Za Klausa
Živjo Klaus.
Zate imam nekaj vprašanj v zvezi s Kanado.
Jaz sem že bil v Calagary-u in to na blef.Našel sem si delo in potem poiskal immigrant officer-ja in mu razložil,da želim tam ostati,kaj naj storim itd..
Nahrulil me je,da to ni pravilen postopek,ampak dal mi je papirje za delodajalca.
Ostal sem tri mesece,nisem dočakal odgovora.
Sedaj s punco razmišljava,da greva skupaj in ostaneva za vedno ,na isti trik.Počakala bi vsaj tri leta,da končava faks in nabereva denar.Denar bi nama zadostoval za 6 mesecev vztrajanja.Oba bi iskala službo in poskušala doseči,da nama delodajalec izpolne papirje za delovno vizo in sin number za plačevanje davkov.Kaj meniš,ali je bolje ,da poiščem koga v goverment-u ali human resource-u? To te sprašujem,ker se delovna viza ureja na enem in sin number na drugem uradu.Zasledil sem,da ti human r. officer lahko nudi asistenco v zvezi z vsem.A bi to držalo?Aja, pozabil sem omeniti, v Toronto greva.
Zivjo, Medo 🙂
se najbolje bi bilo, da si uredis vizo preko ambasade (permanent residence). Potem nisi odvisen od delodajalca. Problem z delodajalci je, da je viza vezana na sluzbo. Izgubis sluzbo –> izgubis vizo –> bolje, da zelo hitro najdes nekaj novega, ker si tehnicno ilegalno v Kanadi in ti bo to povzrocilo probleme v prihodnje. Ce imas permanent residency (landed immigrant status), potem tega strahu ni in lahko zivis v Kanadi dokler hoces. Pogoji za permanent residency niso zelo strogi, edino kar MORAS imeti je vsaj eno leto delovnih izkusenj v poklicu. Sicer pa si lahko ogledas http://cicnet.ci.gc.ca/english/skilled/index.html (to je uradni drzavni web site za bodoce imigrante).
Aja, glede na to, da si ze enkrat zaprosil za vizo in je nisi docakal (postopek traja precej dolgo in delodajalec mora dokazati, da ni mogel najti nikogar v Kanadi, ki bi lahko opravljal tvoje delo), je vprasanje ali te bodo spustili v Kanado se enkrat na turisticno vizo….. Lahko te mirno zavrnejo na meji brez obrazlozitve in posljejo nazaj na letalo.
Hali halo!
Klaus, ko glih vidim, da je ‘za tebe’, se ti js še enkrat oglašam in ti sporočim, da ti kr malo zavidam, ker živiš v Kanada. Midva s fantom sma namreč doživela same pozitivne stvari in res sma bila zeeelooo presenečena nad prijaznostjo, skrbnostjo, strpnostjo in ljubeznivostjo tega prebivalstva. Zdaj mi je tudi jasno, zakaj imaš tudi ti vse te lastnosti.. 😉
Hvala za vso pomoč in..
Uživi v cvetju!
Me veseli, da sta se dobro imela. Medtem, ko sta bila vidva tukaj, sem bil jaz na vasi strani. Mogoce bom enkrat napisal kaj sem opazil, ker sem pac gledal z drugacnimi ocmi in kar nekaj casa je ze bilo odkar sem zadnjic v SLO.
Lep pozdrav.
Klaus.
Hvala za tvoje odgovore in sedaj si me nasekiral.
Ampak,če bom zaprosil za skilled workers,mi bodo dali landed immigrant in to je to.Hočeš reči,da se mi lahko zgodi,da pridem tja z urejenim statusom in mi immigrant officer na letališču v računalnik vtipka podatke in me vrne domov?????A ne naredijo tega preverjanja na ambasadi,še preden mi dajo viso???? Državni sajt cic.gov znam na pamet.
Nujno rabim tvoj odgovor na to.
Ja, ce bos dobil landed immigrant, si najbrz OK. Pravim najbrz zato, ker te uradnik na meji lahko zavrne zaradi *kakrsnegakoli razloga brez obrazlozitve* kadarkoli razen, ce prides tja s kanadskim potnim listom. Je pa res, da na ambasadi obicajno preverijo in bi z urejenim statusom (landed immigrant)zelo verjetno lahko brez problemov prisel cez mejo.
Nočem ti težiti, v bistvu sem ti hvaležen za tako izčrpne odgovore.
Planiram,da greva s punco najprej do Maple leaf-a(konzulata) v Lj in tam dobiva vse tehnične info in aplications za to zadevo.
Jaz bom imel diplomo iz turizma in 10 letne izkušnje,rad bi začel vsaj kot restaurant assistant manager.Kaj meniš?
Punca bo pa dipl.socialni delavec in bi delala z otroci,ali live-in caregiver.
Hvala ti.
Klaus, ali misliš da bi bilo kot diplomiran ekonomist mogoče dobiti dovoljenje za delo v Kanadi? Mislim, da je ekonomistov veliko.
Hvala ti za odgovor.
Moni,
na Immigration Canada web straneh je seznam poklicev in tockovni sistem. S pomocjo testa na http://cicnet.ci.gc.ca/english/skilled/assess/index.html lahko ugotovis ali imas legalne moznosti za stalno bivanje.
Ekonomisti in racunovodje so tukaj precej loceni. Ekonomija je akademska tema, racunovodstvo in finance so praksa 🙂 Racunovodje in racunovodsko/financni usluzbenci morajo imeti opravljen drzavni izpit (Chartered Accountant). “Uvozeni” izpit ne velja, ker ima pac vsaka drzava malo drugacno zakonodajo, se ga pa da narediti, ce imas nekaj prakse in nastudiras lokalno zakonodajo. Vec si lahko preberes na Canadian Institute of Chartered Accountants http://www.cica.ca/
Forum je zaprt za komentiranje.