Najdi forum

ZA N.B. O VERIGI

Žalostno, da razmišljaš o psu, ki naj bi bil na verigi. Aja, njega boš zaprla in hodila mimo njega v mesto, on pa bo hotel za tabo in ga bo zadržala veriga, ki ga hoče zadušiti, če bi silil naprej. Nehaj, to je samomor za psa!

Če imaš kaj kulture, ostani sama brez živali, ker jih očitno ne ceniš na pravi način. Sicer pa, hotela si, da te “raztrgamo”. Saj niti ne vemo, kje živiš. Zame so ljudje, ki imajo pse na verigi veliki reveži brez srčne kulture in pravega spoštovanja! Pes je človekov najboljši prijatelj! Zapomni si to dejstvo!

Pa vraga smo alergični na ketno.
Moj znanec ima pesjak 2,5 * 2,5 metra in notri psa. Kmet na vasi (Krka), pa ima med hišo in štalo razpeto zajlo dolžine cca. 25m, na njej pa verigo . Tisti pes ima možnst, da se sprehaja cirka 25 metrov daleč, pa še kakih deset metrov levo desno. Sedaj mu je pa tam grozno. seveda, če bi se poleg sprehajali ljudje ali živali, na katere bi se zaganjal, mu nebi bilo najlepše. Ali če bi bil ogrožen, da ga drug pes napade. Tako, pa mu je sigurno bolje, kot pa v pesjaku, pa če je ta tudi 3*3 metre. Sedaj opravlja funkcijo čuvaja. Če bi bil v pesjaku, tega več nebi počel.

Ne vem , kje ste pobrali, da pes ne sme bit na ketni (važno od pasme). To je tako, kot sem bral revijo iz pred 25 let, ko je v njej pisalo, da je materino mleko popolnoma nezdravo in naj kupujejo mleko v prahu. Še ne dolgo nazaj pa sem zasledil, kako je to najbolj zdravo mleko.
Pri ketni, je najbolj važno, da jo ima višje pričvrščeno, tako , da se v primeru zaganjanja dvigne na zadne noge, ne pa da mu potegne glavo k tlom. Nikakor pa ni to mučenje živali.
Veliko večje mučenje bi bilo, da imate (ker je bilo prej pisano o njem, bom njega uprabil) nemškega bokserja ali dobermana v pesjaku pozimi. Ta pes vam ne bo preživel treh zim. Mogoče, a že po prvi bo bolan.

Imam pesjak, ker vem, da je to bolje za psa. A ne bom obsojal ali žalil ljudi, ki ga imajo na verigi. Saj mu je tudi tam lahko dobro.

LP

Dober primer. Tudi vsak pesjak ni primeren. Predvsem pa je važno, koliko časa in truda vlagamo v psa. Trikrat na dan na sprehod in še vmes skupaj v trgovino. Pa z avtom v drugi kraj po tiste vijake, v Bohinj, …. Važno je, da je družinski član in ne nek privesek, ki mora ob prihodu tujca lajati, drugače pa naj bo tiho.

Včasih se mi zdi, da ljudje sploh nočejo zastopit, da smo ljudje naredili pasme z več genercij križanj. Z selekcijo smo dobili, kar smo želeli. Od čuvaja, do hišnega pudla. Saj kot je meni znano izhajajo vsi psi iz severnoameriškega volka, kitajskega volka, evropskega in indijskega volka.

Zato ne obsojajte človeka, ki bi imel psa na ketni (to ne leti nate smrekca) le še enkrat napišem, važno kakšne pasme.

LP

Na žalost poznam veliko ljudi, ki imajo svoje pse na verigi ali pa v majhnih pesjakih (1x1m), pa jih do sedaj še nisem videla, da bi jih peljali na sprehod, pa mislim da tudi cepljeni nikoli. Če ljudje nimajo časa ali pa bi imeli psa zaradi videza ali ker ga imajo drugi je bolje da ga nimajo, ker jim ne bo pomagal niti velik pesjak ali pa ograjen prostor -pes bo postal divji, ker bo skoz sam.
Poznam enega, ki je imel psa leta na ketni in ga je po letih prvič spustil, se pes ni znal ustaviti, ker ga je vedno ustavila ketna, in se zaletel v hišo in poginil.
Sosedje so imeli psa, ker smo ga imeli mi in so ga imeli zaprtega v pesjaku (1x1m), ker se jim je zdelo škoda časa za psa. Nekoč jim je ušel, pri enem kmetu padel v jamo z gnojem pa ga niso želeli rešiti ker bi se umazali in so se ga bali. Tako da sem mu pomagala jaz in nikoli ne bom pozabila njegovega zahvaljejočega pogleda.
Vsak ki si omisli psa, naj ve da je pes živo bitje, ki lahko zboli, je včesih len, včasih ima energije za 5 psov, vsak pes ima svoj kerakter in nekoč bo tudi star, kot vsi mi. In če imaš psa rad, ga ne boš oddal ampak mu boš pomagal, kot ti on pomaga po svojih najboljših močeh. Meni je moj kuža zelo pomagal, ko sem imela nesrečo.
NIČ nimam proti ketni, če se lastniki psa zavedajo, da je živo bitje, ki ima svoje potrebe in da ni rad SAM, da nas potrebuje.
LP
Mojca

