Za ga. Karmen M. ali katero drugo
Sinko je star 8 mes. Okrog 4. mes. se je pojavila alergija. Na pediat. kliniki so ga testirali na mleko, moko, jajca in arašide, vendar so vsi testi pokazali negativne rezultate – torej naj ne bi bil alergičen na nič od tega. Ker se še vedno dojiva, sem skoraj do sedaj vztrajala na dieti (so mi jo predpisali) in tudi zdaj pri 8-ih mesecih otroka ne hranim z ničemer zgoraj neštetim (hranilom). Alergija se je dosti izboljšala, vendar ne povsem oz. varira – enkrat se spet pojavi v hudi obliki, drugič povsem izgine. Zato sem počasi začela spet (pomalem) jesti vso hrano in sedaj dvomim, da bi bil alergičen na mleko, jajca in moko.
Zanimam me predvsem: ali je smiselno, da zaprosim za podaljšanje porodniške (glede na to, da ima negativne izvide, alergija pa se še vedno pojavlja) in ali lahko zahtevam da ga testirajo še na kaj drugega, hkrati pa se sprašujem na kaj?? Feb. naj bi šel v vrtec. Kako bo s hrano v vrtcu, če niti ne vemo na kaj je otrok alergičen?
Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem!
Lp, Sara:)
sama sem bila na istem in še do danes, ko je malček star 16 mesecev uradna medicina ni odkrila nobene alergije. Na bioresonanci pa so odkrili kup alergenov. Podaljšanje porodniške baje ni problem tudi če uradna medicina ni potrdila, važno je, da je diagnoza atopični dermatitis ali nevrodermatitis. Poznam mamice, ki so dobile podaljšano v teh primerih, bolj je problm pri uveljavljanju dodatka za nego, kjer pa morajo biti dokazane 3 alergije.
mojega čuva babica in ne predstavljam si kako bi bilo v vrtcu saj je naš alergičen na prah, sladkor, mleko…
upam, da boš zadevo rešila tako, da bo najboje zate in malčka!
lp
mica
Meni so podaljšali porodniško za tri mesece. S Pediatrične klinike smo imeli potrjeno alergijo na mleko in jajca ter arašide, hči pa je bila pri 9 mesecih še vedno samo dojena.
Dodatek za nego pa so mi zavrnili, ker mora biti otrok alergičen na vsaj dve osnovni živili, kar pa jajca niso (osnovno živilo).
Irena
Dodatek za nego je finančni dodatek za otroka s posebnimi potrebami (ne vem, če sem se prav izrazila ). V glavnem cca 20.000 sit na mesec, ne glede na osebne dohodke v družini. Na centru za socialno delo dobiš obrazec, ki ga izpolniš, priložiš izvide in čakaš. Do dodatka so upravičeni starši za otroke, ki imajo tri ali več alergij oz. na dve osnovni živili.
Upam, da sem prav opisala, ker zakona jaz nisem brala, vem le kar so mi razložili na centru.
LP Metka
Draga Sara,
se opravičujem ker si morala dolgo čakati na moj odgovor, bila sem bolna, pa naš najmlajši tudi, zdaj pa je zbolel še mož 🙁
V vsakem primeru lahko poskuiš vložiti prošnjo za podaljšanje porodniške in razlošiš situacijo. Če bo negativno rešena, se enostavno pritožiš in bo o rošnjio odločal zdravniški kolegij s Pediatrične klinike.
V spodbudo:
O dodatku za nego pa je že Metka sve napisala 🙂
Srečno!