Za gospo NinoP
Pozdravljeni!
Moja skoraj 6 letna hčerka je pred tednom dni začela tožiti, da jo boli trebušček v polkrogu na spodji strani popka. Bolelo jo je v napadih na pribl. vsaki dve uri. Ker so bili pred kratkim prazniki in posledično več sladkarij, sem najprej pomislila, da je mogoče zaprta in smo ukrepali v to smer (probiotični jogurti, sadje, veliko tekočine…). Od takrat je kakala normalno vsak dan, stanje pa se ni izboljšalo. V četrtek je dobila še vročino 37.7 in peljala sem jo k pediatru, kjer so ji pretipali trebuh in dali napotnico za kri in vodo. Izvida sta bila OK in tudi sicer zdravik ni našel kakšnih posebnosti. Njegov komentar je bil, da je verjetno kakšna viroza in da se bo mogoče razvila iz tega še driska. V petek čez dan je bilo vse uredu, tudi vročine ni imela več, zvečer pa je dobila tak ˝napad˝, da se je od bolečin dobesedno metala po tleh in bila v trenutku čisto premočena. Odpelala sem jo na urgenco, kjer sva dobili napotnico za KC za otroško kirurgijo zaradi suma na vnetje slepiča. V KC so ji še enkrat pregledali kri in jo sklistirali. Kri je bila OK in tudi po klistranju je izločila zelo malo blata, bolelo jo je pa še kar. Kirurg ji je pretipal trebuh in bil mnenja, da slepič ni in da jo boli bolj na mestu mehurja, vendar pa je bila voda OK in naju je poslal domov z napotkom, da ji ob bolečinah damo Lekadol. V soboto čez dan je bila uredu, ponoči pa je spet imela napad kake dobre pol ure, včeraj pa je imela napad popoldan in nato še ponoči in ta je trajal več kot dve uri in tudi po Lekadolu ni bilo nič boljše.
Kot ona sama lahko opiše, jo boli v polkrogu okroh spodnjega dela popka. Slabo ji ni in tudi na videz očitnih prebavnih motenj nima (napenjanje, driska). Naj povem še to, da že nekaj dni ne je nič in tudi zelo malo pije. S težavo jo prepričam, da spije par požirkov čaja (kumina in janež).
Kaj lahko storim, da ji omilim bolečine? Nočem biti nezaupljiva do zdravnikov, ki so jo obravnavali, vendar ali pregled blata ali UZ trebušne votline ne bi mogoče pokazal kakšnega vzroka? Kaj naj storimo?
Hvala za vaš trud in lep pozdrav!
TejaK
Spoštovana Teja!
Colicae abdominales (oziroma trebušni krči) so zelo neprijetna zadeva, še zlasti, če ne odkrijemo vzroka.
Najpogosteje nastanejo zaradi dogajanj v trebušni votnini, povezanimi z:
– boleznin prebavil
– boleznimi sečil
– boleznimi rodil
– metabolnimi motnjami
…
Iz izkušenj vam povem, da zlasti v zimskem času videvamo kar nekaj podobnih stanj pri otrocih: 1 do 2 tedna trajajoče kolike, ki potekajo v napadih (najintenzivneje 4. do 7. dan), potem pa izginejo, kot pri odrezal in so daleč prevladujoči klinični znak. Med napadi je otrok povsem brez težav, le pije in je slabše kot sicer, vzrik pa je najverjetneje virus (ali morda tudi bakterija).
Tudi okužbi z bakterijama Yersinia enterocolitica in Haelicobacter pylori lahko potekata predvsem s trebušnimi krči.
Ker pa se tovrstni znaki pojavljajo pri mnogih obolenjih, je seveda nujno potrebno težja obolenja izključiti.
V vašem primeru so že izključevali hujša vnetja prebavil in sečil, ki sta daleč najpogostejša vzroka.
Vsekakor se mi zdi smiseln pregled še blata na bakterije, viruse in PARAZITE.
Zaradi hudih bolečin, ki jih navajate pri otroku, je vsekakor na mestu ponovni pregled pri pediatru, ki vam lahko da napotnico za Pediatrično kliniko, kjer bi ob nadaljevanju bolečin opravili UZ trebuha. Hkrati se lahko dogovorite tudi za spazmolitik, zdravilo, ki ublaži trebušne kolike.
Pri mojem sinu se je pri enakih simptomih (bolečina pod popkom, močna bolečina, oblivanje znoja…) pokazalo, da je bil vzrok želodec. Ko je pojedel rupurut (oz. nek ekvivalent rupuruta) mu je takoj odleglo, nato je začel še kuro z ranitalom in po enem tednu je bilo ok. Občasno se še vedno zdravi na ta način, star je pa 8 let.
Resnično navajam samo za vsak primer, nikakor nočem reči, da je pri vas enako, ampak včasih človek dobi idejo.
lp in pozdravite se!