Najdi forum

za go. logopedinjo: govor 3-letnika

Pozdravljeni,
imam sina, starega 3 leta in 4 mesece, ki je bil v govornem razvoju zelo hiter (glede na sovrstnike). Zdaj pa opažam, da so ga enako stari otroci prehiteli, saj se je zataknilo pri izgovoru črke L. Že od vsega začetka jo je namreč izgovarjal kot J, sedaj pa nekako ne preide na L. R-ja še ne zna reči in ga prav tako nadomešča z J-jem. Zna pa L reči čisto razločno. Če se pretvarjam, da nepravilno izgovorjene besede ne razumem, jo bo povedal pravilno, z L-jem. Le kakšne kombinacije LJ še ne more izgovoriti. Pogosto črko L oz R v besedi kar izpusti in je ne nadomesti. Pa še to: v preteklosti je bil njegov govor razločnejši, kot je sedaj. V mislih imam predvsem sičnike in šumnike, ki jih je začel pačiti.
Je morda že čas za logopeda? Na pregledu pri 3h letih je pediater sicer vprašal, ali obiskuje logopeda, napotnice pa ni napisal, menil je, da jo bo že RA (obiskuje zaradi slabe grobe motorike), če je potrebno. Ta pa ni izrazila nobene zaskrbljenosti nad govorom.Čakamo še pregled pri psihologu – ali tudi ta lahko napoti k logopedu?
Hvala za odgovore in lep pozdrav,
Neli

Pozdravljeni,
vidim, da na starejša vprašanja že odgovarjate, pa sem pomislila, da ste mojega morda spregledali ;). Lepo prosim za odgovor,
LP, Neli

Neli, malce boste morali še potrepti. Grem pač po vrsti :))

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Se opravičujem. Saj se nikamor ne mudi, samo mislila sem, da ste me spregledali, saj ste odgovorili že na vprašanja, ki so teden dni starejšega datuma.
Se zavedam, da je to vaše prostovoljno delo in nikamor ne silim 🙂
Lp, Neli

Ups, šele sedaj sem opazila, da so vprašanja še z leta 2011, sem spregledala mesec in letnico ;))))

Neli,

glas R je zelo “zahteven” glas. Zanj je potrebno visko dvigniti jezično konico na določeno mesto in ob tem se mora konica tudi “hitro gibati”, da se ustvarujo potrebne vibracije. Glas zahteva natančno, donro fino motoriko jezika in dobre kinestične sprenosti.
R se običajno razvije iz L. V vmesem obdobju pridobivanja glasu R (pa tudi, ko ga otrok že zna izgovoriti) lahko ima tudi težave v razlikovnaju podobnih glasov J – L – R.
Lahko se bo v tem času razvil tudi R. Ta se običajno razvije med 4. in 5. letom.
Če pa pri otroku opažate tudi druge težave in se vam govor zdi nerazumljiv, je moogče smisleno, da opravite pregled pri logopedu.
Psiholog vam lahko predlaga logopeda, napotnico oz. delovni nalog za logopeda pa vam bo izdal otrokov pediater.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close