Tako se govori Mojca.

Lep pozdrav

Jaz imam rada živali in jih tudi kar nekaj imam.Predno sem se odločila za živalco sem dobro premislila če bom zanjo imela dovolj časa. Imam kuža pa bi imela rada še enega, pa vem da bo moj scrklanček prikrajšan pri mojem času kasneje ko bi imela otroka. Pa predno sem vzela mojega škotskega ovčarja sem vzela knjige in prebrala o tej pasmi tako da sem bila pripravljena na njegove muhe.

Ljudje pa delajo še eno napako, ko pravijo da je idealna družina, če imajo hišo, 2 otroka, 2 avta in PSA. Vsem ni všeč pes, kot tudi mi nismo všeč vsem.

Vsaka pasma ni idealna za vsakogar, tudi mi nismo idealni za vse.
LP
Mojca

Tudi mi imamo psa na verigi. Ker so moje zlate punčke hotele imeti hišnega ljubljenčka, je torej očka lepo pripeljal domov malo psičko, mešanko, čeprav so mislili, da je psiček. Tej se je čez nekaj let pridružil še en kužek, ker je mlajša hči težila, ja njej ste ga pa kupil, men pa ne. Psa v stanovanju ne želim imeti, družbo nam delata le takrat, ko je zunaj hladno.
Ko smo se priselili na vas, so imeli psa samo sosedje, in ta je bil odvezan, Izredno prijazen kuža. Bil pa je tudi eden izmed treh psov, ki je prosto letal po vasi.
Danes pa se je situacija močno spremenila. Vsaka hiša že ima svojega ljubljenčka,
ko se psica goni pridejo tudi iz sosednje vasi, pa tudi naš kuža jo mahne v sosednje kraje, ko je zaljubljen, in se mu za to ponudi priložnost.
Veriga ali pesjak res ni tista najboljša rešitev za psa, je pa ena najboljših. Medtem, ko se zgražate nad verigo pozabljate, da je velika večina psov zaprtih v stanovanju, na majhni kvadraturi, da so tam notri skoraj ves čas.
Pa tudi pasji kakci so že povsod. Nekdaj na naših travnikih ni bilo pasjih iztrebkov, da pa jih srečam že skoraj povsod. V mestu je skoraj na vsaki zelenici pisalo, ne hodi po travi. Pa so se mi nekoč smilili otroci, ki na zelenico niso smeli stopiti, da ne bi pohodili trave, ostal jim je le asfalt in peskovnik. Danes pa je veliko bolj varno, da ne hodijo po travi, da ne pohoijo kakega kakca, ne nesejo v usta kake polulane trave.
Prav tako ne morem mimo Milene in njenih psov. Psi se velikokrat zravsajo, vendar kot kaže se njeni ne.
Ima pa pes do ljudi tak odnos, kot ga imajo ljudje do psa. Naša dva domače mačke nikoli ne podita, lahko spi pri njiju, se skupaj igrajo. Prav tako ni bil noben problem, ko se je rodila vnukinja. Najprej sta jo samo ovohavala, danes pa ji tudi nikakor ne zamerita, če ju kdaj kako nerodno prime.

lp

Ko so si otroci zaželeli psa, ste jima kupili igračko (celo vsakemu svojo), ki pa je bila, glej čudo, živa, pa ste jo priklenili na verigo.

Po eni strani te motijo psi, ki se hodijo ženit k vam, po drugi pustiš vašega kužka, da se hodi ženit po sosednjih vaseh….

Ugotavljaš, da veriga ni najboljša rešitev, je pa ena najboljših?!

Za potešitev vesti tistih, ki priklepate psa na verigo poveš, kako je omejen pes v stanovanju (za razliko od tistega na verigi!!!!)

