Yo – lepo prosim eno pomoč
Ko ste ravno pri pudljih – a je kdo bolj na tekočem, kaj se dogaja z velikimi pudlji po Evropi? Na katere stvari je treba paziti pri nakupu? Katere bolezni se pojavljajo? Kako je z značajem psov? Kraljevi kodri imajo odličen značaj, slišala pa sem, pa se precej pojavlja agresivnost in pretirana dominantnost. Kakšen dober vzreditelj?
Pa še to – ko pišete o boleznih srca. Kolikor vem, pregled srca nikjer ni pogoj za pridobitev vzrejnega dovoljenja (čeprav sem pri ameriških psih že zasledila ta podatke). Verjetno je tudi to problem, da srčne težave začnejo pojavljati po šestem letu starosti- takrat pa imajo psi in psice že nekaj legel za sabo… 🙁
eden, nekaj je posvojiti enega revcka, drugo pa polniti zepe steparjem in preprodajalcem. Sestrina kuzica je bila kupljena kot zdrav mladicek (jasno, da ni imela nobenih potrdil, da je zdrava). Pa ne razumi narobe, kuzica zaradi slepote ni niti slucajno manj ljubljena (prej nasprotno :))) In ja, s kupovanjem taksnih zivali podpiras njihovo nadaljno rejo, ce pa posvojih enega revcka pa mu ponavadi resis zivljenje.
Tinca, edina bolezen, za katero vem jaz, je PRA (vtipkaj na google za vec info :))))). To ima nasa Vini! In kolikor vem je v tujini obvezno pregledati oci pred parjenjem, pri nas pa ne. lp
tin-ca, dobri vzreditelji naredijo tudi kakšen neobvezen test, v kolikor vedo, da je pasma nagnjena k določenemu obolenju.
Glede karakterja kraljevskih pudljev – je primerljiv karakterju srednjih in pritlikavih pudljev, dočim pa je svojstven karakter toy pudljev.
Ja, dominanca pri pudljih je prisotna, pomaga pa skrbniku dejstvo, da ti psi želijo ugajati in jih zato lažje “kontroliraš”.
Tanja! poleg PRA imajo pudlji velikokrat najrazličnejše težave s srcem, žal.
Lp, Yo
Našla nekaj bolezni, h katerim so nagnjeni pudlji (ni vse prevedeno, ampak mislim, da bo razumljivo):
– OTITIS (pri pritlikavih pudljih najbolj pogost zaradi zožanih ušesnih kanalov)
– HIPERTIROIDIZEM (povečano delovanja žleze ščitnice)
– TRASTORNOS DE HIPOFISIS (najbolj pogosto pri pritlikavih pudljih)
– CATARATAS (oči)
– PRA (oči)
– HIDROCEFALIA
– EPILEPSIA (epilepsia idiopatica je najpogostejša pri mladih samcih)
– KOLČNA DISPAZIJA
– VON WILLEBRAND-ova bolezen (avtosomno dominantno pogojena dedna bolezen, ki povzroča dalj trajajoče krvavitve zaradi poslabšane koagulacije krvi)
– ZASUK ŽELODCA
Lp, Yo
tin-ca–napaka na srcu je lahko vidna preden se pojavijo klinični znaki.pri nas to najbolje obvlad dr.Domanjkova na univerzitetni kliniki. Najbolj pogosti preiskavi sta EKG in Ultrazvok srca. Je pa res,da na našem koncu zelo malo ljudi dela take preventivne preglede,žal.
Zanima me tudi mnenje ostalih-kaj pravite na to,da bi se glede na pasmo določilo preglede s strani vzrejne komisije?je to sploh mozno izvest?
Sama močno podpriam take preglede,ker dejasnko je vecina vzrediteljev premalo dogovornih,da bi sami delali take preglede(vsaj za svojo pasmo vem da je tako)
Zoey, ja, se strinjam, da bi bilo potrebno pritisniti na vzrejne komisije! Kar nekaj pasem je v tujini podvrženih (v nekaterih državah, žal pa ne vseh) mnogim, tam obveznim pregledom in testom (pred parjenjem), pri nas pa pri teh pasmah ni predpisanega. Za primer lahko dam dve pasmi, katere sem imela doma: pritlikavi pudelj in dolgodlaki škotski ovčar. Vemo, da imata obe pasmi predispozicije za kar lepo število dednih obolenj, vendar se pri nas ne za eno ne za drugo za pridobitev vzrejnega dovoljenja ne zahteva NITI ENA preiskava. Nekaj preiskav sem jaz s svojim škotom naredila, pa čeprav ga nisem parila nikoli, vem pa, da teh preiskav ni naredil NITI EDEN vzreditelj v Sloveniji! Enako velja za pudlje!
Lp, Yo
Zoey napisal:
> Zanima me tudi mnenje ostalih-kaj pravite na to,da bi se glede
> na pasmo določilo preglede s strani vzrejne komisije?je to
> sploh mozno izvest?
> Sama močno podpriam take preglede,ker dejasnko je vecina
> vzrediteljev premalo dogovornih,da bi sami delali take
> preglede(vsaj za svojo pasmo vem da je tako)
Definitivno podpiram!!!!!!! Ker pri nekaterih pasmah je dejansko prava loterija dobiti zdravega psa. Če bi se npr. pri pudljih lahko že zgodaj odkrilo težave s srcem, bi to pred pridobitvijo vzrejnega dovoljenja MORALI preveriti.
Ida , 03.01.2005 ob 12:59
Hvala za brzinski odgovor. Verjetno bo res najbolje počakat, da bo kakšno leglo in vzeti psička od preverjenega lastnika.
Hvala še enkrat in lep pozdrav,
Ida
Mi smo imeli njihove 2 pudljica obe sta imeli rodovnik. Ljudi blatiti je enostavno.
- Nestramnost pa taka. Zadnja ima 17 let.