za Emo
Mogoče si spregledala moj post pod tvojim starim postom “upanje ostaja” pa ti ga prenašam sedaj v novega:
Draga Ema,
najprej iskrene čestitke k vajinemu sončku in upam, da je bil prvi dan v vrtcu velika pustolovščina zanjo ;-))
Imam eno vprašanje… mi lahko zaupaš koliko sta bila stara, ko sta deklico posvojila in kakšne stroške sta imela? poleg tega pa še, kaj pomeni 1 mesec v Makedoniji – tam stanovat? sta vidva torej bivala v Makedoniji 6 mesecev? kam konkretno (naslov) sta poslala vajino prošnjo za posvojitev? kakšne papirje poleg študije CSD sta še potrebovala?
joj, jih bo kar zadosti zaenkrat ! Komaj čakam, da se oglasiš!
Lep pozdrav Jagoda!!!!
Nisem spregledala tvojega posta, vendar sem šele danes zopet v službi, ker je moj sonček po štirih dneh vrtca zbolel in smo bili doma. Zato opravičilo, ker se nisem toliko časa oglasila!!!! Upam, da bo sedaj bolje.
No, pa preidiva na tvoja vprašanja:
prvo, da en mesec moraš živeti v makedoniji. Pač si najameš stanovanje in tam bivaš. Spremlja te CSD in sicer pridejo enkrat na obisk, da vidijo kako vam gre z otročkom in potem predno greš domov zopet pridejo. Lahko si samo ti v makedoniji in gre mož domov. Pač vem, da toliko časa ne moreš imeti dopusta,… Je pa problem v tem, ker ko te pokličejo, da imajo dete zate in ti določijo datum kar je po približno 7 dneh od klica moraš pač iti in takrat je težko takoj si urediti da imaš en mesec dopusta.
Ne, midva nisva bivala tam šest mesecev, ker jaz nebi zdržala. Naju so spustili domov in se dogovorila, da naju spremlja najin CSD v sloveniji in da pošiljamo enkrat mesečno poročila, kako se najin sonček razvija. Ravno zato je makedonija daj ta rok skrajšala na en mesec, ker so si tuji državljani težko vzeli 6 mesecev dopusta. Moraš vedeti, da teh šest mesecev najina punčka ni bila uradno posvojena ampak je bila pri nama na adaptaciji z namenov posvojitve. Bila je makedonski državljan kar pomeni, da ni imela zdravstvenega zavarovanja, stalnega bivališča,….
Drugo, dala sem si v opomnik telefona da ti jutri sporočim točen naslov ministrstva. Ga imam napisanega doma.
Kar se tiče papirjev potrebuješ popolnoma enake papirje, ki jih potrebuješ pri nas, ko daš vlogo za posvojitev. To so mnenje CSD, zdravniško potrdilo, potrdilo o nekaznovanju, da ti niso odvzete roditeljske pravice in opravilna sposobnost, rojstni list od obeh, poročni list. Mislim, da je to vse. Moram že malo pomisliti HA-HA. Bom pogledala doma če je še kaj takega.
Še enkrat oprosti, ker se toliko časa nisem oglasila!!! Kot sem povedala imam računalnik samo v službi.
Lep dan še naprej pa se slišimo!!!
Pozdravljena Ema,
hvala za odgovor, ful si mi pomagala… in če verjameš ali ne, sem si kar mislila da je tvoj sonček zbolel ali pa te prve dni rabi za “korajžo” v vrtcu… ;-))
govoriš o zdravniškem potrdilu… zadostuje zdravniško potrdilo osebnega zdravnika, da ne boluješ za nobeno psihično ali kronično fizično boleznijo oziroma da si psiho-fizično zdrav?
že vprejšnjem postu sem te spraševala da bi rada še zvedela koliko sta bila stara ko sta posvojila in seveda sta imela tudi določene stroške, pa me zanima s koliko je potrebno računati? starost me zanima zato, ker kot vidiš sem sama stara že 40 in mož 39… ima Makedonija v tem pogledu kakšne omejitve?
sem te spet zaposlila, ampak obljubim, da ko se nekoč srečava da te peljem na “podaljšano kavo”… ;-)))
lep dan ti želim
Jagoda
No, še enkrat živjo!!