Podaš predvidevanje, da se psi pri MM ne tepejo in ne grizejo (beri forum na http://www.mojpes.com)…

Mi lahko poveš, kaj si sploh hotela povedati???? Jaz lahko razberem tole:

– če si vaš otrok zaželi psa, mu ga nemudoma pripeljite
– ko si še drug otrok zaželi psa, prav tako nemudoma pripeljite še enega
– če ne želite psa v stanovanju, ga pripnite na verigo (četudi je to goneča psička)
– če vam pes uide se ženit v sosednje vasi, ga pustite, se bo že vrnil (če pa ne, boste lahko pripeljali novega kužka)
– pustite malim otrokom, naj se igrajo s psi po mili volji, četudi znajo biti otroci grobi (vem, da ne iz hudobije, ampak ker preprosto nimajo občutka), saj psi so v prvi vrsti igračke za otroke

Če sem kakšen nauk iz pisarije izpustila, se ti ponižno opravičujem.

Zanima me kaj se potem zgodi z gonečo kužko? Postane breja in ima 10 mladičkov? Potem pa ji enega ali dva pustite? Upam, da ne. Upam, da jo takrat vzamete v stanovanje. Ja, v stanovanje, ne pa za tri tedne v klet.
Pa tudi vaš kuža, ki se potepa je v breme sosedom. V tem času, ko se brez nadzora sprehaja, bo polulal vse vogale in pokakal kakšno gredico. Vam pa se smilijo mestni otroci, ker ne morejo na travco. A vaški otroci se pa valjajo po travnikih, ki jih gnojite, polivate z gnojnico?
Pa še to, kužki v stanovanjih imajo družbo ljudi, razen ko so ti v službi ne. To je ena izmed stvari, ki jo pes potrebuje. In ne svežega zraka, ptičjega petja in mimo njega sprehajajočih se psov. lp

Hvala Pipi in Tanji, gospa je bila res zelo nejasna in dvoumna, kaj je dobro. Še manj pa razumem, kako se lahko zgražajo ljudje nad psom, ki živi v stanovanju. Najhujše, kar psa doleti, je osamljenost, da je izoliran in pripet na verigo. Pes v stanovanju živi dobro, če ima družbo in ljudi, ki ga peljejo na sprehode. Srečen je, ko je v družbi, kjer dobi pozornost.

Gospa, malo premislite, kaj počenjate!
LP!

Po svoje je zanimiva primerjava,kvadratura prostora v pesjaku in radius možnega gibanja na verigi.Če gledaš tako ozko je seveda prednost na verigi.Poglejmo pa še drugo stran.Pes ima izredno razvita čutila in zelo dobro se zaveda svojih zmožnosti in možnosti.Pripet na verigo dobro ve,da je njegov radius gibanja omejen,da so z verigo omejene tudi nekatere njegove funkcije.Pojavi se občutek nesigurnosti,strahu in stresa.
Zakaj je vsak pes na verigi”hud”,ko ga spustiš pa postane normalen(če niso psiho poškodbe že prevelike)?

Ne vem koliko psov si že vzgojil, da si prišel do teh spoznanj. Zakaj pa je moj pes, ki je v stanovanju prej v drži pozornosti, predno kdo potrka na vrata. Vsakič vem, da bo nejdo potrkal. Zakaj pa se pes za hišo na verigi nič ne zmeni, za mačko, ki gre pet metrov stran. Ko ga spustim, pa vem, da po tleh ne bo več hodila.
To sploh ni res, da je pes na verigi “hud”, ko ga spustiš, pa postane “normalen”. Ob pravi vzgoji je pes na verigi kot policaj, ko je v službi. Ko je spuščen, je pa kot policaj izven službe.
Ne vem kolikokrat, sem že napisal, da niso vse pasme primerne za verigo. Tako kot vse niso primerne za šolanje. Pa tudi take šolamo in tudi taki ki niso za na verigo, končajo pri enih na njej.
Zakaj, pa moram jaz zjutraj vstat in v službo. Veliko lepše bi mi bilo, če bi mi plačo prinesli domov. To je tudi mučenje.
Ne glejmo na stvari, kako so NAJBOLJ idealne. Potem tudi psi nebi bili v stanovanjih. Ampak bi živeli prosto. In preživeli najmočnejši.

LP


Ne vem koliko psov si že vzgojil…

Če dobro premislim in pošteno odgovorim…nobenega.Do sedaj so le oni vzgajali mene.

