Za Lijo***
Pozdravljena, sem bila kar presenečena, da nisem dobila kakšnega recepta glede na to, da sem prebrala kar nekaj zgodb o glivicah. Le kakšen kruh so jedli? Jaz sem zdaj spekla kruh iz 20 dag koruzne moke, 30 dag ržene (moja ne sme pšenice, pire in ajde), dodala malo soli 1 cel pecilni in vodo. Oblikovala sem dva mala hlebčka, pekla ca. 30 min. No ja, saj nista bila tako slaba, meni se je edino zdelo, da malo greni, pa sem o tem tudi spraševala – ene so to pripisale koruzni moki, druge pa pecilnemu. Jutri pečem novo rundo, bom dala malo manj pecilnega, pa malenkost sode bikarbone, baje tudi rahlja. Punčka ga je še kar jedla, čeprav povem iskreno, da se mi je kar smilila. Še dobro, da je tako potrpežljiva – ob vsem tem mlečnem velikonočnem kruhu.
LP, J.
Jaz sem problem s kruhom reševala tako, da sem in še jem riževe kruhke (jim rečem kar stiropor). Že tretji mesec sem brez kruha in ga niti ne pogrešam. Bolj pogrešam nekaj kar bi jedla zraven. Teh kruhkov imaš veliko vrst; s soljo ali brez, z dodatkom koruze, sezama, soje, ponudba je velika, cene pa tudi zelo različne. Tudi sedemmesečni hčeri jih dam za žvečit, saj so brez glutena. Ene dvakrat pa sem spekla kruh iz pirine moke s pecilnim. Recepta nimam sem delala kar “od oka”. Da je pa tebi kruh malo pogrenil, pa jaz mislim da je od ržene moke, saj je ržen kruh bolj kiselkast in grenek.
Najlepša hvala, Suzana, tudi ta “rižev” stiropor že jemo, še hvala bogu, da je naši tamali všeč, je pa kar hudo, saj ima triletnica že nek svoj okus in zdaj tak horuk pri prehrani. Še dobro, da si da še kar dopovedati, meni se pa smili. Ali si tretji mesec brez normalnega kvašenega kruha zaradi glivic? Tako dolgo? Moja tamala pravi, ja zdaj bom hitro zdrava, potem pa lahko spet jedla. Ne vem, kdaj bi ji z redno medicino ugotovili glivice, nobenega pregleda nismo imeli v to smer, ali bi to izzvenelo kar samo?
No, toliko, lepo in mirno noč
J.
Na dieti brez kruha sem zaradi gljivice-candide, ki so jo na bicom testiranju našli pri takrat petmesečni hčeri. Ker se še zneraj kar veliko dojiva je testiral tudi mene in jo imam , pa nimam zaradi tega nobenih problemov. Je pa res, da sem sladkosnedna, in na srečo še zmeraj suha. Ta “hudič” se hrani z ogljikovimi hidrati, tako da nesmeva nič iz pšenične moke, posledično nič naravnih sladkorjev, alkohola, arašidov, sladkega sadja in pijač, medu, čokolade, bonbonov, peciva, čeprav na to ni alergije. Dovoljen je na spisku kakšen košček polnozrnatega kruha, a tega se ne poslužujem, ker nikjer ne napišejo kakšno seme je gor. Ajda pa ima alergijo še na koruzo, ječmen in oves. Tudi meni se mala smili, čeprav ona ne ve kaj je to kruh in ga zato ne more pogrešat. Je pa hudo, ko neveš kaj bi dal otroku v roke, da se vsaj malo zamoti. Žemjlja ali piškot je idealna rešitev, da je nekaj časa mir. Te “stiroprčke” ona bolj cefra kot je, edino če ji jaz lomim in dajem v usta jih lepo je in izgleda, da so ji kar všeč. Kar se gljivic tiče je bilo pa meni rečeno takole. So živ organizem, ki ga ima vsakdo v telesu in če pretiravaš se prekomerno namnožijo ter znajo delat probleme. Z dieto je to možno nadzorovat, a je potrebno vedno bolj pazit, če si temu podvržen. Mi imamo danes 10 terapijo in že vseskozi ji dela zraven program za gljivice. Mleko je že od šeste terapije negativno, medtem ko je še do nedavnega bila zmeraj prisotna rahla obremenitev zaradi gljivic. Dosti manj kot na začetku, a vseeno. Gljivice so zahrbtne in zdravljenje dogotrajno. Z bicom jih sicer lahko pozdravijo, a to je trenutno, ker jih ob nepravilni prehrani in če si temu še bolj podvžen hitro pridelaš nazaj. Saj to ne pomeni, da bodo naši otroci zmeraj brez kruha, bo pa treba malo bolj pazit.
Obema najlepša hvala, sem pa poiskala, kaj je to pinjenec v SSKJ. Tam piše
pinjenec -nca m (i) tekočina, ki ostane pri
izdelavi surovega masla: izliti pinjenec iz pinje
tako da bo riževo mleko res lahko morda uporabili namesto tega. Bom poskusila, sicer nimam vinskega kamna, bom pa poskusila s pecilnim. Upam, da bo užitno, ker bom delala iz koruzne in ržene moke.
Hvala, Lp, J.