Z očetom sva se skregala
Zdravo, sem v svojih 20ih letih in sem še študentka, tako da živim še doma s starši. Z mamo imam super odnos, sva zelo dobri prijateljici in si vse poveva. Z očetom, pa je nekoliko drugače, je zelo nezgovoren človek, kar se tiče čustvenih in globjih pogovorov. Tako da mu malokrat povem kaj me teži, posledično imam občutek, da nisva tako zelo povezana. Drugače se ne kregava, morda sem pa tja za kako malenkost ne vredne omembe. Tokrat pa je prišlo do hujšega krega. Začelo se je z majhnim kregom, ki ponavadi ne bi vodil v nič resnega. Tokrat pa je to eskaliralo do tega, da se je spustil zelo na osebni nivo. Poleg dretja, ki sva si ga izmenjevala, je iz njegove strani priletelo par posmehljivih opazk. Najhujša je bila tale: ”Saj boš že videla, kako te bo življenje še teplo”, ali pa tale: ”Noben te ne bo hotel imeti, jaz si te že ne bi izbral za punco” (naj povem da sva se pred kratkim razšla s fantom in ve, da mi je še vedno zelo težko, tako da je bilo tole kar olje na ogenj). Te opazke so bile zelo privoščljive, posmehljive in srce se mi je paralo, ko jih je izrekel. Kaj takega od njega še nisem doživela niti pričakovala. Ne razumem kaj se dogaja? Sama nisem slaba, sem pa zelo občutljiva in empatična oseba, zelo pridna učenka, nikoli pobalinka. Ne vem kaj sem naredila narobe, da se lasten oče tako znaša nad mojimi čustvi. Naj še povem, da ni nek alkoholik niti nasilnež.
Dokler se dereš na lastnega očeta že nisi tako popolna, kot si misliš, da si! Kot drugo pa povej še kaj točno je pripeljalo do tega da je to izrekel? Če ni psihopat – kar očitno ni če praviš da je to vajin prvi večji prepir – potem je imel dober razlog za izrečeno! Ti povem, da ko boš stopila na realna tla in imela svoje otroke boš malo drugače gledala na svet! Če pa je tako hudo, pa seveda si že zdavnaj polnoletna, lepo zapustiš svoje gnezdo in odletiš na svoje ter uživaš v miru in svobodi. Verjemi noben denar ni bolj vreden, kot to! Pa še osamosvojiš se in odrasteš tako kot je potrebno. Ti povem, da bo tudi oče ponosen nate, če ti bo uspelo!
No, no, no… Realna tla so tam, kjer so starši enako zmožni delati pi***rije, kot ostali odrasli.
Ne, ne, ne … Vsak, ki pričakuje svoje pravice ima za izpolnjevati svoje dolžnosti – če se sklicuješ, da si starš in starejši/modrejši, potem bi ne glede na njeno vedenje (kakršnokoli je že bilo) tolerirati kot mesija, ali pa se opravičiti kot človek.
Pretepene ženske so naučene, da so vsega same krive in še grde povrh, ker si je nasilnež roko poškodoval na njihovih zlomljenih rebrih. Potem pa se takšni kot ti posmehujejo “pa zgini crknit na cesto”… Takšne vzorce se s tovrstnim “mišljenjem” podpira – za vsako rit se palica najde, tudi za tvojo se bo prej kot slej.
Ta stari je dovolj stari, da je dolžen spoštovanje zaslužiti!
Punca pa je tudi dovolj stara, da če ne ve “kaj je naredila”, potem je “še malo pomisli, pa boš videla” samo nasilje in siljenje v samomor.
Vesela sem, da je bilo zanjo prvič, ampak za marsikoga je nasilje že dolgo “ponovno prvič”.
Dovolj imam te družbeno promovirane zlorabe nemočnih, da če naF otroka, potem si Bog pri vsaki pravici in človek pri vsaki napaki. NE. Vsaka pravica pride z dolžnostjo – njen stari se ji ima za opravičiti in njena mati bi morala na njeno stran stopiti; ali pa vsaj povedati kaj je bilo objektivno narobe.
Nihče ni “zoprna, nespoštljiva najstniška mula”, ki se dere na svojega fotra, da naj se ne vozi od pivnice do pivnice s svojo prijatelji popivat!
Če si odrasla oseba, se imaš temu primerno za vesti! Ne glede na to, a si seksal brez kondoma ali ne, pred četrt stoletja!
