Najdi forum

Spoštovana gospa Petra,

zavedam se, da je moj sim še zelo majhen, vendar me vseeno zanima, kdaj je smiselno začeti hoditi h logopedu?

Sin je star 2 leti in 4 mesece. Zelo zgodaj je začel govoriti. Govori veliko, pozna veliko besed, stavke oblikuje pravilno, prav tako zaimke, čase… Če ga primerjam z isto starimi vrstniki, zelo zelo dobro govori. Med govorom pa zelo izrazito tišči jeziček med zobke in to že od vsega začetka, tako, da ga drugi težko razumejo, kaj govori. Mislila sem, da se bo zadeva s časom sama popravila, pa zaenkrat nič ne kaže na to.

Predvsem me zanima vaše mnenje.

Hvala in lep pozdrav

Mamy,

v obdobju med 2. in 3. leti se včasih zgodil, da se pri otroku pojavi interdentalna izreka (in tako izgovarja večino glasov), ki pa je samo prehodnega značaja. Res je, da iz te prehodne oblike (vendar samo pri malem številu otrok) lahko razvije tudi interdentalna oblika sičnikov in šumnikov.

Mislim, da pri vašem sinku gre za to prehodno obliko, ki bo v nekaj mesecih izginila. Za odpravo takšne oblike motnje, je vaš sin še premajhen. Stvari, ki jih lahko naredite sedaj so:
– če še uporablja stekleničko /tudi z nastavkom/, jo zamenjajte z kozarcem;
– čim več tekočine naj pije s slamico;
– pred ogledalom »guncajte afne«, kažita jezik in ga hitro skrita, z jezikom migate levo – desno, oblizujta zgornjo in spodnjo ustnico in podobne vaje.

Vaje izvajajta mimogrede (ob igri) in za kratek čas ter upoštevajte, da otroci te starosti običajno niso zelo vztrajni.

Oglasite se še kaj.

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Gospa Petra, najlepša hvala.

New Report

Close