega jezika.
Začetni tečaji znakovnega jezika so v večini društev gluhih in naglušnih v Sloveniji.
Lep pozdrav!