Glej, to, kar ti razlagaš autorica so male besede. Ni to vredno postavljati na veliki zvon. Spori, kjer ljudje živijo skupaj, so bili in bodo.Ko boš živela za sebe, tega ne bo mogoče, ker ga ne bo ob tebi. Spomnim se teksta neke uporabnice, ko trdila,da bolj ko mu je slabo šlo pri tašči, bolj se je v notranjosti smejala in ostala mirna, ker je vedla, da se približuje čas slovesa. Mi pa itak cele tvoje zgodbe ne poznamo, zakaj je do tega prišlo. Težko se postavimo na čigavo stran. Vedno pač mej zavedanje v sebi, da si v starševi hiši in ne oni v tvoji. VEč bo vedno po njihovem, kot po tvojem, ti pa delaj na tem, da bo nekje nekoč nekaj res tvojega, do takrat pa mal moreš tud bit diplomatski. Kaj to pomeni? Moreš znati voziti med ovirami tako,da volk sit in koza cela.
Poglej, konflikti so in bodo bili med ljudmi. V kolikor je bil to prvi večji prepir, potem že ni taka slaba oseba, da bi ti svetovala odhod od doma. Po prebranem sodeč je kolikor toliko dober oče, moški pa pač na splošno ne izkazujejo in govorijo o čustvih. Tako da to ni nič čudnega.
Ti pa povem eno … poglej, vsi smo v tvojih letih (ali pa še prej) mislili da smo najpametnejši, da imamo vse odgovore na vprašanja, da vemo kaj je življenje, da pač vemo. To je normalno. Situacija pa je v resnici še kako drugačna in marsikdaj zelo kruta. Tega trenutno ne boš razumela, dokler ne boš skrbela sama za sebe in dokler res ne boš uvidela, kaj je življenje. Razen če si res tako zelo empatična, potem boš razumela njegove besede.
Te besede boš prebolela, verjemi da ima razlog da je to rekel, samo da 3 osebe drugače vidijo našo situacijo drugače kot mi. Tako kot mi recimo vidimo tuje situacije drugače kot oni sami 😉 Mogoče boš še potrebovala kakšno ljubezensko izkušnjo. Vse dobro.
staremu je prekipelo in je enkrat povedal, kaj si res misli o tebi. Na vsak način te hoče podrediti in točno je vedel, kaj mora reči. Nič sedaj ne zmanjšuj pomena njegovih besed, ker očitno so dosegle svoj namen – tebe ponižati in ti zamajati temelje. Zato boš pri naslednjem fantu razmišljala, če si dovolj dobra zanj, ko se bo začel obnašati nasilno, boš pomislila, da te drug itak ne bi hotel – tako se tlakuje pot nasilnežem, ki na koncu postrelijo celo familijo.
Seveda mu bo padla krona iz glave, če bi se ti opravičil.
pazi nase, da te take pripombe ne bodo preveč prizadele in zamajale tvoje samozavesti.
Meni se je dogajalo popolnoma enako. Iste besede. Moj oče je pri 52 umru za rakom na črevesju. A veš, kaj je moje mnenje? Da je to naravno. Za to, da lažje gremo. Poglej koze na pašniku. Narobe si naredila to, samo to: da še nisi spakirala kovčkov in šla. Ostalo je brez veze. A misliš, da se kozel na pašniku zmeni za kozličke. Japajade. Se ne veš. Koze hčere moraš dat v drugo leglo, ker jih lahko lasten oče posili.
Pri prepiru zagotovo padejo besede, ki nimajo vedno enake teže. Sem bila otrok, ki sem izrekla mnogo grdih besed in užalila ljudi, ki sem jih imela najrajši. Danes sem mama in vem, da preden izrečem grde besede premislim in se iz takšnih prepirov izvijem, ter ne prizadenem ljudi, ki jih imam najrajši. Za prepir morata biti najmanj dva, kot otrok izrečeš marsikaj, čeprav ti je potem zelo žal. Kot starš, pa je prav, da ne izrečeš vsega, kar ti pade na um. Čeravno si mlado dekle, nisi več otrok, potrudi se, da ne vzameš vsega dobesedno in osebno. Tudi starši kdaj ne vedo, kako bi povedali stvari, ki jih motijo. Pa srečno.
Moj fotr je podobne sorte. Sam ne se dat, dej mu vedt, da ti je vseen zanj. Sploh ga ne šljivi. Nj se sam s sabo krega, če se hoče, ce je pa prehudo, mu pa nazaj povej. Edino, kar ne smeš nardit je, da se umakneš pa mu daš vedt, da nima moči nad tabo.
Se enkrt poudarim, moj fotr je podobn in sem se ga v teh 24 letih kukr sm stara, naucila na hladno dat.
Se pa ne sekiri kej dost, taki se ne spremenijo in je skoda zivcev.