Ja pa res sem pozabila napisati koliko sva stara. Jaz sem jih imela 33, mož pa 37. Da, makedonija ima starostno omejitev – mislim da 42 let. Ampak kar je pa res imajo te pari, ki so starejši ko dajo vlogo za posvojitev prednost pred mlajšimi. To je ubistvu ena prednost, ker avtomatično prehiti starejši par mlajšega. Edino kar se zna zgoditi, da ti ponudijo starejšega otroka v posvojitev. Je pa tako: otroci od 0 do 3 let so v sirotišnici v Bitoli, če ga do 3 leta noben ne posvoji gre v sirotišnico v Skopje in tam ostane do 18 leta. Potem je prepuščen sam sebi. GROZA!!!! mene kar srce stisne ko pomislim kako so revčki. Aja še to sem ti pozabila napisati: normalno, ko sta dala ali bosta dala vlogo za posvojitev na CSD v sloveniji morata napisati vlogo in pa svoj življenjepis. Če se bosta odločila za makedonijo napišita na vlogo da nimata nobenih želja ali zadrškov za otroka, odločita in pa napišita na vlogo koliko želita starega otročka. Midva sva napisala do 1 leta in da želiva da otroček nima kakšnih hujših bolezni. Aja pa še to. Ko bosta na CSD v sloveniji in ko bo socialna delavka pisala poročilo o vama naj nujno na ta poročila napiše, da republika slovenija nima nobenih zadrškov za posvojitev v tujini!!!! To je zelo pomembno!!!!
Ja od zdravnika rabiš točno to kar sprašuješ. To naj ti napiše splošni zdravnik. Mislim, da je cena za ta papir 5.000,00 sit. Oba z možem morata predložiti to potrdilo.
Stroški?! Prevodi okoli 300.000,00 sit, hotel ko bivaš da urediš papirje za posvojitev cca. 340.000,00 sit, avion cca. 89.000,00 sit/oseba, lahko se odločiš za avto, vlak,… samo ne vem če bo dete preneslo tako dogo vožnjo.
Upam, da sem ti vsaj malo pomagala! Če te še kaj zanima sem še do 12 v sližbi, če ne pa jutri!!
Čao!
oh, draga Ema,
ful si mi pomagala in takoooo lepo se sliši… kot sanje, ki si jih skoraj ne upam sanjati…
moram uredit oziroma pridobit papirje (poročila CSD imava!) potem pa takoj predati prevajalcem in poslati. Bi želela priporočit kakšnega prevajalca…
Sicer pa draga Ema, a si iz LJ? Če želiš bi se lahko dobili na en klepet, pa bi lažje o vsem kakšno rekli. Kaj meniš? Jaz bi bila za…
Prejmi lep pozdrav in enega cmoka za tvojo deklico!
Aha še neki sem se spomnila! Od dokumentov, ki jih rabita z možem je tudi potrdilo o zaposlitvi in BTO plača za 6 mesecev. To dobiš v službi kjer delaš.
Ja lahko ti povem tel. št. od najine prevajalke. Moraš vedeti, da mora biti sodni prevajalec.
No, zdaj pa tečem hitro domov, ker me čaka moj sonček!!!
Se slišiva jutri!!!!
Aja, nisem iz LJ se pa vseeno lahko kdaj dobiva na kavici. Sem blizu LJ tako, da ni problem.
Čao!!!!
Dobro jutro Jagoda!
Kot sem ti obljubila že včeraj ti pošiljam naslov za vlogo:
MINISTRSTVO ZA TRUD I SOCIALNA POLITIKA
Ul. Dame Gruev 14
1000 SKOPJE
REPUBLIKA MAKEDONIJA
tel.št. prevajalke 031/249-506 – ga. Dolja Spirova
Nekaj me še zanima Jagoda, ali sta vidva z možem že dala vlogo za posvojitev otroka v sloveniji?! Ker potrebuješ popolnoma enake papirje tudi v makedoniji. Včeraj sem prelistala vse dokumente, ki sva jih midva porebovala in sem ugotovila, da ti nisem sporočila da potrebuješ tudi potrdilo o državljanstvu. Aja, pa še to določene papirje kot so rojstni list, poročni list pa mislim da tudi potrdilo o državljanstvu dobiš na matičnem uradu že v tistem jeziku ki ga potrebuješ – se pravi za makedonijo in ti potem teh papirjev ni treba prevajati.
Daj prosim ti pošlji tvoj e-mail meni!
Čiao!!!
Pozdravljena Ema,
🙂
seveda sva, drugače ne bi imela poročil o najini primernosti.
Piši mi na [email protected]
Lep in uspešen dan ti želim!
No saj potem pa imata že izdelano mnenje od psihologa in socialne delavke?! Še to te moram opozoriti: vse prevedene papirje, ki jih bosta poslala na ministrstvo v makedonijo ne smejo biti starejši od 6 mesecev!!!! Ko preteče rok 6 mesecev moraš vse dokumente obnoviti. To je to zaenkrat! Če te še kaj zamima piši!!!
Vse dokumente?? Poročili s CSD verjetno ne. Nama je socialna rekla, da je psihološko mnenje takorekoč za zmeraj, socialno pa se eventuelno ponovno izdela, če je ob posvojitvi preteklo več kot 5 let od njegove izdelave.
Za ostale dokumente pa mi je logično.
Si videla mail-naslov. Ko boš lahko se mi oglasi nanj!
Lep večer