Za Dr.Cerarjevo
Živjo!
Jst bi mela 1 vprašanje…
2.Aprila letos sem rodila hčerko v 26 tednu…imela je 800g in 35cm…
Junija sve šle domov…sedaj ima že 4kg in velika je okoli 51cm…lepo napreduje,edino zaradi dihanja moramo še hoditi na preiskave(CRG) k nevrologu(periodično dihanje)…Jemlje tudi Coffein(do 1.9.,ko ima spet kontrolo)…
Zanima me,kdaj gre lahko tak otrok na potovanje v eksotične kraje in kdaj se lahko cepijo proti malariji in rumeni mrzlici???
Poročena sem s Perujcem in nameravamo 1x drugo leto it dol obiskat njegovo družino , da spoznajo vnukinjo…zato, me zanima,če bi drugo leto že lahko šli?
Hvala za odgovor
Spoštovana,
tudi najbolj nezrelim nedonošenčkom imunski sistem hitro dozoreva in so že po 3. mesecu starosti sposobni tvorbe lastnih protiteles, ko pridejo v stik s klicami oziroma cepivi (ki praviloma “oponašajo” klico, ne povzročajo pa bolezni). Zato jih pričnemo cepiti takoj, ko dosežejo to kronološko starost – torej enako kot ob roku rojene vrstnike.
Glede cepiva proti za Slovenijo manj običajnim povzročiteljem velja enako v primeru, ko je cepivo varno za vse starostne skupine. Glede zdravil za preventivo malarije bo težje, saj ima večina antimalaričnih zdravil zoprne sopojave, ki jih odrasli in večji otroci prenašajo predvsem zaradi užitka ob potovanju v eksotične kraje. Dojenčku je v tem primeru težje…
Res pa bo Alina Camila čez leto dni že velika dama – in takrat bo prenesla tudi obisk pri babici in dedku v Peruju, če le ne živita povsem izven civilizacije v območju, kjer daleč okrog ni nobene zdravstvene oskrbe.
Ker je za vsako državo svetovan drugačen plan cepljenj in zaščite (ter drugačno zdravilo proti malariji), se boste pred odhodom posvetovali v najbližji ambulanti Zavoda za zdravstveno varstvo oz. na Inštitutu za varovanje zdravja (svoj forum, kjer vam lahko natančno opišejo cepljenja in predvidene antimalarike, imajo tudi na Med.over.netu-u).
Pozdrav Alini Camili in seveda očku,