:::))))) Ta ti je dobra. To ti priznam tudi jaz. Vsaka žival nas tudi po svoje vzgaja.
No upam, pa da ste se vsaj zmenila, kaj bi gdo od koga rad.
Da ne boš tak revež, kot sem bil jaz, ko sem ležal na sedežni, pa je pes počasi zlezel med mene in naslonjalom. Potem pa se še bolj počasi upiral z nogami ob naslonjalo.
Kje sem končal najbrž veš, še posebej če sem slučajno zaspal.

Lep pozdrav

Dobrodošli v klub, tudi sama imam enake izkušnje, moje dva klovna se toliko časa tlačita na kavč, da mi na koncu ne preostane drugega, kot, da se preselim na fotelj. Kadar imata pa nore urice, mi prideta pa tudi na fotelj v naročje sedet ali privlečeta kakšno njuno igračo in potem se vsi skupaj preselimo na tla. V igro se vključita še druga dva vragca in potem je pravi norenhous.

Povejte mi, če ste že kdaj pogledali psu v oči, ko ste ga pustili zunaj, vi pa odšli v hišo. Ker ste prišli ravno iz službe in ste bili lepo oblečeni ga verjetno niste niti pobožali.
Tudi jaz sem imela psa na verigi, ker so mi ga kupili starši, pa niso hoteli imeti psa v hiši. In kaj so mi s tem kupili? Občutek krivde vsakokrat, ko sem morala malega peseka pustiti zunaj, jaz pa sem odšla v hišo, ker je tako deževalo. Jaz sem znala pogledat psu v oči in sem v njih prebrala vso ljubezen in željo biti z menoj.
Zato imam, odkar sem dovolj stara, da lahko uveljavljam svoje zahteve, psa v hiši. In če bi se preselila v majhno stanovanje, ne bi niti pomišljala o tem ali ga vzamem s seboj. Normalno, ni važno kako veliko je stanovanje, ampak kako velika je ljubezen, ki povezuje psa in človeka. In to je tisto kar psa osrečuje!
Če drugega ne, upam vsaj, da znata vaša otroka gledati psičkom v oči in da jih bodo ti naučili kaj je pomembno, če jih že vi ne morete!

Zadnjič so mi slučajno neki “prodajalci vere” zatežili doma, kako, da bo kmalu konec sveta. Sicer ne dam nič na takšne “grožnje”, vendar ko preberem kaj takšnega, si v resnici ZAŽELIM, da bi imeli prav! Blagor ubogim na duhu, kajti njih je nebeško kraljestvo! Če se tolažite s tem stavkom raje prenehajte- je laž! In če sami nimate občutka kaj je prav in kaj ne, se enostavno “postavite v kožo” tistega o katerem govorite, pa boste videli, če boste še vedno gledali na to stvar tako kot zdaj!

Kako lahko rečeš, da to ni mučenjeza psa. Pes je cel dan na ubogi verigi in nima druge možnosti kot tam biti.Če gre nekdo mimo, se zapodi tja in nato ga vrže nazaj. Pes je popolnoma nesrečen tam. Tisti, ki imajo pse na verigi so ljudje brez duše.Zakaj so se sploh odločili za psa? Če hočeš čuvaja, pokliči varnostno službo, policijo… Imam soseda, ki ima majhnega kužka(max.30cm) vzunaj na verigi!!!! Ko je bil sneg, ko jebilo -12 stopinj celzija, ko je bila toča ,… je bil vzunaj!!! Ko je na verigi in gre nekdo mimo, kuža znori.Na verigi je čisto drugi pes, kot da to ne bi bil on. Ko gre mogoče enkrat na dan ven, brez vrvice, je čisto drug pes. Torej PSI NE BI SMELI BITI NA VERIGI, da ne govorim o majhnih kužkih. Te sploh NE BI SMELI BITI VZUNAJ!!!
In ponavadi, tisti psi, ki so vzunaj, so zanemarjeni v vseh pogledih!!!!

*** je pisal/pisala:
>
>
> Žalostno, da razmišljaš o psu, ki naj bi bil na verigi. Aja,
> njega boš zaprla in hodila mimo njega v mesto, on pa bo hotel
> za tabo in ga bo zadržala veriga, ki ga hoče zadušiti, če bi
> silil naprej. Nehaj, to je samomor za psa!
>
> Če imaš kaj kulture, ostani sama brez živali, ker jih očitno
> ne ceniš na pravi način. Sicer pa, hotela si, da te
> “raztrgamo”. Saj niti ne vemo, kje živiš. Zame so ljudje, ki
> imajo pse na verigi veliki reveži brez srčne kulture in
> pravega spoštovanja! Pes je človekov najboljši prijatelj!
> Zapomni si to dejstvo!

New Report

Close