Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Za LOLA in barbara*- gugalnice

Za LOLA in barbara*- gugalnice

V postih niže sat omenjali, da ste doma sami izdelali ogrodje za gugalnice, ali lahko napišeta kako, iz kakšnega lesa, kolikšna je približna cena za sestavne dele, kako se stvar obnese, kako izgleda? Mi bi tudi radi imel nekaj podobnega, vendar je moški del bolj navdušen nad kuplenim sestavom:((
Lp & hvala za informacije

takole je …

.. rabiš vsaj pet tramov .. mi imamo smrekova debla … do treh metrov … lahko pa to kupiš recimo v bauhausu ali na kakšni žagi … v zemljo jih zabetoniraš .. ali pa v ta beton pritrdiš železna držala .. na katera potem tramove fiksiraš … stranska dva fiksiraš še na vrhu .. da se dobro držita .. čez položiš peti tram .. vse skupaj mora biti res fiksno … in to je to … na zgornji tram obesiš ‘kljuke’ za špago od gugalnic ali karkoli želiš tja dati …

ne pozabi še zaščititi lesa .. za nas so bile vse te zaščite še najdražje .. najprej osnovni premaz .. za črve UV zaščita in gobe .. potem barva po želji .. na koncu pa še premaz za dež in sonce.

je ful lepo … mi smo uživali ko smo lansko poletje ‘gradili malo hišico’ .. jo barvali in oblikovali po naših željah .. samo je naš oči ful za te stvari .. se loti vsega .. jaz in mali sva barvala .. on je žagal, šraufal in razmišljal kako bo hiška zgledala …. letos moramo zadeve dokončati …

B.

Ojla!

Bom poskusila.

Naročila sva trame, ki se uporabljajo za izdelavo ostrešja. Midva sva dobila macesnov les ker imava poznane v tem “fahu”, lahko je pa smreka, bor. Trami so debeli cca 20 cm. Bolje več kot manj.
Potem smo iz štirih tramov naredili stransko oporo. Po dva trama smo zbili v obliki črke X, s tem, da ni pravi X, ampak je spodnji del večji, zgoraj pa toliko, da gre vrhnji tram, ki ga položiš prečno (tam obesiš potem gugalnice) vmes in se nasloni ter privije.
Joj, zakomplicirano povedano, vendar ne znam drugače.

– X —- X-

Tako nekako, samo da zgornje krake toliko povišaš, koliko želiš, da je gugalnica visoka. Spodaj pa moraš krake razšititi toliko, da je zadeva stabilna. Zato je bolje, da so trami debelejši.

Stvar je zelo stabilna in mislim, da ni primerjave s plastiko. Za železno konstrukcijo pa je dobro, da zadevo spodaj betoniraš ( narediš temelje).

Sicer je pa to stvar okusa in financ, les je pač dražji. Je pa enostavno vzdrževati (dobro zaščitiš in vsake toliko spet ponoviš – recimo na štiri leta)
in ohranjati lep videz. Pa še naravno je.
Upam, da sem ti kaj pomagala. Če pa imaš še kakšno vprašanje, pa samo vprašaj.

LP

No, vidim, da so pri Barbari vseeno naredili temelje. Mi jih nismo, vendar je reč fiksna. Gugalnico pa imamo na zelenici. Tam kjer so trami na tleh, pa jih bomo oblekli v nerjaveče jeklo, da jih vlaga ne bo preveč načenjala. Seveda vedno v začetku sezone preverimo vijake, če se niso zrahljali.

Obilo užitkov!

Obema ful hvala, za enkrat. Če bom uspela moške prepričat, bom pa mogoče še kdaj rabla kakšen nasvet- se priporočam. Lahko noč, pa še enkrat najlepša hvala.

hej .. mi smo zabetonirali in v beton porinili neke železne konzole .. in na te konzole potem pritrdili les … to smo naredili zato .. ker se naša gugalnica drži hiše na kolih in .. ker to ni samo gugalnica .. pač pa tudi vrvi in viseča lestev .. pa če se trije mulčki obesijo gor 🙂 se bi cela hiška na kolih majala 🙂 zato smo morali zadevo še toliko bol pritrditi in učvrstiti 🙂 .. če so pa samo gugalnice .. pa mogoče res ni potrebe po betoniranju.

B.

oj… pa naj rečejo, da se ženske ne znamo meniti tudi v moško-tehničnem jeziku.
No ja, ni slabo….

Rada bi dobro gugalnico za otroka,; takšno, ki bi bila uporabna tudi za “malo večjega otroka” (moram priznati,d a se mamica tudi še zelo rada guga), vendar je ne mroemo narediti sami doma.
Pozna kdo kakšno trdno in cenovno ugodno varianto?KAm naj se obrnemo? Ravno delamo vrt in če bi bilo treba kaj betonirati, je sedaj pravi čas. Vendar je vprašanje: KAKO?
Hvala

.. naš malovečji otrok se super gunca na doma narejeni .. ni panike da bi se karkoli podrlo :)) tudi mami se fuuul rada gunca .. ampak jaz se pa res ne upam prav na visoko 🙂

če se sami ne upate lotit .. vam zagotovo kak mizar to naredi BP … tudi betoniranje ni nobena znanost …

se pa dobijo tudi same konstrukcije lesene .. mislim da jih imajo v bauhausu .. lahko pa tudi v Obiju in podobnih trgovinah… ampak po moje moraš tisto tudi sam doma dobro sfiksirat … verjetno ti prodajalci razložijo vse.

B.

Ojla!

Enako kot Barbara: pojdite pogledati v baumax, obi, kakšne vrtne centre, …
Takšno leseno gugalnico ti bo znal narediti vsak pravi mizar…

Lepo se imejte!

hehe .. kaj sva pa midve usklajene :)))

fino se guncite :))

B.

Kontra!

Lep dan ti želim!!!!

cenovno zelo ugodna varianta – če si iz Ljubljane – današnji katalog Leclerca – gugalnica 250x330x290 cm (dve gugalnici in lestev) za 24.990 SIT
Pozdravček Mateja

New Report

Close